Hyppää sisältöön

Tee tämä testi ennen sisäharjoittelun aloittamista – paljastaa nykytasosi ja hyödyt tuloksista myös kentällä

Trackman Combine -testissä lyödään palloa kymmeneltä eri matkalta yhteensä 60 kertaa. Pääpaino on wedge-pelissä. KUVA: TUOMAS TYRY

Trackman Combine on testi, joka kannattaa tehdä ainakin ennen ja jälkeen sisäharjoittelukautta. Testi antaa hyvän osviitan siitä, millä tasolla lyöntisi on kullakin hetkellä. Mutta muitakin hyötyjä siitä peliisi saat.

Golfin sisäkausi on alkamassa. Monelle golfarille tämä tarkoittaa sitä, että on aika tehdä golflyöntiin isompia muutoksia. Jotkut kehittävät svingiään ammattilaisen ohjauksessa, toiset pyrkivät astumaan kehityksen tielle itse itseään valmentaen.

Molemmissa tapauksissa Trackman-lyöntianalysaattorista voi olla suuri hyöty. Sen suoltama lahjomaton data kertoo paljon asioita siitä, miten maila tulee liikkuu osuma-alueella ja millaisella lentoradalla ja millaisella kierteellä pallo lentää.

Jotta pelaaja voi tehdä oikeanlaisia muutoksia datan perusteella, hänen täytyy olla valveutunut ainakin svingin perusasioiden suhteen. Esimerkiksi jos slaissari huomaa Trackman-datasta, että maila tulee palloon ulkoa sisään ja lapa avonaisena, hänen pitää myös osata keinot muuttaa liikettä ja otetta siten, että liikerata ja lapa suoristuvat.

Jos olet vähänkään epävarma siitä, miten slaissisvingiä kannattaisi lähteä korjaamaan, kannattaa ottaa tunteja ammattilaiselta tai mennä talvikurssille, sillä asiantuntevalle valmentajalle nämä asiat ovat peruskauraa.

MAINOS Tule GoGolfin suosituille talvikursseille pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella. Lue lisää >>

Trackman Combine kertoo tasosi

Hyvä tapa ennen sisäharjoittelukauden alkua on hyvä selvittää lähtötaso ja asettaa sen pohjalta tavoite talven treeneihin. Myös tähän Trackman tarjoaa oivallisen työkalun.

Kyse on Trackman Combine -testistä, joka kannattaa tehdä ennen sisäharjoittelukauden alkua, muutaman kerran kauden aikana ja viimeisen kerran ennen hallikauden lopussa.

Trackman Combine -testissä lyödään kaksi 30 pallon sarjaa kymmeneltä eri matkalta. Tavoitteena on saada pallo lentämään ilmassa mahdollisimman lähelle haluttua kohdetta. Lyönnin kokonaismitta rulleineen huomioidaan vain yhdellä mailalla: draiverilla.

Pääpaino testissä on wedge-lyönneissä, sillä 55–125 metristä lyödään yhteensä 42 palloa. Näiden lisäksi lyödään kolmen pallon sarjat 145 metristä, 165 metristä sekä draiverilla eli kaikkiaan 18 kertaa. Suoriutumisen perusteella Trackman antaa jokaisesta lyönnistä tuloksen 0–100 pisteen välillä. Trackman Combine -testitulos on keskiarvo jokaisesta 60 lyönnistä.

Sata pistettä saa, jos osuu riittävän lähelle kohdetta. ”Holaria” se ei edellytä, ja Trackman suhteuttaa pistemäärän myös lyönnin pituuteen: mitä kauempana kohde sijaitsee, sitä suuremman virhemarginaalin se sallii. Nollan pisteen saaminen edellyttää jo totaalista epäonnistumista.

Pistekeskiarvon lisäksi Trackman Combine kertoo myös arvioidun tasoituksen. Tätäkin lukemaa ja sen muuttumista voi seurata lyönti lyönniltä.

Testi kertoo sen, mitkä osa-alueet kaipaavat eniten harjoittelua. Itselleni se on paljastanut myös erään hieman yllättävän tosiasian, joka tuo apua myös golfkierroksille pelitaktiikan luomisessa.

Mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Testin tekijälle kaksi tuntia yhden hinnalla

Lokakuussa treenaat edullisesti GoGolf Loungessa Espoossa ja Tampereella. Kun teet Trackman Combine -testin, saat toisen tunnin kaupan päälle. Tarjous on voimassa myös Golf Skyn liikkeissä Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Raisiossa.

Toimi näin:

  1. Varaa aika Loungeen.
  2. Tee Trackman Combine -testi ja jätä tuloksesi kassalle.
  3. Varaa samalla kassalta ilmainen Trackman-tunti lokakuulle.

Kesän aikana tulos parani

Itse tein Trackman Combine -testin huhtikuun lopulla juuri ennen ulkokauden alkua. Sain tuolloin testistä tuloksen 70,9. Kyseinen lukema on siis keskiarvo jokaisesta 60 lyönnistä testissä. Trackmanin keräämien tuhansien testitulosten keskiarvojen perusteella se vastaa viitosen tasoitusta.

Testitulos kertoo, että en ollut juuri harjoitellut talvella, sillä tasoitukseni oli edellisen kauden päättyessä 1,4. Olin mennyt kehityksessä alaspäin.

Tulos oli pettymys, mutta kierrokset kentillä keväällä ja kesällä kertoivat, että Trackman oli oikeassa. Kauden aikana tasoitukseni nousi aika lähelle Trackman Combined -testin antamaa lukemaa, sillä en myöskään kesällä pelannut ja harjoitellut yhtä paljon kuin kaudella 2021.

Kauden lopussa pääsin sentäänä vähän jyvälle tekemisestäni golfkentällä.

