Hyppää sisältöön

Lukijan sääntökysymys: Pallo makaa karheikossa tilapäisessä vedessä – saako pallon pudottaa väylälle, jos siellä on lähin kuiva kohta?

Tilapäisestä vedestä eli epänormaalista kenttäolosuhteesta pallo dropataan täydellisen vapautumisen pisteeseen yleisellä pelialueella. KUVA: GETTY IMAGES

Näin syksyllä lukijoiden sääntökysymykset käsittävät usein tilapäistä vettä eli epänormaalia kenttäolosuhdetta.

Karheikossa on tilapäistä vettä. Jos lähin vapauttava paikka on väylällä, saako pallon dropata väylälle vai pitääkö kuiva kohta löytää karheikosta eli vastaavalta pelialustalta?

Alkuun on hyvä mainita, että tilapäinen vesi kulkee säännöissä termillä epänormaali kenttäolosuhde. Jos pallo on tilapäisessä vedessä eli epänormaalin kenttäolosuhteen vaikutusalueella karheikossa, sen saa pudottaa ilman rangaistusta lähimpään täydellisen vapautumisen paikkaan yleisellä pelialueella.

Yleisiä pelialueita ovat kaikki muut paikat paitsi estealueet, bunkkerit sekä pelattavan reiän tiiausalue (kaksi mailan mittaa tiimerkkien takana) ja viheriö.

Koska tilapäisen veden tapauksessa raffit ja väylät ovat ”samanarvoisia” paikkoja eli yleistä pelialuetta, voi pallon pudottaa väylälle, mikäli lähin täydellisen vapautumisen paikka löytyy sieltä eikä karheikosta.

On myös hyvä muistaa, että pallo voidaan pudottaa mailan mitan päähän lähimmästä täydellisen vapautumisen paikasta, jossa vapaudutaan olosuhteiden vaikutuksesta ja joka ei ole lähempänä reikää.

Olosuhteiden vaikutuksesta vapautuminen tarkoittaa sitä, että droppauskohdassa ei saa olla tilapäistä vettä eli kohdan pitää olla riittävän kuiva. Lätäkköä ei saa olla, eikä lyöntiasentoa ottaessa tai pallon kohdalta vettä ei saa tirskua kenkien alta.

Kannattaa myös huomioida, että jos pallo on väylällä ja lähin täydellisen vapautumisen piste löytyy karheikosta, on pallo pudotettava karheikkoon.

Sama pätee myös metsään, joka on niin ikään yleistä pelialuetta. Joskus lähin vapauttava paikka voi olla jopa puun takana. Silloin kannattaa miettiä, olisiko kuitenkin järkevämpää lyödä märältä alustalta kuin puiden seasta, jos mailan mitta lähimmästä täydellisen vapautumisen pisteestä ei tarjoa järkevää lyöntisuuntaa.

Kysy meiltä säännöistä

Nimi
Kuvaile sääntötilanne napakasti mutta tarkasti. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen lukijakysymykseen.
Nimeäni saa käyttää jutun yhteydessä kysymyksen esittäjänä?

Etsi luettavaa