Hyppää sisältöön

Tästä syystä suomalaisilla on Vierumäellä iskun paikka – esittelemme kaikki suomalaiset pelaajat CT:n kotikisassa

Kuusitoista suomalaista osallistuu tällä viikolla Vierumäki Finnish Challenge -kisaan.

Kiertueen parhaiden pelaajien poissaolo mahdollistaa suomalaisille pelaajille loistavan mahdollisuuden menestyä kotikisassa.

Torstaina se alkaa, Vierumäki Finnish Challenge, joka on tällä kaudella Suomessa miesten suurin golfkilpailu. Mukana on 156 pelaajaa, joista 18 tulee Suomesta.

Esittelemme tässä jutussa lyhyestä kaikki kotimaiset pelurit ja arvioimme, kuinka he tulevat kilpailussa menestymään. Arviossa nojataan pitkälti pelaajien aikaisempiin suorituksiin erityisesti tällä kaudella mutta myös aiemmin Vierumäellä. Lisäksi olemme ottaneet huomioon miesten viime viikkojen kunnon sekä pelaajiston tason kilpailussa.

Arviomme mukaan seitsemän pelaajaa läpäisee kilpailussa cutin. Se on optimistinen arvio, sillä aikaisempina vuosina keskimäärin 6,4 isäntämaan edustajaa on jatkanut Vierumäellä viikonvaihteessa. Lisäksi suomalaisten otteet kokonaisuudessaan tällä kaudella eivät ole vakuuttaneet. Parhaana rankingissa on Matias Honkala, jonka sijoitus on 75:s.

Toisaalta suomalaisille tarjoaa erinomaisuuden tilaisuuden menestyä kotikisassa se, että ei yksikään kiertueen kymmenestä parhaasta pelaajasta osallistu tänä vuonna Vierumäen-kisaan. 20 parhaan joukostakin mukana on vain Ruotsin Jesper Svensson.

Kyse ei ole mistään Vierumäki-boikotista, vaan monelle rankingin kärkipään pelaajille avautui täksi viikoksi paikka DP World Tour -kisaan Pohjois-Irlantiin. Lisäksi monella on takana kolmen viikon kisaputki Britanniassa ja Vierumäen jälkeen Ruotsissa on kaksi perättäistä kilpailua, minkä takia Vierumäen kisan aikaan, moni on päättänyt levätä kotona.

Suomen Lauri Ruuska oli kisassa pitkään toisella varasijalla, mutta tänään puolenpäivän jälkeen Ruuska teki jonossa tilaa jollekin toiselle. Pitkälyöntinen ja nousuvireinen Ruuska nähdään näin ollen kotikisassa.

Ruuskan ja Honkalan lisäksi Roope Kakolta odotetaan paljon kotikisassa. Honkala pelaa vahvaa kautta ja Kakko on vuosien varrella menestynyt Vierumäellä erinomaisesti. Etukäteen viiden kovimman suomalaisen joukkoon voidaan laskea myös Oliver Lindell ja Alex Hietala.

Vuonna 2018 kolme suomalaisten viiden joukossa

Viime vuonna cutin läpäisi seitsemän suomalaista pelaaja. Huippuvuosi oli 2017, jolloin jatkossa nähtiin peräti yhdeksän isäntämaan edustajaa. Yhtään heistä ei tuolloin kuitenkaan sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon.

Toista se oli seuraavana vuonna, jolloin seitsemästä cutin läpäisseestä suomalaisesta peräti kolme mahtui viiden parhaan joukkoon: Kim Koivu voitti, Antti Ahokas tuli toiseksi ja Kalle Samooja viidenneksi.

Tänä vuonna yksikään heistä ei ole paikalla kisassa. Koivu ja Ahokas eivät mahtuneet mukaan ja Samooja pelaa DP World Tourilla.

Eemil Alajärvi

Kehnoin vuosi menestyksen kannalta on toistaiseksi ollut vuosi 2021, jolloin vain neljä suomalaista nähtiin Vierumäen Cooke-kentän väylillä viikonvaihteessa.