Suoritin testin uudestaan pariin otteeseen ihan hiljattain. Niiden tulokset tukivat myös fiiliksiäni syksyn viimeisistä kierroksista: ensimmäisessä testissä tulokseni oli 80,1 ja toisessa jo 80,9.

Sähköpostiini tulleen yhteenvedon perusteella jälkimmäinen vastaisi jo +2:n tasoitusta. Voin kuitenkin rehellisesti sanoa, että se kertoo kaunistellun kuvan tasostani.

Huippuammattilaisten pitäisi muuten pystyä rikkomaan testissä 90 pisteen rajan, ja nettitietojen perusteella DP World Tourilla pelaavan Daniel Gavinsin ennätys on 93 pistettä.

Tein kuitenkin testiä tehdessäni mielenkiintoisen havainnon, josta aion ottaa opikseni myös golfkierroksilla ja etenkin talven treeneissä (tänä vuonna aion panostaa talviharjoitteluun). Onnistuin testin ansiosta nimittäin keskittymään jokaiseen lyöntiin huolellisesti – yhdestäkään puolivillaisesti lyödystä pallosta ei ole golfissa mitään hyötyä!

Kun alkoi näyttää siltä, että 80 pisteen raja on rikottavissa, onnistuin pusertamaan hyvät tulokset paitsi 145 ja 165 metristä myös draiverilla. Osumien laatu varsinkin rautakasilla ja rautakuutosella, joilla löin 145 ja 165 metristä, oli hämmentävän hyvä.

Tämä näkyi myös tuloksissani, joista taulukon löydät myös taulukon alempaa.

Suosi kentällä täyttä mittaa

Keskittymisen paranemisen lisäksi tein sähköpostiin tulleen yhteenvedon perusteella myös toisen hyödyllisen havainnon, josta saan tuleviin golfkierroksiin kosolti kättä pidempää ja toivottavasti tästä havainnosta on apua myös sinulle.

Oli nimittäin yllättävää huomata, kuinka heikot pisteet sain testin lähimmältä matkalta eli 55 metristä. Syksyllä tulos oli selvästi heikompi kuin miltään muulta etäisyydeltä, eikä tulos keväälläkään aiheuttanut hurraa-huutoja.

Lokakuussa tekemäni testin hajonta eri mailoilla.

Kyse on tietenkin pitkälti siitä, että vajaiden lyöntien työstäminen on vaikeaa verrattuna siihen, kun saa lyödä täyden lyönnin vähän kauempaa. Lyöntien dispersio eli hajonta paljasti, että kyse on ennen muuta pituustarkkuudesta. Suunta 55 metrin lyönneissä oli parempi kuin yhtä lukuunottamatta muissa testissä lyödyissä etäisyyksissä.

Toki tässä täytyy myös huomioida se, että vajaiden lyöntien hahmottaminen on oikeissa olosuhteissa helpompaa kuin simulattorissa, kun etäisyyden näkee myös omin silmin.

Johtopäätökseni joka tapauksessa on, että jatkossa minun kannattaa jättää mieluummin palloa täyden 58-asteisen wedgen päähän kuin reiluun puolikkaaseen matkaan.

Pistemäärät kahdessa TrackMan Combine -testissä

EtäisyysTesti lokakuu 2022Testi huhtikuu 2022
55 metriä58,259,5
65 metriä93,878,8
75 metriä84,584,2
85 metriä69,866,3
95 metriä92,883,5
105 metriä76,372,5
125 metriä81,774,3
145 metriä87,275,5
165 metriä86,559,5
Draiveri76,854,3
Keskiarvo80,870,9

Testaa lähtötasosi heti

Voin lämpimästi suositella Trackman Combine -testin tekemistä – varsinkin jos aiot kehittää lyöntiäsi talven aikana.

Siinä tapauksessa testi kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, jolloin saat tiedon kuluvan kauden lähtötasostasi, kun sinulla on vielä tuoreita pelejä alla. Kuukauden kuluttuakin vielä ehdit, mutta tällöin kauden 2022 peleistä on saattanut kulua jo vähän liikaa aikaa.

Ennen testin tekemistä kannattaa rekisteröityä Trackmanin sivuille, jonne testitulokset ja tietysti muutkin Trackmanilla tekemäsi asiat, kuten golfkierrokset ja harjoittelusessiot, jäävät muistiin. Rekisteröityminen on ilmainen.

Tässä vielä lopuksi kohta kohdalta ohjeistus testin tekemiseen.

Näin teet Trackman Combine -testin

  1. Ennen varsinaista testiä kannattaa lämmitellä huolellisesti ja lyödä esimerkiksi Trackmanin range-toiminnolla eri pituisia matkoja. Lyö myös muutama lyönti draiverilla.
  2. Kun kroppa on lämmin ja mieli kirkas, siirry rangelta testiosioon (Practice -> Test Center -> Trackman Combine) ja kirjaudu sisään Trackmaniin tunnuksillasi. Helpointa se on QR-koodilla, jos olet ladannut sovelluksen älypuhelimeesi.
  3. Keskity jokaiseen lyöntiin kuin se olisi viimeinen. Aika varsinaiseen testiin kuluu 30–40 minuuttia.
  4. Testin jälkeen saat sähköpostitse linkin tarkempiin testituloksiin. Katso itse, millä osa-alueilla sinulla on eniten parannettavaa.
  5. Tee testi ainakin kertaalleen sisäharjoittelukauden aikana, jotta näet missä mennään. Trackman Combine on myös pelinomainen tapa treenata.

GoGolf Loungessa harjoittelet, testaat ja pelaat lokakuun aikana edullisesti. Espoossa ja Tampereen Loungeissa on useita Trackman-simulaattoreita.

Etsi luettavaa