Hyppää sisältöön

Näin toimii uusi tasoitusjärjestelmä – World Handicap System esittelyssä

Uuden WHS:n laskeminen on monille vielä hieman epäselvää. Onneksi tuloskortin voi täyttää digitaalisesti tai palauttaa kotiseuraan

Miksi tarvitaan uusi tasoitusjärjestelmä?

Tärkein syy on se, että maailmassa käytettiin aiemmin kuutta erilaista tasoitusjärjestelmää, mutta siirtymävaiheen jälkeen niitä on enää yksi. Esimerkiksi Manner-Euroopassa käytettiin Euroopan Golfliiton EGA:n tasoitusta, Britanniassa oli Congu-järjestelmä ja Pohjois-Amerikassa pelattiin USGA-tasoituksella.

TASOITUS on arvo, joka kertoo pelaajan osoittaman pelitaidon ja joka on laskettu kentän Slope Rating huomioiden normaaleissa olosuhteissa.

Uuden järjestelmän nimi on World Handicap System eli WHS. Isona etuna uudessa järjestelmässä on tietysti se, että tasoitukset ovat vertailukelpoisia eri puolilla maailmaa.

Uutta tasoitusjärjestelmää pidetään myös oikeudenmukaisempana kuin esimerkiksi Suomessa käytössä ollutta EGA-tasoitusta, koska WHS reagoi ketterämmin tasoituksen muutoksiin ja vastaa paremmin nykyistä pelitasoa.

Milloin WHS otetaan käyttöön?

WHS-tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön eri maissa eri aikaan vuoden 2020 aikana. Jokaisen maan lajiliitto päättää tarkasta aikataulustaan itse. Suomessa astuttiin uuteen aikakauteen 19. helmikuuta.

Vaatiiko uuden järjestelmän käyttöönotto pelaajalta toimenpiteitä?

Ei vaadi. Siirto tapahtuu automaattisesti ja uuden WHS-tasoituksen pitäisi olla jo nyt voimassa Golfliiton eBirdie-sovelluksessa.

ALIN TASOITUS tarkoittaa pelaajan alinta tasoitusta viimeisen 365 päivän aikana laskettuna edellisestä tasoitustuloksesta. Nykyistä tasoitusta verrataan alimpaan tasoitukseen, joka jää muistiin tasoituskaavioon. Alin tasoitus auttaa varmistamaan, että pelaajan nykyinen tasoitus ei voi nousta liikaa osoitetusta pelitaidosta lyhyen ajan sisällä.

Kauden aikana toimitaan kuten ennenkin eli tasoituskierroksen jälkeen tuloskortti palautetaan joko paperisena tai sähköisenä omaan kotiseuraan. Tuloskortti olisi hyvä palauttaa saman päivän aikana.

Samuli Siirala

Muuttuuko tasoitukseni paljon uuden tasoitusjärjestelmän takia?

Suuria muutoksia ei pitäisi olla tiedossa, mutta lyönnin tai kahden muutos suuntaan tai toiseen on täysin mahdollista.

Miten tasoitus lasketaan WHS-järjestelmässä?

Uudessa järjestelmässä tasoitus lasketaan siten, että 20 edellisestä rekisteröidystä tasoituskierroksesta lasketaan kahdeksan parhaan tuloksen keskiarvo.

COURSE RATING (CR) kertoo kentän vaikeuden scratch-pelaajalle normaaliolosuhteissa. Course Ratingiin vaikuttavat kentän pituus, kuten rullit, korkeuserot ja doglegit sekä muut pelaamiseen vaikuttavat haasteet, kuten väylien leveys, karheikkojen pituus, esteiden määrä ja ylitykset sekä viheriöiden pinnat.

SLOPE RATING (SR) tarkoittaa kentän suhteellista vaikeutta bogey-pelaajan ja scratch-pelaajan välillä.

Course Ratingin ja Slope Ratingin ansiosta korkeampi tulos vaikealla kentällä voi johtaa pienempään tasoitustulokseen kuin matalampi tulos helpolla kentällä.

