Hyppää sisältöön

Lyöminen vastatuuleen – tee juuri päinvastoin kuin ajattelet

Tällä viikolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen neuvoo, kuinka lyödään palloa vastatuuleen eri tilanteissa. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Vastatuuleen lyöminen vaatii malttia ja kontrollia, vaikka useimmiten pelaajien mieleen tulee lyödä palloa kovaa ja alaspäin.

Pelaaja reagoi usein vastatuuleen juuri päinvastoin kuin oppikirjan mukaan kuuluisi tehdä: lyömällä lujaa alaspäin. Molemmat tekijät lisäävät spinniä ja nostavat pallon korkealle lentoradan loppuvaiheessa.

Syystuuleen mukautuminen heti kierroksen alkuvaiheista lähtien tapahtuu tuulta kunnioittaen. Käytä suurempaa mailaa ja lyö osuma loivasti maan pinnalta, jolloin pallo liitää tasavauhtisesti tuulen läpi. 

Tässä jutussa kerron, kuinka vastatuuleen kannattaa avata draivilla tai pitkällä raudalla ja kuinka lähestyä lyhyellä raudalla. Jokaisesta kohdasta on myös havainnollistavat videot aiheesta.

Draivaa konservatiivisesti

Draivilla lyötävien avausten tavoite vastatuulessa on ensisijaisesti pitää pallo väylällä. Suunnittele lyöntilinja esteistä ja ulkorajoista poispäin ja asetu tiipaikalla niin, että tähtäät ”pahasta” poispäin.

Tiiaa pallo alemmas ja pidä pallo stanssin keskellä. Käytä vähän normaalia matalampaa svingiä tavoitteena maan suuntainen mailan liikerata. Svingaa vähän normaalia pehmeämmin, jotta pallo pysyy matalana ja rullaa pitkälle. 

MAINOS Tule GoGolfin suosituille talvikursseille pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella. Lue lisää >>

Stingerilla varmasti pallo peliin

Pitkän raudan matala lyönti eli stingeri on varma tapa laittaa pallo peliin. Edellytyksenä kuitenkin on, että pelaajan mailanpään nopeus riittää sen käyttöön.

Alkuasennossa pallon paikka on normaalia taaempana, jolloin lavan nostokulma eli loft pienenee. Avaa jalkojen stanssia, jotta riittävä kiertyminen ja painopisteen sijainti osuman päällä varmistuu ja lähetä pallo haluttuun linjaan vasemman kämmenselän ”ohjauksella” niin, että maila ei vapaudu läpiviennissä. 

Lyhyellä raudalla loiva osumakulma

Korkeat lyönnit vaativat rohkeita päätöksiä mailavalinnassa. Käytännössä se tarkoittaa suurempaa mailaa sekä pehmeää ja kontrolloitua lyöntiä.

Laita pallo vähän normaalia taaemmaksi alkuasennossa. Pidä osumakulma loivana, jotta lentorata pysyy matalana. Näin varmistat tasavauhtisen lennon tuulen läpi.

Jos pallo kiipeää korkeaan lakipisteeseen kierteisenä, lentovauhti hidastuu ja pallo putoaa jyrkästi alas. Tällöin etäisyyden kontrollointi vaikeutuu. 

Tuulisella säällä pelin perustilastot nousevat kunniaan. Viheriöosumien merkitys korostuu, koska tuuli vaikuttaa myös chippiin ja bunkkerilyönteihin. Suunnittele pelitaktiikka suurempiin kohteisiin ja pidä peli yksinkertaisena. 

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Kurssit alkavat pyöriä marraskuussa.

Etsi luettavaa