Hyppää sisältöön

Pelaa alle parin: Kun löydät itsestäsi ”käärijän” – matalat, spinnaavat wedget pysähtyvät sen jälkeen yhteen pomppuun

Jos haluat tietää, mitä tarkoittaa osuman kääriminen, katso pääkuvan paikalta löytyvä video. Sillä GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, miten osuman kääriminen auttaa lyömään matalia wedgejä, joissa on kosolti spinniä.

Lyönti viheriölle saadaan pysähtymään joko takakierteisenä tai korkeakaarisena. Lyöntitapa vaihtelee suuresti sen perusteella, miten kaukaa reiästä pysähtyvä lyönti lyödään.

Alle 30 metrin lähipelilyönneissä yhdistyy korkeus ja kierre. Korkean lyönnin laskeutumisvauhti on pienempi, joten vaatimus kierteen määrän osalta on vähäisempi. Toisaalta matalalla mailanpään nopeudella ei pystytä synnyttämään suurta määrää kierrettä.

Vajailta wedge-matkoilta eli 40–70 metrin päässä reiästä spinniä ei koskaan tule liikaa. Etäisyyden hallinnan vuoksi vajaat wedget pyritään lyömään matalana. Nämä ovat erityisen vaativia lyöntejä, koska kaaren korkeuden ja spinnin tulee olla oikeassa suhteessa etäisyyden kontrolloinnin kannalta.

Täysissä lähestymislyönneissä voi helpostikin tulla liikaa takakierrettä, jolloin laskeutuessaan pallo pyörii merkittävän matkan kohti lyöjää tai nousee vastatuuleen korkeaksi jättäen lyönnin lyhyeksi.

Optimaalinen alastulo on yksi pomppu eteenpäin ja pysähdys.

Takakierre syntyy, kun lavan alaosa osuu pallon takaosaan mennessään alaspäin. Tämä kontakti aiheuttaa pallon litistymisen sekä kitkaa mailan ja pallon välille, mikä tuottaa takakierrettä. Takakierteen määrä riippuu useista eri tekijöistä, mutta kierteen syntyyn vaikuttaa pääsääntöisesti kaksi muuttujaa: osuman kitka ja spin loft

Näistä kerron tarkemmin seuraavaksi.

Osuman kitka

Mitä suurempi kitka mailan ja pallon välillä osumassa, sitä enemmän tulee takakierrettä. Ensimmäinen muuttuja ovat pelivälineet. Uuden mailan karhea pinta ja terävät urat sekä pehmeäkuorinen spinnaava pallo.

Tour-pelaajat käyttävät usein ns. raaka wedgejän(raw-pinnoitus), joiden lyöntipintaa ei ole pinnoitettu, jotta osuman kitka maksimoituu. Spinniä lyötäessä mailan tulee olla lisäksi puhdas ja kuiva. 

Osuman puhtaus ja osumakohta lavassa vaikuttavat myös kitkaan. Mitä keskemmälle osuma kohdentuu, sitä enemmän pallo litistyy osumassa lisäten kierrettä. Tähän voi oleellisesti vaikuttaa myös alusta josta lyödään.

Pitkä väyläheinä tai raffi aiheuttavat osuman lavan yläosaan pienentäen kitkaa. Mitä vähemmän ruohoa mailan ja pallon väliin jää, sitä suurempi spinni voidaan lyödä. 

Mailan ja pallon väliin jäänyt ruoho alentaa spinniä merkittävästi.

Spin loft

Spin loftilla tarkoitetaan mailan nostokulman ja attack anglen välistä kulmaa osumahetkellä. Optimaalinen spinni saavutetaan sen ollessa 45–50 asteen välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa lyöntiä nostavalla lob wedgellä (58–60 astetta) siten, että osumahetken loft on pieni ja osumakulma loiva. 

Harjoittele loivaa osumakulmaa rintakehän kierrolla ja ojentamisella. Näin kontrolloit gripin liikesuuntaa osuma-alueella, mikä puolestaan auttaa mailan ja maan välisessä reagoinnissa.  

Kierrä ja ojennu rintakehästä. Kämmenet liikkuvat ensin eteenpäin, sitten ylös.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka GoGolf Lounge, Espoo. Lokakuun ajan harjoittelet loistavissa olosuhteissa huippuedullisesti. Tutustu >>

Etsi luettavaa