Hyppää sisältöön

PGA Tour eväsi pelaajiltaan mahdollisuuden osallistua saudikiertueen avauskilpailuun – ”Laiton monopoli”, tykitti Greg Norman

PGA Tourin pomo Jay Monaham ja LIV Golf Invitationalin nokkamies Greg Norman ovat napit vastakkain. KUVAT: GETTY IMAGES

PGA Tour ilmoitti eilen, että se ei laske pelaajiaan Saudi-Arabian rahoittamaan LIV-kiertueen avauskilpailuun. Greg Norman veti päätöksestä herneen nenään. Edessä lienee oikeustaistelu.

LIV Golf Invitationalin avauskilpailu pelataan kesäkuun alussa. Vaikka turnauksen alkuun on enää kuukausi, vielä on epäselvää, ketkä kilpailussa tulevat pelaamaan.

PGA Tour nimittäin laittoi eilen kapuloita Greg Normanin johtaman saudikiertueen rattaisiin, kun se ilmoitti, ettei se myönnä PGA Tourin pelaajille poikkeuslupaa osallistua Lontoossa käytävään turnaukseen.

”Olemme ilmoittaneet niille pelaajille, jotka ovat hakeneet poikkeuslupaa, että heidän pyyntönsä on evätty PGA Tourin turnaussääntöjen mukaisesti”, PGA Tourin varatoimitusjohtaja Tyler Dennis kommentoi pelaajille lähetetyssä muistiossa.

”Sen vuoksi kiertueen jäsenillä ei ole sääntöjemme mukaan oikeutta osallistua Saudi Golf Leaguen Lontoon-tapahtumaan.”

PGA Tour viestitti, että se uskoo päätöksen olevan paras mahdollinen sekä kiertueelle että sen jäsenille.

”Mikään ei estä meitä”

Greg Norman oli päätöksestä tyrmistynyt ja kuvasi vastauksessaan kiertuetta muun muassa laittomaksi monopoliksi.

”On surullista, että PGA Tour ei aio sallia ammattilaisten pelata golfia, mikäli kyseessä ei ole eksklusiivinen PGA Tourin kilpailu. Se on suuri pettymys, kun ottaa huomioon, koska ottaa huomioon PGA Tourin statuksen voittoa tuottamattomana organisaationa, jonka tarkoitus on edistää ammattilaispelaajien yhteisiä etuja”, Norman latasi saudikiertueen tiedotteessa.

Entinen huippupelaaja myös uhosi, ettei PGA Tour pysty pysäyttämään kiertueen etenemistä suunnitelmien mukaan, vaikka se asettaisi mitä tahansa esteitä sen tielle.

Puheet kovenevat ja retoriikan perusteella näyttää vahvasti siltä, että edessä on oikeustaistelu.

Tähän mennessä saudikiertueeseen on yhdistetty enimmäkseen uransa ehtoopuolella olevia pelaajia. Nimekkäimmät heistä ovat Phil Mickelson, 51, Sergio Garcia, 42, ja Louis Ooshuizen, 39.

On mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Garcia reagoi PGA Tourin päätökseen. Espanjalainen tuohtui viime viikolla PGA Tourilla tuomarin päätökseen antaa hänelle rankkari ja kertoi kameroiden edessä olevansa tyytyväinen, että pääsee pian pois kiertueelta.

Tämän perusteella vaikuttaisi siltä, että Garcia olisi valmis hylkäämään PGA Tourin kokonaan ja lähtemään takomaan rahaa LIV-kiertueelle, jossa palkintosummat ovat tähtitieteelliset ja vastus huomattavasti heikompi kuin maailman ykköskiertueella.

DP World Tourilta ainakin Richard Bland, 49, on ilmoittanut hakeneensa poikkeuslupaa osallistua Lontoossa pelattavaan avauskilpailuun. Bland puhkesi kukkaan vanhoilla päivillään voittaen uransa ensimmäisen pääkiertueen osakilpailun vuosi sitten.

LIV-kiertueen takana on Saudi-Arabian valtionrahasto PIF, joka on ilmoittanut satsaavansa kiertueeseen kahtena ensimmäisenä vuotena yhteensä pari miljardia dollaria. Summa on huima, kun ottaa huomioon, että ainakin ensimmäisenä vuotena kilpailuja on ainoastaan kahdeksan.

Etsi luettavaa