Hyppää sisältöön

Henrik Stenson nousi otsikoihin, kun hän keskeytti Aftonbladetin haastattelun – avautuu nyt SVT:lle päätöksestään siirtyä LIV Golfiin: ”Kaikkia ei voi miellyttää”

Henrik Stensonia seurasi viime viikolla Jeddahiin useampiakin toimittajia. KUVA: GETTY IMAGES

Toimittajat matkustivat Henrik Stensonin perässä Saudi-Arabiaan. Keskeytti Aftonbladetin haastattelun, mutta perusteli LIV Golfiin siirtymistä SVT:lle.

Aftonbladet-lehden toimittaja ja kuvaaja matkustivat reilu viikko sitten Saudi-Arabiaan LIV Golf -kiertueen kilpailuun. Lehden tavoitteena oli saada Stensonilta kommenteja tämän päätöksestä siirtyä Saudi-Arabian valtionrahaston PIF:n rahoittamalle kiertueelle, jota pidetään urheilupesuna.

Haastattelu loppui kuitenkin lyhyeen, sillä Stensonin pr-päällikkö Sarah Skönby keskeytti haastattelun, kun toimittaja olisi halunnut tietää Stenson mielipidettä tähän suuntautuneeseen kritiikkiin.

Skönby oli ennen haastattelua ohjeistanut, että kysymykset saisivat koskettaa ainoastaan päivän kierrosta. Kaksi ensimmäistä kysymystä liittyivät itse peliin, mutta kolmannen kohdalla Aftonbladetin toimittaja penäsi major-voittajalta kommenttia LIV Golfiin liittyvästä kohusta.

”Ei”, sanoi Stenson ja käveli pois mikrofonin edestä.

Skönby jatkoi tästä ja sanoi, että toimittaja oli paikalla vain metsämässä ”klikkejä”.

Stensonin päätös siirtyä LIV Golfiin herätti kosolti pahennusta Ruotsissa, koska hän menetti sen takia asemansa Europan Ryder Cup -joukkueen kapteenina. Moni pettyi, kun Stenson päätti vaihtaa kunniatehtävän rahaan.

”Osasimme odottaa, että tämä menisi täysin kitkattomasti”, hän myösi.

Myöhemmin kritiikki hieman laantui ja hänen päätökselleen löytyi myös ymmärtäjiä. Varsinkin sen jälkeen, kun Ruotsin Golfliitto lopetti yhteistyön kaikkien aikojen ruotsalaisen miespelaajan kanssa.

Kun Aftonbladet julkaisi matkareportaasin ja videon keskeytyneestä haastattelusta, Stensonin päätös nousi jälleen puheenaiheeksi Ruotsissa.

Antoi haastattelun aiheesta SVT:lle

Henrik Stenson sanoi SVT:lle, että hän ei kadu siirtymistään LIV Golfiin. KUVA: GETTY IMAGES

Vaikka Aftonbladetille kommenttia ei herunut, Stenson oli antanut Saudi-Arabiassa haastattelun SVT:lle eli Ruotsin Ylelle. Haastattelusta julkaistiin pätkiä tänään SVT:n verkkosivuilla.

Haastattelussa Stenson muistutti, ettei LIV Golf -kiertue ole ainoa yritys, johon PIF sijoittaa Saudi-Arabian öljyrahoja. Stensonin mukaan PIF omistaa isoja yhdysvaltalaisia yrityksiä, kuten Boeingia, Starbucksia ja Uberia, ja Saudi-Arabia myös myy öljyä eri puolelle maailmaa.

”Mihin rajat vedetään? Mihin vedetään rajat yksilöiden, yhtiöiden ja maiden välillä. Minä olen tehnyt valintani, ja muut voivat tehdä omansa”, Stenson sanoi SVT:lle.

Hän myös korosti, että ammattilaisgolfarina hänen pelimahdollisuutensa olisivat olleet rajalliset jo aiemmin, mikäli hän olisi mennyt äärimmäisyyksiin ja jättänyt pelaamatta maissa, joissa sorretaan ihmisoikeuksia.

”Olen pelannut Kiinassa 20 vuotta, eikä se ole kovin korkealla eri listoilla. European Tourin tai DP World Touri, kuten sitä nyt kutsutaan, sponsoroi Dubai”, hän muistutti.

”Kaikkia ei voi miellyttää”

Stenson sanoo kohun myötä oivaltaneensa, että ei kaikkia voi miellyttää.

”Voit tehdä asioita, joita pidät oikeana itsellesi ja läheisellesi, ja välittää vähemmän siitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Koska olemme ihmisiä, on selvää, että se kuitenkin vaikuttaa minuun jossain määrin. Nyt kuitenkin keskitymme asioihin, joihin voimme vaikuttaa, ja menemme eteenpäin”, hän kertoi.

Vaikka Stenson joutui päätöksen vuoksi myrskyn silmään ja valtaisan kritiikin kohteeksi, hän vakuutti, että tekisi saman päätöksen uudelleen. Hän ei kadu päätöstään.

Stensonilla on kiertueelle kolmen vuoden sopimus.

”Uskon, että golfmaailma suhtautuu asiaan vähemmän tunteikkaasti, kun sopimus loppuu. Uskon, että asia muuttuu vielä paremmaksi. Tai ainakin toivon niin”, hän kertoi.

Etsi luettavaa