Hyppää sisältöön

Pelaa alle 90: Tähtäys luo pohjan tarkalle lyönnille – vain yhden asteen heitolla linjauksessa voi olla iso vaikutus lopputulokseen

Neutraali grippi vaikuttaa positiivisesti vartalon linjauksiin alkuasennossa.

Vartalon linjaaminen aiheuttaa kenties eniten virheitä pelitilanteessa, kirjoittaa GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen.

Vartalon linjaaminen kohdelinjan mukaisesti vaikuttaa useaan asiaan lyönnissä. Se on pelitilanteessa ehkä eniten virheitä aiheuttava tekijä. Kentällä on useita erilaisia muuttujia, joista tämä johtuu: eripituiset mailat, joita on setissäsi, sivurinteet tai jalan alla olevat maan epätasaisuudet.

Tähtäys asettaa vartalon tietyssä suhteessa kohdelinjaan. Jos se on vinossa, saavat aivot ristiriitaista infoa suorituksesta. Esimerkiksi jos silmät ovat lukinneet kohteen, mutta vartalo on suunnattu vinoon, täytyy ristiin menevät asiat korjata svingillä, joka on väärässä suhteessa kropan asentoon. 

Asteen heitto linjauksessa saattaa tarkoittaa jopa 15 metrin heittoa sivusuunnassa. Tähtäyksellä on tapana muuntua ajan myötä ja siksi se tarvitsee ajoittaisen tarkistuksen. Vartalon linjausta on harjoiteltava säännöllisesti suuntatikkujen avulla.

Koska talvi on erinomaista perusteiden kertauksen aikaa, rakenna talven aikana rutiinit kuntoon, miten asetut pallolle.

Pallonpaikka vaikuttaa vartalon linjauksiin ja painopisteen sijaintiin. Raudalla lyödään alaspäin joten painopiste on enemmän pallon päällä. Draiverilla ylöspäin lyötäessä painopiste on selkeästi pallon takana.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Hartiat ja käsivarret

Hartioiden ja käsivarsien linjaus vaikuttaa merkittävästi mailan kulkusuuntaan sekä lavan asentoon osuma-alueella. Kohdelinjan suuntainen hartialinja mahdollistuu, kun ote mailasta on neutraali.

Neutraali ote mahdollistaa vartalon hyvän linjauksen alkuasennossa.

Jos oikea käsi on kiertynyt liiaksi varren alle tai päälle, se vaikuttaa oikean hartian asemaan. Hartioiden asento vaikuttaa myös suuresti oikean kyynärvarren liikkeeseen kehoon nähden. Siksi se vaikuttaa paitsi tarkkuuteen, myös voimantuottoon.

Vahva ote mailasta vaikuttaa alkuasentoon siten, että se muuttuu helposti suljetuksi.
Heikko ote mailasta vaikuttaa hartialinjaan siten, että se muuttuu avoimeksi.

Otteen ja pallon paikan tulee helpottaa hartioiden linjaamista kohdelinjaan.

Jalat ja lantio

Jalkojen ja polvien linjaus on yksinkertaista harjoitella suuntatikun avulla. Jalojen suuntaus vaikuttaa vartalon kiertoon, svingin suuntaan ja painopisteen sijaintiin lyönnin aikana. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka GoGolf Lounge, Espoo. Lokakuun ajan harjoittelet loistavissa olosuhteissa huippuedullisesti. Tutustu >>

Etsi luettavaa