Aurinko Golfia edustava Eemil Alajärvi on väläytellyt tällä kaudella Alps Tourilla, jossa hän on sijoittunut kertaalleen yhdeksänneksi, kymmenenneksi ja yhdenneksitoista. Challenge Tourilla ”cutti on puraissut” kahdessa kisassa, joista toisessa hän jäi kahden lyönnin päähän viikonlopun peleistä. Tulisiko kauden kolmannella yrityksellä odotettu palkinto: uran ensimmäinen neljä kierrosta kestävä Challenge Tourin kisa?

Ennustus: Sijoittuu 50–70:n välille

Lassi Burman

Aulangon Lassi Burman debytoi viime vuonna Vierumäellä. Tuloksena oli jaettu 67. sija päätöspäivän epäonnistumisen takia. Peliesitykset tältä vuodelta eivät lupaa liikoja Vierumäen kisaan, jossa cutin läpäisy olisi iso onnistuminen, sillä kauden paras sijoitus Pro Golf Tourilta on alkuvuodesta tullut jaettu 23. sija Egyptistä. Molemmat kisat CT:llä ovat jääneet kahden kierroksen mittaiseksi.

Ennustus: Putoaa cutista

Elias Haavisto

Kymen Golfin kasvatti pelaa yliopistogolfia Yhdysvalloissa, jossa oli hyvässä vedossa kevään kilpailuissa. Kesällä Elias Haavisto on pelannut Suomessa muutaman kilpailun. SM-kisoissa hän oli yhdeksäs ja viime viikolla Erkko Trophyssä nousujohteisesti viides. Kansainvälisissä kisoissa menestystä ei ole tullut. Toivottavasti hyvä vire jatkuu Vierumäellä tällä viikolla, vaikka näytöt amatöörien MM-kisoja eli Eisenhower Trophyä varten lienee jo annettu. Viime vuonna hän sijoittui MM-kisoissa 11:nneksi.

Ennustus: Sijoittuu 40–60:n välille.

Alex Hietala

Alex Hietala pelaa tällä kaudella pääosin Pro Golf Touria, jossa hänellä on kolme sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon. Parhaimmillaan hän ollut viidentenä häviten vain lyönnillä paikan neljän pelaajan uusinnassa. Kyseinen kisa pelattiin heinäkuun lopussa, joten olisiko kunto on kohoamaan päin kotikisaan tultaessa? Elokuun alussa Hietala haki Challenge Tour -tuntumaa British Challenge -kisassa, jossa romahti erinomaisen alun jälkeen 62:nneksi.

Ennustus: Sijoittuu 20–40:n välille

Matias Honkala

Matias Honkala on suurimpia suomalaistoivoja tällä viikolla. KUVA: GETTY IMAGES

Matias Honkala pelasi loistavasti paitsi Nordic Leaguen talvikilpailuissa myös Challenge Tourilla, jossa paras sijoitus on toukokuulta, kun hän sijoittui Kööpenhamissa kolmanneksi taisteltuaan voitosta vielä päätöskierrokselle lähdettäessä. Kesän väläytys tuli heinäkuun puolivälissä Itävallasta, jossa hän tuli 11:nneksi.

Nordic Leaguen rankingissa Honkala on seitsemäntenä, kun viisi parasta nousee haastajakiertueelle. Challenge Tourin rankingissa hän on pudonnut sijalle 75, kun 70 parasta uusii kelpo kortin. Honkala on pelannut CT:llä pitkälti villien korttien avulla (takana on vain kuusi kilpailua), joten sijoitus kympin sakkiin olisi Vierumäeltä tärkeää. Sillä hän saisi automaattisesti paikan ensi viikon Ruotsin-kisassa.

Vierumäellä Honkala on pelannut kolme kertaa. Paras sijoitus on kuuden vuoden takaa, jolloin hän oli 53:s. Viime vuonna Honkala putosi cutista.

Ennustus: Sijoittuu 15–35:n välille

Jaapo Jämsä

Viime vuoden Finnish Tourin ranking-voittajan tavoitteena tällä viikolla on vakuuttaa MM-kisavalitsijat, sillä Suomen mestaruutta lukuunottamatta peli ei ole tällä kaudella Jaapo Jämsältä sujunut. Caddieksi kisaan Pickala Golfia edustava Jämsä saa tyttöystävänsä Katri Bakkerin, joka juhli viime viikolla Erkko Trophyn voittoa. Jämsä itse sijoittui miesten sarjassa seitsemänneksi.