KORJATTU BRUTTOTULOS on tasoituslaskennassa käytetty kierrostulos, jossa summataan kierroksella pelattujen reikien yhteistulos siten, että maksimitulos reiällä on nettotuplabogey. Korjatun bruttotuloksen laskeminen onnistuu myös vajailla kierroksilla. Esimerkiksi yhdeksän reiän kierroksella ensimmäiselle pelaamatta jääneelle reiälle lasketaan tulokseksi nettobogey ja lopuille nettopar.

Saako tasoituksen, vaikka rekisterissä ei olisi kahtakymmentä tasoituskierrosta?

Kyllä saa. Kaikki pelaajan rekisterissä olevat tasoituskierrokset huomioidaan uuden tasoituksen laskennassa. Mikäli kierroksia ei ole kahtakymmentä, tasoitus lasketaan etukäteen säädetyn taulukon mukaisesti. Esimerkiksi jos pelaajalta löytyy vain kymmenen tasoituskierrosta, lasketaan WHS-tasoitus siten, että se on kolmen parhaan tasoitustuloksen keskiarvo. Jos pelaajalla ei ole yhtään tasoituskierrosta, uudeksi tasoituksesi tulee vanha EGA-tasoitus.

Päivittyykö tasoitus heti tuloskortin jättämisen jälkeen?

Ei päivity, vaan järjestelmä laskee tasoituksen seuraavana yönä. Tämä johtuu siitä, että WHS-järjestelmä suorittaa jokaisen pelipäivän jälkeen peliolosuhdelaskennan (PCC) kullakin kentällä pelattujen tulosten perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että myös jatkossa sääolosuhteet ja kentän viritykset vaikuttavat tasoitustulokseen.

TASOITUSREKISTERI on pelaajan 20 viimeisen kierroksen tasoitushistoria, joka pitää sisällään pelipäivämäärän, Course Rating- ja Slope Rating -arvot käytetyltä tiiauspaikalta, pelaajan tuloksen ja tasoitustuloksen. Tasoitusrekisterin pohjalta tehdään tasoituslaskenta, joka on kahdeksan parhaan tasoitustuloksen keskiarvo.

Peliolosuhdelaskennan vuoksi tuloskortin palauttamista suositellaan saman tien kierroksen jälkeen, jos se on suinkin mahdollista.

PELIOLOSUHDELASKENTA (PCC) suoritetaan kerran päivässä. Se ottaa huomioon kaikki kentältä palautetut tulokset kilpailuissa ja tasoituskierroksilla. Peliolosuhdelaskennan tekemiseksi tarvitaan vähintään kahdeksan hyväksyttävää tasoitustulosta pelaajilta, joiden tasoitus on 36 tai vähemmän.

Jos tuloskortin palauttaa myöhemmin, tasoitus päivittyy seuraavan yön aikana, ja peliolosuhdelaskenta pelipäivän osalta vaikuttaa normaalisti tasoitustulokseesi. Myöhemmin palautettujen tuloskorttien perusteella ei enää tehdä muutoksia peliolosuhdelaskentaan.

Jos pelataan kaksi kierrosta yhden päivän aikana, vaikuttaako päivän ensimmäisen kierroksen tulos toisen kierroksen tasoitukseen?

Ei vaikuta, sillä tällaisessa tilanteessa molemmat kierrokset pelataan alkuperäisellä tasoituksella, vaikka ensimmäinen kierros pudottaisi tai nostaisi tasoitusta.

Mikäli pelataan kaksi kilpailukierrosta saman päivän aikana, suositus on, että molemmat kisakierrokset pelataan samalla tasoituksella. Tämä pitää kuitenkin tehdä selväksi osallistujille myös kilpailumääräyksissä.

Samuli Siirala

Lasketaanko tasoitus pistebogeynä?

Ei lasketa, mikä onkin yksi suuri ero vanhaan järjestelmään nähden. Jatkossa tasoitus lasketaan lyöntipelituloksesta, mutta kuitenkin niin, että suurin mahdollinen reikätulos tasoitusta laskettaessa on nettotuplabogey.

Nettotuplabogeyn laskukaava on yksinkertainen: par-tulokseen lisätään kaksi lyöntiä ja pelaajan saamat tasoituslyönnit reikää kohti. Jos pelitasoitus on esimerkiksi 18, pelaaja saa jokaiselle reiälle yhden tasoituslyönnin. Tällöin pelaajan nettotuplabogey par 3 -rei’illä on 6 lyöntiä, par 4 -rei’illä 7 lyöntiä ja par 5 rei’illä 8 lyöntiä.

