Hyppää sisältöön

Lauri Ruuska teki historiaa – alitti ensimmäisenä suomalaisena 60 lyönnin rajan

Lauri Ruuska upotti tänään putteja mallikkaasti. KUVA: GETTY IMAGES

Lauri Ruuska oli hurjassa vedossa Vierumäen Challenge Tour -kisan avauskierroksella.

Lauri Ruuska on rikkonut ensimmäisenä suomalaisena golfin haamurajan pidetyn 60 lyönnin rajan ammattilaiskilpailussa. Ruuska pelasi Vierumäki Finnish Challengen avauskierroksen tulokseen 59 lyöntiä (-12).

Ruuskan kierros piti sisällään 10 birdieä, yhden eaglen ja seitsemän paria. Vierumäen Cooke-kentän par on poikkeuksellisesti 71, koska yhdeksäs reikä pelataan kisassa par 4:nä

Kymppireiältä aloittanut Ruuska pelasi etuysin kuusi alle parin tehtyään kuusi birdieä ja kolme paria. Vauhti kiihtyi puolivälin jälkeen, kun Ruuska teki eaglen ykköselle ja birdien kakkoselle.

Tämän jälkeen Ruuska teki kolme paria putkeen, mutta taisi vain kerätä lisää vauhtia, sillä pitkälyöntinen peluri onnistui tekemään kolme birdieä putkeen rei’ille 6–8. Päivän viimeisellä reiällä eli yhdeksiköllä Tarinagolfin kasvatti onnistui tekemään tarvittavan parin.

Hänellä oli siinäkin tosin hyvä birdie-paikka, mutta putti ei kuitenkaan uponnut.

”Kädet tärisivät viimeisellä viheriöllä, kun kovin moni ei ole 58:tä pelannut”, Ruuska myönsi kierroksen jälkeen Challenge Tourin haastattelussa.

Ruuska upotti putteja tänään keskeltä, oikealta ja vasemmalta puolelta reikää, mikä näkyy myös alla olevassa videoupotuksessa, jossa on kooste suomalaisen takaysin kohokohdista.

”Rehellisesti sanottuna minusta tuntui tänään, etten voi missata yhtään puttia”, Ruuska sanoi.

Jos alla oleva videoupotus Laurin takaysin kohokohdista ei näy, löydät sen täältä.

Yön sateet pehmensivät viheriöt

Ennen kilpailua antamassaan ennakkohaastattelussa Ruuska toivoi, että kilpailua varten viheriöt saataisiin jollain ilveellä kovemmiksi

”Parhaimmillaan tämä kenttä on silloin, kun viheriöt ovat kovia, joten toivoisin kilpailun johdon virittävän niihin lisää haastetta jyräämisen mahdollistamin keinoin”, Ruuska kertoi tiistaina.

Toive oli kuitenkin turha, sillä viime yön sateet pehmensivät viheriöt ja olosuhteet tuloksentekoon muuttuivat sen myötä entistäkin otollisemmiksi. Tämän Ruuska myös käytti hyväkseen historiallisella tavalla.

Hän johtaa tuloksellisesti järkyttävän kovaa kilpailua peräti neljällä lyönnillä.

”Odotin, että kilpailussa tullaan näkemään alhaisia tuloksia, mutta en odottanut, että näin alhaisia”, Ruuska kertoi tarkoittaen yleistä tulostasoa ja uusi tiistaina esittämänsä toiveen: ”Toivoisin, että pinnat muuttuisivat kovemmiksi.”

Valmentaja vaihtui marraskuussa

Ruuskan caddiena kierroksella toimi hänen uusi valmentajansa Petteri Nykky. Nykky oli ollut Ruuskan caddiena jo kaksi viikkoa sitten Irlannissa. Tuolloin Ruuska sijoittui 32:nneksi.

Ruuskaa Nykky on valmentanut viime vuoden marraskuusta lähtien, ja nyt tulosta on alkanut syntyä. Viime viikolla Ruuska oli 12:s Skotlannissa ja kolme viikkoa sitten Saksassa hän sijoittui kahdeksanneksi. Se on hänen paras sijoituksensa tällä kaudella Challenge Tourilla.

Kulokorpi toisena

Oliver Lindell pelasi Cooke-kentän vuonna 2018 saman tuloksen kuin Ruuska tänään, kun hän oli hurjassa vedossa Vierumäki Finnish Challengen pro-am-kisassa.

Huonosti ei Lindellillä kulkenut tänäänkään. Hän pelasi tuloksen 66 (-5), tehtyään tosin tuplan päivän viimeiselle reiälleen eli ysille.

Toista sijaa jakavat Suomen Kristian Kulokorpi ja Skotlannin Jack McDonald tuloksella 63 (-8). Kulokorpi pääsi viimeisenä kilpailijana mukaan ja osoitti avauskierroksen pelillään, että viimeinen villi kortti meni oikeaan osoitteeseen.

Muillakin suomalaisilla peli kulki, sillä 60 parhaan joukossa on kahdeksan suomalaista. Edellämainitun kolmikon lisäksi Alex Hietala (-4) jakaa 14:tä sijaa. Roope Kakko, Elias Haavisto ja Eemil Alajärvi ovat tuloksessa -3 jaetulla 23. sijalla.

Myös Lassi Burman (-2) on cut-rajan paremmalla puolella 46:ntena.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa