Hyppää sisältöön

Näin teet svingimuutoksen – uuden oppiminen on tarkkaa puuhaa

Nyt on oiva aika aloittaa golflyönnin tekniikan parantaminen pelin kehittämistä kaipaavilla osa-alueilla. Tässä jutussa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, kuinka ja missä järjestyksessä kannattaa tehdä svingimuutos.

Pelikauden lopulla on syytä tehdä syväluotaava analyysi kuluneeseen kauteen. Tietoisuus omista vahvuuksista ja heikkouksista antaa suuntaa talviharjoittelun kehitystyöhön.

Oppimisessa on syytä edetä tietyn kaavan mukaan ja antaa aikaa muutokselle. Heittäydy rohkeasti ja anna analyyttisen aivopuoliskon tehdä töitä. Sen jälkeen opettele liike ilman välitöntä painetta lopputuloksesta.

Ensin tulee oppia uuden ja vanhan liikkeen ero. Tähän opetteluvaiheeseen menee yleensä kolmesta kahdeksaan harjoituskertaa.

Tämän jälkeen alkaa harjoittelu, jossa liikkeestä tehdään toistojen avulla oma. Tämä vaihe vaatii aikaa enemmän kuin opetteluvaihe. Ja vielä ennen kauden alkua tulee liikemallia laajentaa ja oppia käyttämään sitä muuntuvissa olosuhteissa.

Yksittäiset harjoitukset kannattaa pitää lyhyinä, jotta ajatus pysyy mukana koko ajan. Lyhyitä harjoituksia tulee toistaa riittävän usein, jotta liike vakiintuu.

Uuden liikkeen opettelu

Uuden opettelu alkaa sillä, että tunnistat eron oman vanhan liikkeesi ja harjoiteltavan liikkeen välillä. Kun uutta ajetaan sisään, täytyy minimoida vanhan liikkeen toistaminen, jotta uusi liike urautuu.

Uuden opettelu voi tarkoittaa esimerkiksi paremman svingitason eli planen treenaamista.

Tässä opettelun alkuvaiheessa tarvitaan jatkuvaa palautetta siitä, meneekö liike oikein.

Käytä apuvälineitä harjoittelun tukena, kuten peiliä, erilaisia ohjureita, Trackmaniä. Välineellä ei oikeastaan ole väliä, kunhan se auttaa sinua tunnistamaan uuden liikemallin.

Myös säännöllinen videointi auttaa oppimisen etenemisessä.

MAINOS. Tule GoGolfin suosituille talvikursseille Espoossa ja Tampereella. Lue lisää >>

Opi harjoittelemaan

Asiansa osaavat valmentajat ovat oppineet hyödyntämään erilaisia oppimismetodeja osana opetustaan. Vaikka oppiminen tulee lopulta tapahtua pelaajalla itsellään, voi näistä metodeista olla suurestikin hyötyä muutoksessa joka on yhtä vaikea kaikille pelaajan tasosta riippumatta.

Seuraavassa pilkotaan liikettä erivauhtisiin toistoihin. Harjoittelu toteutetaan neljän pallon sarjoissa, jossa edetään seuraavasti:

1. Pilko lyönti osiin

Pysäytä liike täydellisesti oikeaan paikkaan.

2. Harjoittele erittäin hitaalla vauhdilla

Maila kulkee tietoisesti pysäytetyn pisteen kautta.

3. Lyönti normaalia hitaammalla vauhdilla

Liikkeen muoto myötäilee hitaampaa liikettä.

4. Siirry täyteen lyöntiin

Mikäli edelliset on osattu tehdä puhtaalla liikeradalla, voit ryhtyä harjoittelemaan täydellä svingillä.

Täydellä vauhdilla tehtävä liike noudattaa samaa liikerataa.

Liioittele muutettavaa ominaisuutta.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Kurssit alkavat pyöriä marraskuussa.

Etsi luettavaa