Tasoitusta laskiessa on siis yksi hailee, lyökö pelaaja par 4 -reiällä 7 tai 10 kertaa, koska tasoitusta laskiessa tulos on aina 7 lyöntiä.

Järjestelmä huolehtii laskemisesta. Pelaajan tehtäväksi jää merkitä oikea tulos tuloskorttiin.

PELITASOITUS kertoo tasoituslyöntien lukumäärän tietyllä golfkentällä ja tietyltä tiiauspaikalta. Pelitasoituksen näkee slope-taulukosta.

Onko tasoituskierroksesta ilmoitettava etukäteen kotiseuraan?

Aiemmin piti, mutta ei enää. Nyt riittää, kun ilmoittaa merkitsijälle pelaavansa tasoituskierrosta. Mikäli osallistuu golfkilpailuun, tasoituskierroksen pelaamisesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Pitääkö aina pelata 18 reiän tasoituskierros?

Ei tarvitse, vaan yhtä hyvin voi pelata myös yhdeksän reiän kierroksen, ihan niin kuin ennenkin. Sen lisäksi tasoituskierrokseksi voidaan laskea mikä tahansa reikämäärä 10 ja 17 reiän välillä, mikäli pelaajalla löytyy tähän hyväksyttävä syy. Hyviä syitä voivat olla esimerkiksi pimeyden tulo tai ukkoskeskeytys.

BOGEY RATING kertoo kentän vaikeuden bogey-pelaajalle normaaliolosuhteissa. Reittaus perustuu mittaan sekä pelaamiseen vaikuttaviin haasteisiin, joita bogey-pelaaja kohtaa.

Miten tasoitus lasketaan vajailla kierroksilla?

Kaikilla vajailla kierroksilla (9–13 reikää) järjestelmä kirjaa ensimmäiselle pelaamattomalle reiälle nettobogeyn ja muille nettoparin. Jos olet pelannut 14-17 reikää, tulokseesi lisätään kaikille pelaamattomille rei’ille nettopar.

POIKKEUKSELLINEN TULOS on vähintään seitsemän lyöntiä parempi kuin pelaajan tasoitus sillä hetkellä. Kun pelaaja pelaa poikkeuksellisen tuloksen, voidaan tasoitusta säätää pienemmäksi normaalin tasoituslaskennan jälkeen. Tasoitustoimikunnalla on kuitenkin veto-oikeus kumota säätö.

Onko jatkossa pelattava jokainen reikä loppuun saakka tasoituskierrosta pelattaessa?

Ei ole. Jos pallon nostaa pelistä kesken reiän ja tuloskorttiin merkitään viiva, lasketaan tuon reiän tulokseksi nettotuplabogey.

Miksi nettotuplabogeytä käytetään?

Samasta syytä kuin aiemmin tasoitus laskettiin pistebogey-menetelmällä: etteivät yksittäiset huonot reikätulokset vaikuttaisi liikaa tasoitukseen. Se myös nopeuttaa peliä, kun pallon voi tarvittaessa pistää taskuun kesken reiän.

Onko jatkossa enää tasoitusryhmiä?

Ei ole. Tasoitusryhmät poistuvat ja samoin kertoimet, joilla tasoitus aiemmin laskettiin. Uudessa järjestelmässä kaikkien tasoitus lasketaan samalla tavalla.

Voivatko pienellä tasoituksella pelaavat pudottaa tai nostaa tasoitusta myös harjoituskierroksilla?

Kyllä voivat. Aiemmin ykköstasoitusryhmään kuuluneet pelaajat pystyivät pelaamaan tasoituskierroksia ainoastaan kilpailussa, mutta jatkossa heilläkin huomioidaan tasoitukseen myös harjoituskierroksella pelatut tulokset, mikäli pelaaja kertoo etukäteen merkitsijälle pelaavansa tasoituskierroksen. Myös ammattilaisilla on mahdollisuus saada jatkossa itselleen virallinen tasoitus.

SCRATCH-PELAAJALLA tasoitus on nolla.

Aiemmin tasoitus ei voinut nousta yli 36:n, jos tasoituksen oli joskus saanut pudotettua siihen tai sen alle. Mikä on tilanne jatkossa?