Ennustus: Putoaa cutista

Juuso Kahlos

Pickala Golfia edustava Juuso Kahlos kiertää Alps Touria, jonka rankingissa hän on sijalla 62. Kauden paras sijoitus on heinäkuun puolelta, jolloin hän sijoittui La Gomeralla 11:nneksi. Viime vuonna Vierumäellä Kahlos oli paras suomalainen. Hän oli jaettu 21:s.

Ennustus: Sijoittuu 40–60:n välille

Roope Kakko

Roope Kakko on avauspäivän jälkeen paras suomalainen Irlannissa.
Roope Kakko on osallistunut Vierumäki Finnish Challenge -kisaan viisi kertaa ja sijoitukset ovat vaihdelleet 3–37:n välillä. KUVA: GETTY IMAGES

Konkari jaksaa painaa. Roope Kakko täytti viime vuonna 40 vuotta ja pelaa tänä vuonna 18:ta kauttaan ammattilaisena. Pääosin ura on mennyt Challenge Touria kiertäessä. Uran paras ranking-sijoitus CT:llä on 27:s ja voittoja on kolme, joista ensimmäinen amatöörinä vuonna 2004.

Tänä vuonna Roope on pelannut kahdeksan kilpailua, joista kuudessa hän on läpäissyt cutin. Paras sijoitus on kahdeksas. Se tuli muutama viikko sitten Saksassa. Vierumäellä espoolainen on viihtynyt aina, mikä on näkynyt sijoituksissa. Vuonna 2019 hän taisteli voitosta, mutta jäi jaetulle kolmannelle sijalle. Heikoin sijoitus vuosien varrella on 37:s. Moni olisi siihenkin tyytyväinen.

Ennustus: sijoittuu 20 parhaan joukkoon

Rasmus Karlsson

Ruukkigolfia edustava Rasmus Karlsson sijoittui viime vuonna Vierumäellä jaetulle 44. sijalle. Kyseessä on myös 28-vuotiaan edellinen noteeraus tällä tasolla. Nordic Leaguessa tällä kaudella hän on läpäissyt cutin yhdeksässä kilpailussa vain kaksi kertaa, tosin sijoittuen kummallakin kerralla 20 parhaan joukkoon.

Ennustus: Putoaa cutista

Kristian Kulokorpi

SM-kisojen hopeamitalisti pääsi mukaan myös mukaan kilpailuun. Finnish Tourin ranking-kakkosen kaikkien aikojen paras sijoitus Challenge Tourilla on vuodelta 2015, jolloin hän sijoittui Aura Golfissa pelatussa Gant Openissa jaetulle 22. sijalle. Vierumäellä hän oli mukana 2016 ja 2017, jolloin jatkopaikkaa ei irronnut.

Ennustus: Putoaa cutista

Oliver Lindell

Oliver Lindell ei ole vielä onnistunut lunastamaan itseensä kohdistuneita suuria odotuksia. KUVA: TOMI NATRI

Oliver Lindell on jämähtänyt Challenge Tourille, sillä meneillään on jo seitsemäs kausi haastajatasolla. Ikävä juttu on se, että porvoolainen saa loppukauden aikana tehdä tosissaan töitä säilyttääkseen paikkansa kiertueella. Vierumäen-kisaan Lindell on osallistunut vuodesta 2016 saakka eli alusta lähtien. Paras sijoitus on vuodelta 2019, jolloin hän oli 11:s. Tällä viikolla Virvik Golfia edustavalta 25-vuotiaalta kaivattaisiin top 10 -sijoitusta, sillä rankingissa 120:ntena olevalla Lindellillä alkavat muuten kilpailut loppua kesken.

Ennustus: Sijoittuu 20–40:n välille

Markus Luoma

Markus Luoma on käytännössä varma lähtijä MM-kisoihin. Helsingin Golfklubin kasvatti on amatöörien maailmanlistalla toiseksi parhaana suomalaisena 260:ntena. The Amateur Championshipissä Luoma raivasi itsensä lyöntipelikarsinnasta reikäpeleihin ja voitti ensimmäisen kierroksen ottelunsa. Kansainvälisistä amatöörikilpailuista hänellä on tältä kaudelta kolme top 10 -sijoitusta. Tulisiko tänä vuonna menestystä myös Vierumäeltä?

