Hyppää sisältöön

Sydän pysähtyi 31 minuutiksi – Golfalan yrittäjä taisteli itselleen uuden elämän 

Daisuke Katon fyysinen kunto romahti rankan sydänkohtauksen ja kolmen viikon makoilun seurauksena

Vanajanlinnasta Hämeenlinnaan matkalla olleessa pikkubussissa syntyi kaaos Daisuke Katon saatua sydänkohtauksen ja vaivuttua tajuttomuuden tilaan.

Golfalan matkoja ammatikseen myyvä ja markkinoiva 42-vuotias Daisuke Kato oli kesäkuun alussa Suomessa neljättä kertaa. Hänen tukikohtansa on ollut kymmenen vuoden ajan Bangkokissa, josssa Kato on toiminut siltana japanilaisten matkatoimistojen, golfaajien sekä Thaimaan golfkenttien välillä.

Suomi on Katolle tullut tutuksi Golfmessujen kautta, jossa hän on ollut Japanin edustajana golfturismiin liittyvissä projekteissa. 

Neljännellä matkallaan Suomessa Kato oli Visit Finlandin vieraana, tarkoituksenaan osallistua Suomeen suuntautuvan matkailun kongressiin Tampereella, sekä tutustua Etelä-Suomen huippukenttien lisäksi Lappiin ja erityisesti Levin golfkenttään.

Vanajanlinnassa majoittunut yhdeksän hengen ryhmä lähti maanantaina 10. kesäkuuta pikkubussilla kohden Hämeenlinnaa. Pian bussin ohitettua Tawast Golfin risteyksen, kentän bussin takaosasta alkoi kuulua hätäistä huutoa.

”Ryhmän muut jäsenet huomasivat Daisuken sekavan olon ja pyysivät kuljettajaa pysäyttämään pikaisesti auton. Tilaa bussissa oli todella vähän. Ambulanssi tilattiin lähes välittömästi, Daisuke asetettiin makuuasentoon”, kertoo ulkomaalaisista koostunutta ryhmää vetänyt Golfreseptin Kristiina Kirveskoski.

Onni onnettomuudessa oli, että Daisuke Katon sydänkohtaukseksi myöhemmin diagnosoitu kohtaus tapahtui lähellä pelastuslaitosta ja sairaalaa. 

”Kaksi ambulanssia, lääkäri sekä paloauto saapuivat paikalle kuusi minuuttia hälytyksestä. Elvytystä tehtiin ensin ahtaassa tilassa bussin perällä, kunnes Daisuke saatiin ulos ja ambulanssilla Kanta-Hämeen Keskussairaalaan”, Kirveskoski jatkaa.

”Vaikka ryhmässämme ei ollut lääkäriä, tajusimme nopeasti ennen ambulanssien tuloa, että sydän ei toimi ja annoimme ensiapua parhaan osaamisemme mukaan.”

Daisuke Katon sydän ehti olla lääkärien arvion mukaan pydähdyksissä 31 minuuttia, kunnes se saatiin sairaalassa taas käyntiin. Tämän jälkeen tehdyn diagnoosin jälkeen mahdollisuudet henkiinjäämiselle arvioitiin 30 prosentin suuruisiksi.

Ei muistikuvaa onnettomuuspäivän tapahtumista

Kato pidettiin lääkkeiden avulla parin päivän ajan tajuttomana. Kun hän heräsi, puhe sujui hitaasti, mutta sujuvasti sekä japaniksi että englanniksi.

”Minulle ei ole jäänyt mitään muistikuvaa onnettomuuspäivän tapahtumista. Luonnollisesti hämmästyin, kun hoitohenkilökunta kertoi, mitä on tapahtunut ja missä olen”, Daisuke Kato kertoo.

Hoito ja palvelu olivat Kanta-Hämeen Keskussairaalassa erinomaisia, mutta Daisuke Kato ilahtui kovasti saatuaan japanilaista ruokaa tuliaisiksi

Hoito ja palvelu olivat Kanta-Hämeen Keskussairaalassa erinomaisia, mutta Daisuke Kato ilahtui kovasti saatuaan japanilaista ruokaa tuliaisiksi

Teemu Tyry

Hänen isänsä, veljensä ja tyttöystävänsä lensivät pikaisella aikataululla Suomeen ja Hämeenlinnaan. Tervehtyminen eteni  kriittisten ensimmäisten päivien jälkeen hyvin suotuisasti.