Jatkossa tällaista rajaa ei ole. WHS-järjestelmässä 54 on maksimitasoitus kaikkialla maailmassa. Se on myös ainoa raja, jonka yli tasoitus ei voi nousta.

Samuli Siirala

Voiko tasoitus nousta nopeasti, jos peliin osuu heikko jakso tai pelaaja haluaa nostaa tasoitusta nopeasti pelaamalla tahallaan huonosti?

Ei voi. Uudessa järjestelmässä on kaksi rajoitinta, jotka estävät tasoituksen liian suuren nousemisen suhteessa pelaajan alimpaan tasoitukseen, jolla tarkoitetaan pelaajan alinta tasoitusta viimeisen 365 päivän aikana laskettuna edellisestä tasoitustuloksesta.

Pehmeä rajoitin iskee päälle, jos uuden tasoituksen ero alimpaan tasoitukseen on enemmän kuin kolme. Tällöin yli 3 lyönnin tasoituksen nousua hidastetaan 50 prosentilla.

Kova rajoittaminen pysäyttää tasoituksen nousun, jos tasoitus on nousemassa yli viidellä verrattuna alimpaan tasoitukseen.

Rajoittimet löytyvät järjestelmästä automaattisesti, joten pelaajan ei itse tarvitse kiinnittää niihin huomiota.

TASOITUSTULOS kertoo, mihin tulokseen pelaaja kiersi kentän. Se lasketaan tietyn kaavan mukaan automaattisesti eBirdie-palvelussa. Tasoitustulosta käytetään tasoituslaskennassa. Tasoitustulos kerrotaan yhden desimaalin tarkkuudella, esimerkiksi 3,4 tai 23,1.

Mitkä eri pelimuodot hyväksytään tasoituslaskennassa?

Lajiliitot eri maissa voivat päättää, mitkä pelimuodot vaikuttavat tasoitukseen. Suomessa hyväksyttyjä pelimuotoja on neljä: lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos ja par/bogey. Lyöntipelin ja pistebogeyn tuntevat kaikki. Sen sijaan maksimitulosta ja par/bogeytä kuulee pelattavan harvemmin.

Maksimituloksessa toimikunta rajoittaa reikäkohtaisen maksimituloksen esimerkiksi kaksi kertaa pariin, johonkin kiinteään lyöntimäärään tai nettotuplabogiin. Par/bogeyssä pelataan puolestaan eräänlaista reikäpeliä lyöntipelin säännöin toimikunnan yksittäiselle reiälle asetettua tavoitetulosta vastaan, joka on yleensä par tai bogey. Alle tavoitetuloksen pelatun reiän pelaaja voittaa ja ylimenevän tuloksen pelaaja puolestaan häviää.

BOGEY-PELAAJAN tasoitus on noin 20 (miehet) ja noin 24 (naiset).

Mitä käy, jos pelaaja jättää yksittäisen huipputuloksen? Voiko tasoitus laskea normaalia laskukaavaa nopeammin?

Kyllä voi, jos pelaaja palauttaa vähintään seitsemän lyöntiä paremman tasoitustuloksen, kuin mikä on pelaajan tasoitus sillä hetkellä. Tällöin tasoitusta voidaan säätää pienemmäksi normaalin tasoituslaskennan jälkeen.

Mikäli tasoitustulos on seitsemästä kymmeneen lyöntiä alle oman tasoituksen, tasoitusta pudotetaan normaalin tasoituslaskennan jälkeen yhdellä. Mikäli tasoitustulos on kymmenen lyöntiä tai enemmän parempi kuin normaalitasoitus, tasoitusta säädetään normaalin tasoituslaskennan lasketaan kaksi pykälää pienemmäksi.

Tasoitustoimikunnalla on kuitenkin veto-oikeus kumota säätö.

Mistä tulee luku 113, jota käytetään tasoitustuloksen laskennassa?

Luku tulee siitä, että kenttä on tuolloin yhtä vaikea sekä bogipelaajalle että scratch-pelaajalle.

Lisätietoa WHS:stä Golfliiton sivuilta

Juttu on ilmestynyt GoGolf-lehdessä 1/20. GoGolf-lehti on GoGolfin jäsenetu. Liity jäseneneksi nyt!

Etsi luettavaa