Hyppää sisältöön

Matilda Casténin unelma kävi toteen – LPGA Tour on timantin kova kiertue

Matilda Castrénin unelma LPGA Tourista on nyt totta.

Matilda Castrén päivitteli pari vuotta sitten korealaishuippujen harjoittelutahtia. Ensi vuonna hän pelaa heidän kaudella samoja kisoja.

”OLISIN AIKA onneton, jos elämässäni ei olisi mitään muuta kuin golf.”

Näin sanoi Matilda Castrén parin vuoden takaisessa haastattelussa, jonka kirjoitin sen jälkeen, kun mainion golfuran yliopistossa tehnyt Castrén otti ensimmäisiä askeleitaan ammattilaisena.

Lausunnollaan Matilda viittasi naisten ammattilaisgolfissa vahvaan asemaan nousseisiin korealaisiin pelaajiin, jotka harjoittelevat kellon ympäri.

Haastattelua tehdessä Matilda oli valmistautumassa silloisiin LPGA Tourin karsintoihin. Hän totesi tuolloin kuitenkin viisaasti, että hänelle riittäisi LPGA Tourin haastajakiertueen Symetra Tourin kortti, koska tuossa vaiheessa uraa harppaus LPGA Tourille voisi olla liian suuri.

Nyt Castrén on pelannut kaksi kautta ammattilaisena Symetra Tourilla. Menestystä ei ole tullut toivotulla tavalla, sillä hän on jäänyt molemmilla kausilla rankingissa sadan parhaan heikommalle puolelle.

Elokuussa Matilda vieraili Suomessa ja sanoi, että peli on menossa eteenpäin. Tällä viikolla LPGA Tourin karsinnoissa EGS:n kasvatti osoitti, että puheet pitivät.

KIERTUEEN KARSINNAT ovat kova koulu. Niissä pelataan peräti kahdeksan kierrosta eli kaksi enemmän kuin European Tourin karsinnoissa.

Karsinnoista 45 parasta pelaajaa ja samassa tuloksessa olevat saavat kortin kiertueelle, jossa pelataan ensi kaudella yli 30 kilpailua. Karsintakategoriallaan Matilda päässee mukaan vajaaseen puoleen niistä. Symetra Tourilta paikan LPGA Tourilla saa vain kymmenen parasta pelaajaa.

Karsintojen tasoista saa hyvän kuvan, kun vertailee, ketkä muut eurooppalaiset pelaajat saivat kortin LPGA Tourille.

Yhteensä yhdeksän eurooppalaista läpäisi karsinnat. Heistä paras oli sveitsiläinen amatööri Albane Valenzueala (6:s), jolla lienee edessään menestyksekäs ammattilaisura. Parhaillaan lupaus opiskelee Stanfordin yliopistossa ja takana on jo monta ammattilaisten major-kisaa.

Karsintaseulan läpäisivät myös ruotsalaiset Louise Ridderström ja Linnea Johansson, jotka nousivat Symetra Tourilta LPGA Tourille kaudeksi 2019, mutta eivät onnistuneet pitämään paikkaansa kiertueella.

Saman kohtalon koki myös Tsekin nuori Klara Spilkova, joka kaudella 2018 oli Ladies European Tourin rankingissa kymmenen parhaan joukossa ja läpäisi samana vuonna LPGA Tourin karsinnat.

Myös LET:llä tällä kaudella loistaneet Saksan Ester Henseleit ja Espanjan Nuria Iturrioz, saivat nyt paikan LPGA Tourilla. Ennen LET-kauden päätöskisaa Henseleit on rankingissa kakkosena ja Iturrioz neljäntenä. Espanjalainen pelasi tosin myös Symetralla, mutta ei kovinkaan hyvällä menestyksellä.

Ranskan Karine Icher on puolestaan viisinkertainen LET-voittaja ja nelinkertainen Solheim Cup -kävijä. Hänen maannaisellaan Celine Herbinillä on kaksi LET-voittoa, mutta hänkään ei onnistunut säilyttämään korttiaan kiertueella tällä kaudella LPGA Tourilla. Karsinnoissa kuitenkin lykästi.

Summa summarum: Matilda Castrén on tästä joukosta suurin yllättäjä.

JOS KARSINNAT on vaikea läpäistä, niin taso LPGA Tourilla onkin sitten timantin kova. Tästä kertoo muun muassa se, että eurooppalaisten pelaajien on ollut viime vuosina vaikeuksia murtautua kiertueen ylimmälle huipulle.

Tällä kaudella paras eurooppalainen oli Espanjan Carlota Ciganda, joka sijoittui rankingissa 15:nneksi. Vuonna 2018 paras eurooppalainen Georgia Hall oli 25:s.

Päättyneellä kaudella 85 parhaan pelaajan joukkoon mahtui ainoastaan 15 eurooppalaista pelaajaa. Korealaisia pelaajia oli kaksi enemmän, mutta viidentoista parhaan pelaajan joukkoon mahtui peräti seitsemän pelaajaa Koreasta.

Parin vuoden takaisessa haastattelussa Matilda totesi korealaisten menestysreseptin olevan seuraava: ”Olen lukenut, että he treenaavat älyttömiä määriä, eikä heillä ole muuta elämää golfin ulkopuolella. Golfia 12 tuntia päivässä, nukkumaan ja sama uudestaan.”

Matilda itse sanoi harjoittelevansa lajia neljästä viiteen tuntiin päivässä, minkä päälle tulevat fysiikkatreenit.

”En ole aivan varma, olisiko minusta 12 tunnin treenipäiviin. Harjoittelun määrä ei korvaa laatua, ja toivottavasti siinä pystyn laittamaan heille kampoihin. Jos alkaisin treenaamaan 12 tuntia päivässä, enkä tekisi mitään muuta, olisin aika onneton”, hän jatkoi.

Ensi vuonna Matilda pääsee samalle viivalle maailman parhaiden pelaajien kanssa. Silloin hän pääsee testaamaan, voiko esimerkiksi korealaisia vastaan pärjätä vähemmällä harjoittelulla mutta tasapainoisemmalla elämällä.

Mikäli Matilda onnistuu pitämään paikkansa kiertueella, jo se on erittäin kova saavutus.
 

Etsi luettavaa