Hyppää sisältöön

Lukijan sääntökysymys: Miten vapaudun bunkkerissa tilapäisestä vedestä, jos lähintä vapauttavaa paikkaa ei löydy esteen sisällä?

Bunkkerit täyttyivät viime viikolla vedestä. KUVA: GETTY IMAGES

Viime viikon sateiden jäljiltä kentät olivat jonkin aikaa todella vetisiä. Märissä olosuhteissa vesi usein kerääntyy bunkkereihin. Tällainen tilanne aiheutti lukijalle tenkkapoon.

Löin pallon bunkkeriin, jossa oli paljon vettä. Tiedän, että tilapäisen veden tapauksessa pallo voidaan dropata lähimpään vapauttavaan paikkaan ei kuitenkaan lähemmäksi reikää. Mutta mihin pallo dropataan siinä tapauksessa, jos ainoat kuivat kohdat bunkkerista sijaitsevat lähempänä reikää kuin pallon alkuperäinen sijaintikohta?

Tilanne saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta onneksi golfin säännöistä löytyy vastaus tällaisenkin tilanteen varalta. Sääntökirjaa lukiessa täytyy kuitenkin tietää ja tuntea termi: maksimaalisen vapautumisen piste.

Sääntökirjan mukaan pelaaja saa tosiaan vapautua myös bunkkerista epänormaalista kenttäolosuhteesta eli tässä tapauksessa tilapäisestä vedestä ilman rangaistusta. Lähimmän täydellisen vapautumisen pisteen ja vapautumisalueen täytyy kuitenkin sijaita bunkkerissa eikä lähempänä reikää kuin pallon alkuperäinen sijaintipaikka.

Lähin vapautumispiste katsotaan siten, etteivät pallo ja stanssi kosketa epänormaalia kenttäolosuhdetta eli vettä eli vedestä tulee vapautua ”täydellisesti”.

Kuten lukijan tapauksessa aina bunkkerista ei kuitenkaan löydy kuivaa kohtaa, joka sijaitsisi yhtä kaukana tai kauempana reiästä kuin pallon alkuperäinen paikka. Tällöin ei ole olemassa täydellisen vapautumisen pistettä ja vertailupisteenä käytetään maksimaalisen vapautumisen pistettä.

Miten maksimaalisen vapautumisen piste bunkkerissa sitten määritellään? Sääntöguru Arto Teittinen tiivistää sääntökirjassa melko monimutkaisesti esitetyn asian näin:

”Kyseessä on pelaajan arvion mukainen kohta, josta saa parhaan vapautumisen, mutta se ei kuitenkaan saa sijaita lähempänä reikää kuin pallon alkuperäinen paikka”, Teittinen avaa termiä ja antaa esimerkin: ”Kun puhutaan tilapäisestä vedestä, voi päästä esimerkiksi kohtaan, jossa toinen jalka on vedessä.”

Jos bunkkeri on täyttynyt kokonaan vedestä, täytyy toimikunnan määritellä ne paikallissäännöissä kunnostettaviksi alueiksi. Muussa tapauksessa esteestä vapaudutaan epänormaalin kenttäolosuhteen säännön mukaisesti yhdellä rangaistuslyönnillä viemällä palloa taaksepäin alkuperäisen sijaintikohdan ja lipun linjassa.

Teittinen päivittelee, että häneltä on monta kertaa kysytty sitä, miksei vettä täynnä olevasta bunkkerista voisi vapautua kokonaan ilman rangaistusta.

”Bunkkeri on hiekkaeste, ei sen ole tarkoitus helpottaa peliä. Ollaan lyöty vinoon, miksi sieltä pitäisi päästä ilman rangaistusta pois”, hän on tällöin vastannut.

Kerrataanpa lopuksi.

  1. Ilman rankkaria veden vallassa olevasta bunkkerista voi vapautua ainoastaan silloin, jos se on korjauksen alaista maata.
  2. Muussa tapauksessa yritetään löytää bunkkerista kuiva kohta, joka ei ole lähempänä reikää kuin pallon alkuperäinen paikka.
  3. Jos kuivaa kohtaa ei ole, dropataan pallo bunkkerin sisällä pelaajan omasta mielestä parhaaseen paikkaan, jossa vesi häiritsee vähiten – ei kuitenkaan lähemmäksi reikää kuin pallon alkuperäinen sijainti.
  4. Tilapäisen veden tapauksessa pallon voi myös dropata pois bunkkerista yhden lyönnin rangaistuksella. Tällöin pallo dropataan lipun ja pallon suunnassa taaksepäin. Vapautumisalue on mailan mitta eri suuntiin lyöntilinjan kohdalta.

Kysy meiltä säännöistä

Nimi
Kuvaile sääntötilanne napakasti mutta tarkasti. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen lukijakysymykseen.
Nimeäni saa käyttää jutun yhteydessä kysymyksen esittäjänä?

Etsi luettavaa