Hyppää sisältöön

Tekikö Donald virheen jättäessään Meronkin rannalle vai oliko Højgaardin valinta perusteltu?

Adrian Meronk jäi todenäköisesti viimeisenä rannalle Ryder Cupista. Hänen paikkansa vei Nicolai Højgaard. KUVAT: GETTY IMAGES

Adrian Meronkin jättäminen rannalle ja Nicolai Højgaardin valinta Ryder Cupiin saattaa olla hyvinkin järkevä päätös kippari Luke Donaldilta.

Euroopan kapteeni Luke Donald yllätti monet valitsemalla joukkueeseensa Adrian Meronkin sijaan Nicolai Højgaardin. Puolalaisen edelle meni myös Ludvig Åberg, joka varmisti paikan joukkueessa voittamalla sunnuntaina Omega European Mastersin.

Muutama asia olisi puoltanut Meronkin valintaa Højgaardin asemasta, mutta toisaalta Højgaard oli Meronkia vahvempi monella muulla osa-alueella. Donaldin valinta näiden kahden välillä ei varmasti ollut helppo – mutta loppujen lopuksi perusteltavissa.

Kyseessä on kuitenkin kapteenin harkinnalla tehtävästä valinnasta, jossa pitääkin ottaa huomioon muitakin asioita kuin pelkästään ranking-pisteitä. Viimeaikainen kuntopuntari on varmasti yksi niistä.

Sijoitus maailmanlistalla

Meronkin sijoitus tuoreella maailmanlistalla on 51:s, kun Højgaard on vasta sijalla 78. Hänen ja Meronkin välissä on viisi pelaajaa, jotka eivät mahtuneet Euroopan joukkueeseen.

Parhaimmillaan Meronk on ollut rankingissa 45:ntenä, kun Højgaardin sijoitus on ollut 67:s. Maailmanlistalla pisteitä saa kahden kalenterivuoden ajalta painottuen viimeaikaiseen menestykseen.

Piste Meronkille

Voitot tällä kaudella

Tämän tilaston perusteella Meronkin valinnan olisi pitänyt olla selviö. Hänellä on kaksi voittoa, kun Højgaardilla voittosarake näyttää nollaa.

Toinen Meronkin voitoista tuli jo viime vuoden puolella pienestä aussikisasta, mutta toisen hän nappasi toukokuussa Italiassa, vieläpä Marco Simonen kentältä eli samalta, jossa Ryder Cup kuun vaihteessa pelataan.

Toisaalta myös Højgaard on kunnostautunut Marco Simonella, sillä hän voitti Italian Openin kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna hän oli kisassa viides.

Piste Meronkille

Kuntopuntari

Tässä kohtaa viisari värähtää vahvasti Højgaardin puolelle. Hän on pelannut viimeiset kaksi kuukautta selvästi puolalaista paremmin. Meronk oli vahvassa vedossa vielä touko-kesäkuussa, jolloin hän nappasi kolme top 5 -sijoitusta, mutta heinä-elokuussa hänen paras sijoituksensa on 13:s.

Højgaardin sijoitukset kolmessa edellisessä kisassa ovat olleet kolmas, viides ja 13:s, joten hänen kuntokäyränsä osoittaa vahvasti ylöspäivn.

Piste Højgaardille

Puttaaminen

Højgaard on putannut keväästä lähtien hyvin, mikä on tärkeää Ryder Cupia ajatellen. Pitkien puttien upottaminen saa vastustajalla puntit tutisemaan, ja tällä voitetaan tärkeitä reikiä. Erityisen hyvin hän on putannut viime aikoina ja varsinkin PGA Tourilla. Hyvän puttipäivän tullen Højgaard pystyy pelaamaan todella alhaisia kierrostuloksia, mikä reikäpeliä ajatellen on hyvä asia.

Meronk on puttaajana ja tuloksen tekijänä tasapaksumpi, esimerkiksi DP World Tourilla hän on keskitasoa.

Piste Højgaardille

Pärjääminen parhaita vastaan

PGA Tour on paljon kovatasoisempi kiertue kuin DP World Tour, joten siksi siellä menestyminen menee DP World Tourin edelle.

Højgaard on pelannut PGA Tourilla tämän vuoden puolella kahdeksan kisaa mukaanlukien majorit, joista paras sijoitus on toinen. Se tosin tuli kiertueen pienessä kisassa, joka pelattiin Dominikaanisessa tasavallassa.

Ei Meronkaan ole ollut huono, mutta Højgaardin tasolle hän ei tällä mittarilla yllä. PGA Tourilla, WGC-kisoissa ja majoreissa Højgaard on tällä kaudella saanut keskimäärin 3,3 maailmanlistan pistettä, kun Meronkin vastaava pistemäärä on hieman alle kahden.

Piste Højgaardille

Ikä / kokemus

Meronk on 30-vuotiaana kokeneempi pelaaja kuin 22-vuotias Højgaard, mutta kummatkaan heistä eivät ole aiemmin pelanneet Ryder Cupissa. Tässä mielessä Højgaardin valinta on sijoitus tulevaisuuteen, sillä tanskalaisella on mahdollisuus nousta tulevaisuuden supertähdeksi. Meronkilla ei välttämättä tällaista potentiaalia ole, vaikka hän onkin erinomainen pelaaja.

Koska kummallakaan ei ole Ryder Cup -kokemusta, oli näin tasaisessa tilanteessa järkevämpi valita Højgaard eikä Meronk.

Piste Højgaardille

Lue lisää:

Etsi luettavaa