Hyppää sisältöön

Matilda Castrénin valmentaja Petteri Nykky herkistyi TV:n äärellä: ”Kyynel tuli silmään”

Petteri Nykyn ja Matilda Castrénin yhteistyö alkoi vuonna 2010

Matilda Castrenin tähtirooli, Solheim Cupissa ratkaisevan putin upottaminen sai valmentajavelhon tunteikkkaaksi.

Petteri Nykky seurasi Solheim Cupia kotonaan television äärellä. Finaalipäivänä hänellä oli vaimon lisäksi seuranaan Golfliitossa naisten valmennuksesta vastaava Jussi Pitkänen, joka toimi olympialaisissa Matilda Castrénin caddienä.

”Olimme koko päivän kokoustaneet Jussin kanssa aiheena suomalaisen huippugolfin tulevaisuus. Illalla Solheim Cup ja Matildan pelaaminen nostivat luonnollisesti tunnelman kattoon”, Nykky kertoi GoGolfille aamulla.

Nykky ehti Castrénin Euroopassa viettämien viikkojen, Gant Ladies Openin ja olympialaisten aikaan, valmentaa ja valmistaa suojattiaan ajan kanssa.

”Päätimme, että Solheim Cupiin minun ei ole järkeä lähteä. Olisin joutunut kisapaikalla  eri kuplaan  hänen kanssaan, ja visiitti olisi jäänyt lyhyeksi Ruotsia vastaan pelattujen salibandymaaottelujen vuoksi”, miesten maajoukkueen kolmasti maailmanmestaruuteen luotsannut Nykky kertoi.

Castrén on oppinut ymmärtään olevansa hyvä puttaaja

Nykky on viimeisten päivien aikana saanut keskustella golfarien lisäksi muidenkin lajien urheilijoiden ja vaikuttajien  kanssa paljon Solheim Cupista ja Matilda Castrénin suorituksista.

”Salibandylegenda Mika Kohonen ennakoi maantaina kisan käsikirjoitusta. Hän näki kristallipallostaan, että ”Madde sen ratkaisevan putin Solheim Cupissa tulee upottamaan”,  Nykky jatkaa.

”Hienosti Matilda kantoi itsensä kolmen kisapäivän aikana. Kämmenpohjat hikosivat meillä kotikatsomossa, kuten varmasti kaikilla kisaa seuranneilla suomalaisilla. Kun tuo Solheim Cupin ratkaissut putti upposi, tunnelma oli niin katossa kuin se vaan voi olla. Sitten tulivat kyyneleet silmiin. Riemu Matildan, yhteisen tiimin ja luonnollisesti Euroopan joukkueen menestyksen johdosta oli valtavan suuri.”

TV-lähetyksen jälkeen lähempänä aamukahta Nykky vetäytyi vielä kerran saunan lauteille analysoimaan tunteikkaan vuorokauden tapahtumia.

Kilpailun alusta asti Matilda Castrén pelasi ja puttasi tavalla, joka sai TV:n katselijat, yleisön ja kommentaattorit haukkomaan henkeään. Merkkejä ensikertalaisen kipsistä ei ollut näkyvissä. 

USA:n joukkueessa isoa roolia viidennellä osallistumiskerralla ottanut Lizette Salas jäi Castrénin kanssa kakkoseksi ratkaisun hetkillä omassa leipälajissaan, puttaamisessa.

”Matilda on kyllä kova. Elämä on tasapainossa ja se on oleellinen asia golfissa.”

”Putterin kanssa on tehty erittäin paljon työtä. Kuten Madde TV-haastattelussa kertoi, hän sai pallonsa pyörimään erinomaisesti Inverness Clubilla. Pelaajan oma usko siihen, että on mainio puttaaja on merkittävä tekijä”, Nykky painottaa.

Maailmanlistalla kymmenen joukkoon

Nykky ei salaile sitä, että hänellekin Matilda Castrénin satumainen menestys on tullut lievänä yllätyksenä.