Ennustus: Sijoittuu 50–70:n välille

Lauri Ruuska

Lauri Ruuska voitti kesäkuussa pelatun Eezy Openin ja viime viikkoina pelit ovat kulkeneet myös Challenge Tourilla.

Lauri Ruuska on ollut viime viikkoina hyvässä vedossa Challenge Tourilla. Tarinagolfin kasvatti sijoittui viime viikolla 12:nneksi ja heinäkuun lopulla Saksassa hienosti kahdeksanneksi. Kiertueen rankingissa Ruuska on 95:ntenä. Loppukauden ajan minimitavoite on nousu 70 parhaan joukkoon, mikä toisi kelpo kategorian kiertueelle ensi vuodeksi. Kotikisassa on hyvä mahdollisuus kohtentaa sijoitusta listalla.

Ennustus: Sijoituu 10–30:n välille

Jesse Saareks

Koskigolfia edustava Jesse Saareks voitti lauantaina päättyneen Finnish Amateur Championshipin, mikä toi paikan tällä viikolla Vierumäellä. Pelaamalla hyvin Vierumäellä Saareks voi varmistaa itselleen paikan MM-kisoissa. Lyöntipelin SM-kisoissa hän sijoittui kolmanneksi ja alle 21-vuotiaissa toiseksi. Tasoero Challenge Tourilla on kuitenkin kova, joten cutin läpäisy olisi kova suoritus.

Ennustus: Putoaa cutista

Sami Santala

Sami Santala on pelannut tällä kaudella pääasiassa Finnish Tourin kilpailuja.

Sami Santala pelaa tällä kaudella kotimaista Finnish Touria, jonka rankingissa hän on seitsemäntenä. Hyvigolfin mies pääsi Vierumäelle maanantaikarsintoista, jotka pelasi tulokseen 65 (-7). Kykyä pelata huippukierroksia selvästikin löytyy, mutta pysyykö peli kasassa koko kilpailun ajan? Aikaisemmat kaksi kertaa Vierumäellä ovat päätyneet perjantaina, mutta toivottavasti tänä vuonna jalka osuu lankulle myös varsinaisessa kilpailussa ja pelit jatkuvat ensimmäistä kertaa myös viikonvaihteessa.

Ennustus: Putoaa cutista

Ilari Saulo

Ilari Saulo lähtee Vierumäki Finnish Challengeen haastajan asemassa.

Ilari Saulo pelaa Nordic Leaguella ja on Matias Honkalan jälkeen kiertueen toiseksi paras suomalainen – tosin ranking-sijoitus on vasta 44:s. On pelannut urallaan 22 Challenge Tourin kilpailua, joista cutin on selvittänyt viisi kertaa (kaikki vuonna 2021). Eikä viime viikkojen esitykset lupaa hyvää Vierumäkeäkään ajatellen, sillä Saulo on kahdessä edellisessä CT-kisassa joutunut lähtemään kotimatkalle jo perjantaina.

Ennustus: Putoaa cutista.

Casper Simberg

Hiljattain 30 vuotta täyttänyt Casper Simberg lähtee uransa kolmanteen Vierumäki Finnish Challengeen huonon kenraaliharjoituksen jälkeen, sillä viime viikon Scottish Challengessa hän putosi selvästi cutista. Pelit eivät ole ottaneet sujuakseen myöskään Nordic Leaguessa, jonka rankingissa hän on 99:ntenä.

Ennustus: Putoaa cutista

Saku Tuusa

Nordic Leagueta ahkerasti kilpailleella Saku Tuusalla on ollut vaikeuksia selvitä kahden kierroksen jälkeen jatkoon satelliittitasolla, joten Vierumäellä hänen pitäisi parantaa tasoaan roimasti, jotta pelit jatkuisivat vielä lauantaina.

Ennustus: Putoaa cutista

Juttuun on lisätty Ilari Saulo, joka puuttui alkuperäiseltä listalta. Kilpailuun myös päässyt Kristian Kulokorpi lisätty mukaan. Elias Haaviston sijoitus Erkko Trophyssä korjattu. Hän oli viides eikä neljäs.

Etsi luettavaa