”Olin todella onnekas. Jos onnettomuus olisi tapahtunut huoneessani, tai ambulanssin tulo olisi sijainnistamme johtuen kestänyt pidempään, en todennäköisesti olisi hengissä.  Olen lopun elämääni kiitollinen henkeni pelastaneille ihmisille ja hoitohenkilökunnalle”, Daisuke Kato pyörittelee sanojaan useaan kertaan haastattelun aikana.

”Sain uuden elämän”

Kuoleman porteilla Daisuke Kato ei sydänkohtauksensa  tai sitä seuraavien päivien aikana tiedostanut käyneensä. Pelkotiloja ei jäänyt, mutta Kato painotti oma-aloitteisesti saaneensa  ”uuden elämän” tapahtuneen kautta.

”Päätin, että tästä päivästä alkaa uusi elämä. Hellitän kiireitäni, vähennän töitä ja matkustelua. Sitoudun tyttöystävääni, uskon meneväni hänen kanssaan naimisiin, joka ei aiemmin ole ollut selvänä suunnitelmana. Otamme myös koiran, se on ollut pitkään ajatuksissani. Uudelleenjärjestleyt mahdollistavat myös tämän”, hän listaa innoissaan.

Kysymykseen, onko 42-vuotias Kato ennen onnettomuutta elänyt ”huonoa elämää”, joka olisi johtanut sydänkohtaukseen näin hurjalla tavalla, vastaus tulee mutkan kautta.

”En osaa sanoa varmasti. Kiire on painanut usein, vähät unet, stressi. Bangkokiiin muutettuani olen joutunut työni puolesta liian usein tapahtumiin, jossa alkoholia, etenkin japanilaisten ”sakea” on tullut juotua liikaa. Elämä sinkkuna tyttöystävän asuessa Japanissa on Thaimaassa joskus villiä. Se tie on nyt tullut kuljettua loppuun”, Kato kertoo.

Pelasin Daisuken kanssa pari viikkoa ennen onnettomuutta Linna Golfissa hänen edellisellä Suomen matkallaan. Hyväkäytöksinen, pelikaverit 110 prosenttisesti huomiova ja nopea pelaaja, joka japanilaiseen tapaan hymyilee enimmän osan kierroksesta , vaikka usein toistuvat soketit saisivat herkemmän pelaajn kyyneliin. 

Daisuke Kato (vas.) ja Lawrence Gan (oik.) Australiasta arvostivat kovasti Linna Golfin kenttää ja palveluita.

Daisuke Kato (vas.) ja Lawrence Gan (oik.) Australiasta arvostivat kovasti Linna Golfin kenttää ja palveluita.

Kytäjällä käynnistynyt päivä huipentui Linna Golfissa pelaamiseen sekä illalliseen Linnalla, joka on ulkomaalaisille lähes aina kokemuksena ikimuistoinen.

Tätä taustaa vasten uutinen Daisuken sairauskohtauksesta ja 30 prosentin mahdollisuudesta jäädä henkiin koskettivat syvältä.

Perjantaina 28. kesäkuuta hän pääsi Hämeenlinnassa sairaalasta ja toipui kolme päivää Helsingissä Hotelli Klaus K:ssa. 

”Lepään Japanissa perheeni hoivissa jonkin aikaa ja teen  linjauksia uuden elämäni suhteen. Usean soketin sarjatkaan golfkentällä eivät enää tule yönuniini, tämä kokemus antoi riittävästi perspektiiviä siihen, mitkä asiat elämässä ovat todella merkityksellisiä”, Daisuke Kato kertoi Cafe Caruselin edustalla maanantaina ennen lentooan Finnairin koneella Nagoyaan.

Daisuken pitkäaikainen toive golfaamisesta Lapin yöttömässä yössä siirtyi vuodella. Henki kuitenkin on tallella ja suomalaisella pelastuslaitoksella sekä sairaanhoidolla Japanissa yksi suurlähettiläs enemmän. 

Etsi luettavaa