”Hän on kyennyt nostamaaan tasoaan, menestymään ja olemaan järkkymätön tilanteissa, joissa useimmat kokevat paineita. Matilda on yllättänyt minut valmiuksillaan monen monta kertaa.”

Solheim Cupin juhlien päätyttyä Castrén saa aikaa rauhoittua San Diegon -kodissaan. Seuraava kisa on vuorossa vasta syyskuun viimeisellä viikolla. Syksyn ajan hän pelaa täyteläisen määrän LPGA:n merkittäviä kisoja ja tulee alustavan tiedon mukaan jouluksi Suomeen. 

Castrén ja Nykky ovat vuosikausia harjoitelleet talvikaudella Malmin Green Golf-hallissa

Castrén ja Nykky ovat vuosikausia harjoitelleet talvikaudella Malmin Green Golf-hallissa

Teemu Tyry

”Silloin on hyvä aika tarkistaa koordinaattien suunta. Huolehtia myös siitä, että perusasiat ovat kunnossa. Matilda on kuluvalla kaudella pelannut todella vakuuttavasti. Hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta maailmanlistalla kymmenen joukkoon. Lyömisen puolesta hän on siellä tällä kaudella jo ollutkin.”

Yhteistyötä Nykky ja Castrén ovat tehneet jo toistakymmentä vuotta. 

Opiskeluvuodet Floridassa kasvattivat Matildasta kansainvälisen tähden, joka nousi amatöörien maailmanlistalla 19:nneksi. Ammattilaisuran kaksi ensimmäistä kautta Symetra Tourilla olivat viedä uskon omiin kykyihin.

”Loppukesästä 2019 Matildan Suomen visiitillä asiat kääntyivät parempaan suuntaan. Keskittyminen oleelliseen nousi selkeämmin keskiöön.”

LPGA:lle nouseminen syksyllä 2019 oli iso steppi. Karsintafinaalin neljästä kierroksesta Nykky oli neljä ensimmäistä suojattinsa mailapoikana Pinehurst Resortissa.

Koronakaudella 2020 Castrén pelasi jo varsin kypsää peliä pääkiertueella.

Kuluvalla kaudella menestyminen, voitto ja kakkkostila LPGA:lla, Gant Ladies Openin valtaaminen sekä satumainen menestys Solheim Cupissa ovat muutamassa kuukaudessa nostaneet Matilda Castrénin kapteeni Catriona Matthewn sanoin ”supertähden asemaan.”

Suurelle yleisölle ympäri maailman Euroopan Solheim Cup -joukkueesta jää tulevien viikkojen ja kuukausien aikana tapahtumasta pyöritettävien koosteiden tähtenä mieleen Matilda Castrénin nimi ja voittoputti. Vastaavaan suoritukseen 2019 Solheim Cupissa lopettaneen Suzann Pettersenin voittotuuletukset ovat klassikoita, jollaiseksi suomalaistulokkaan maagiset suoritukset Inverness Clubilla myös nousevat.

Pelaajien ympärille hyviä ihmisiä

Lyhyiden yöunien jälkeenkin Petteri Nykyllä on virtaa määritellä menestykseen vieviä polkuja suomalaisessa golfissa.

”Pelaajien ympärille on onnistuneesti rakennettu tiimejä, joissa on monipuolista osaamista. Sama koskee valmentajia. Itsensä kehittämisen ja jaksamisen mahdollistamiseksi muiden valmentajien ja asiantuntijoiden kanssa kommunikointi on ensiarvoisen arvokasta.” 

”Tämä kausi on ollut suomalaisen golfin ja erityisesti naisten osalta fantastinen. Tunnustusta saavutuksista on syytä jakaa laajemminkin valmentajille, taustatiimeille ja golfyhteisöille. He tekevät  arvokasta työtä, joka jää liian vähälle huomiolle”, Nykky muistuttaa.

Solheim Cup

Etsi luettavaa