Hyppää sisältöön

Suomi edelleen Euroopan ainoa WHS-maa – eBirdien ennätykset paukkuivat WHS-viikolla

Golfliiton Mika Wikström on tyytyväinen siihen

Golfliiton it-asiantuntija Mika Wikström on tyytyväinen uuden WHS-järjestelmän käyttöönottoon.

Suomessa siirryttiin uuteen tasoitusjärjestelmään ensimmäisensä Euroopassa viime viikon keskiviikkona eli 19.2. Tämänhetkisen tiedon perusteella järjestelmä on käytössä toistaiseksi ainoastaan Suomessa.

”Näyttää siltä, että vasta 1. maaliskuuta tulevat mukaan seuraavat maat, ellei Latvia ensimmäisenä Golfbox-maana siirry jo tällä viikolla”, Suomen Golfliiton it-, kilpailu- ja sääntöasiantuntija Mika Wikström kertoo.

Alunperin uusi tasoitusjärjestelmä WHS piti ottaa Euroopassa ensimmäisenä käyttöön Espanjassa jo vuodenvaihteessa. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut, sillä järjestelmää ei olla onnistuttu lanseeraamaan tähän päivään mennessä. 

”Espanjalla on ollut datan kanssa ongelmia. He siirtyvät samalla pelaajien osalta uuteen id-numerointiin, mikä on tuottanut heille tuskaa”, Wikström tietää.

Toisena vuorossa olisi ollut Puola, mutta Wikströmin mukaan sielläkin on vielä vanha EGA-tasoitusjärjestelmä käytössä, vaikka alkuperäisen aikataulun mukaan uuteen järjestelmään piti siirtyä pari viikkoa sitten.’

Maaliskuun alussa WHS-järjestelmään pitäisi liittyä Ruotsi, Norja ja Islanti. Varmaa se ei ole, sillä Wikströmin mukaan Ruotsissa on tuskailtu tasoituskierrosten datan kanssa.

”Ruotsissa ei olla saatu kaikkea dataa sisään, minkä he olisivat halunneet”, Wikström kertoo.

Golfliitto halusi ottaa WHS:n käyttöön hyvissä ajoin ennen ensi viikonloppuna järjestettäviä GoExpo Golf -messuja, jotta pelaajat ehtisivät tutustua järjestelmään hetken aikaan ja tulla esittämään mahdollisia kysymyksiä Golfliiton osastolle.

Täydennysajo korjasi yli 6 000 pelaajan tasoituksen

Suomessakaan ei siirto sujunut täysin ongelmitta, mutta Wikström vaikuttaa kuitenkin tyytyväiseltä siihen, miten kaikki lopulta meni. 

Viime viikolla tapahtuneen muutoksen yhteydessä siirrettiin lähes kaksi miljoonaa tasoituskierrosta uuteen järjestelmään. Ihan ongelmitta kaikki ei sujunut, sillä myöhemmin jouduttiin tekemään täydennysajoja, joiden perusteella noin 6 600 pelaajan tasoitus korjattiin lähemmäksi oikeaa.

”Heiltä oli jätetty pois sellaisia kierroksia, joiden olisi kuulunut olla järjestelmässä”, Wikström sanoo.

Käytännössä ongelmat datassa johtuivat siitä, että näistä kierroksista puuttui Course Rating-, Slope Rating tai par-arvoja. Tietojen puute saatiin korjattua hyödyntämällä oletusarvoja.

”Järjestelmään vietiin 1,8 miljoonaa kierrosta, niistä huonoa dataa oli muutama prosentti”, toteaa Wikström.

Wikströmillä on myös hyvä lääke siihen, miten tasoituksen saa nopeasti oikaistua omalle tasolle sopivaksi.

”Kun pelaa kierroksia, niin huono data häviää lopullisesti”, hän muistuttaa.

Uudessa WHS-tasoitusjärjestelmässä tasoitus lasketaan yksinkertaistettuna siten, että 20 viimeisestä kierroksesta mukaan lasketaan kahdeksan parasta tasoitustulosta.

Vääriä tasoitustuloksia saattaa ilmetä edelleen sellaisilla pelaajilla, jotka kuuluvat useaan golfseuraan, mutta eivät ole valinneet niistä itselleen kotiseuraa, mikä on ollut Golfliiton ohjeistus vanhassa järjestelmässä.

Tällöin yksittäisellä pelaajalla saattaa ongelmana olla se, että tasoituskierrokset ovat tulleet uuteen WHS-laskentatapaan tuplana. 

Ennätykset paukkuivat – uusi tasoitus kiinnosti pelaajia

Uusi tasoitus on kiinnostanut suomalaisia golfin harrastajia, sillä eBirdie-sovellus, jossa on ajantasainen tasoitustieto, on ladattu tiettävästi jo noin 80 000 laitteeseen. Viime viikolla eBirdie sai 7 000 uutta käyttäjää, sanoo Golfliiton tietopalvelujen asiantuntija Aarni Nordqvist.

”Koko vuoden tavoite meni rikki WHS-viikolla. Yhteensä sovellus on ladattu 147 000 kertaa. Tässä on mukana puhelimen vaihtaneet”, Nordqvist sanoo.

”Näyttökertoja tuli viime viikolla eBirdien etusivulle lähes 300 000 eli todella aktiivisesti golfarit ovat uutta tasoitustaan tarkastelleet. Se ylitti omatkin odotukset.”

Etsi luettavaa