Ruuska pääsi mukaan harvinaisten kerhoon – näin ainutlaatuista on 60 lyönnin alittaminen merkittävillä kiertueilla

Tältä näyttää Lauri Ruuskan historiallinen tuloskortti. KUVA: GETTY IMAGES

Ennen Lauri Ruuskaa vain kolme pelaajaa on onnistunut alittamaan Challenge Tourilla haamurajan.

Torstaina myöhään iltapäivällä Lauri Ruuskalla oli mahdollisuus sivuta Challenge Tourin ennätystä. Mikäli suomalainen olisi upottanut birdie-putin päivän viimeisellä reiällään eli yhdeksiköllä hän olisi pelannut avauskierroksen Vierumäki Finnish Challenge -kisassa 58 lyönnillä.

Samaan on aiemmin pystynyt kiertueella ainostaan Espanjan Alejandro del Rey, joka pelasi tuloksen 58 (-14) kaksi vuotta sitten Swiss Challenge -kisan toisella kierroksella.

Kierroksen jälkeen Ruuska myönsikin, että ennen puttia kädet tärisivät, koska ”kovinkaan moni ei ole pystynyt pelaamaan kierrosta 58 lyönnillä”.

Vierumäellä tulos -12 riitti tänä vuonna kuitenkin 60 lyönnin alitukseen, sillä kentän yhdeksännen eli Ruuskan tapauksessa päivän viimeisen reiän par on tänä vuonna poikkeuksellisesti neljä.

Ruuskan tulos oli siis 59, eikä näin vähillä lyönneillä kierroksestaan Challenge Tourilla ole selvinnyt aiemmin del Reyn lisäksi kuin Ranskan Adrien Mörk ja Italian Nicoló Ravano. Mörk oli vedossa Marokossa vuonna 2006 pelattuaan 59 (-12) kilpailun toisella kierroksella. Ravan iski saman tuloksen (59, -12) kymmenen vuotta myöhemmin Challenge de España -kisan toisella kierroksella.

Mörk voitti lopulta kilpailun ja Ravan sijoittui toiseksi. Mutta mitä kävi del Reylle huippukierroksen jälkeen? Hän valahti tuloksissa jaetulle kymmenelle sijalle.

Fisher ainoa 60:n alittaja European Tourilla

European Tourilla eli nykyisellä DP World Tourilla vain Oliver Fisher on onnistunut pelaamaan kisakierroksen 59 lyönnillä. PGA Tourilla haamuraja on alitettu peräti 12, Japan Tourilla 4 ja Sunshine Tourilla 2 kertaa.

Hiljattain LIV-kiertueella Bryson DeChambeau pelasi kierroksen 58 lyönnillä. Suhteessa pariin tulos oli sama kuin Ruuskalla tänään, sillä Greenbrierin kentän par oli 70.

Pääkiertueilla ja kakkostasolla Ruuskasta tuli kuudes eurooppalainen, joka on pelannut vitosella alkavan kierrostuloksen. Edellämainittujen lisäksi Saksan Stephan Jäger (58) ja Skotlannin Russell Know (59) ovat onnistuneet tempussa Web.com Tourilla eli PGA Tourin haastajakiertueella, joka tunnetaan nykyisin Korn Ferry Tourina.

Annika Sörenstam on edelleen ainoa nainen, joka on onnistunut alittamaan 60 lyönnin rajan merkittävillä ammattilaiskiertueilla. Ruotsalainen golflegenda pelasi tuloksen 59 (-13) vuonna 2001 LPGA-kiertueella.