Hyppää sisältöön

Season Golf Academyn lopettaminen tuli pelaajalle täytenä yllätyksenä – päävalmentajan mielestä fokus oli liikaa uudessa harjoitteluhallissa

David Da Silva ja Lauri Ruuska ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Kuva on otettu tuolloin Season Golfin vanhassa hallissa. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Season Golf Academyn tarina päättyy valmentajien ja pääomistajan näkemyseroon. Roger Kempe olisi halunnut löytää ratkaisun. Päävalmentaja David Da Silva kertoo, että uuden akatemian suunnittelu on pitkällä.

GoGolf kertoi lauantaina, että Season Golf Academy lopettaa toimintansa tämän kuun lopussa. Moni hieraisi uutisen luettuaan silmiään, sillä eliittipelaajien valmennukseen keskittynyt golfakatemia on toiminut Suomen mittakaavassa menestyksekkäästi.

SGA toimi Season Golf Oy:n alla. Season Golf on Espoon Suomenojalla sijaitseva ympärivuotinen harjoittelukeskus, jonka uusi halli valmistui aukesi syksyllä 2021. Yrityksen pääomistaja on finanssialalla vaurastunut Roger Kempe.

Kempen mukaan Season Golf Academyn toiminnan lopettamista ei ollut suunniteltu pitkään. Päätös tehtiin viime viikolla, kun Kempe ja valmentajat laittoivat mennyttä kisakautta pakettiin.

”SGA:n strategia on aina käyty läpi vuosittain kilpakauden päättyessä ennen uuden harjoittelukauden alkua, ja sitä on uudistettu tarpeen mukaan. Näkemyserot nousivat nyt esiin näissä keskusteluissa. Sitä ennen lopettamista ei ollut harkittu”, Kempe sanoo.

Näkemyserot kulminoituivat pitkälti rahaan. Toimintaa rahoitettiin pitkälti pelaajien valmennusmaksuilla, mutta SGA:n liiketoiminta oli ollut tähän asti tappiollista. Kempe olisi halunnut muokata akatemiaa siten, että etumerkki tuloslaskelman viimeisen viivan alla olisi muuttunut miinuksesta plussaksi.

”Päätös tehtiin puhtaasti liiketaloudellisista syistä. Akatemian osaamista ja toimintaa oli kehitetty tasolle, jolta oli aika siirtyä kannattavan kasvun uralle. Olen edelleen hyvin pettynyt siitä, ettemme löytäneet yhteistä näkemystä tämän toteuttamiseen”, Kempe kertoo.

Kannattavuutta Kempe olisi lähtenyt hakemaan järkiperäistämällä valmentajien ajankäyttöä ja strukturoimalla ohjelmia systemaattisemmiksi.

”Kun ryhdyimme keskustelemaan näistä asioista, myös muita ongelma-alueita ilmeni”, hän sanoo.

Käytännössä toiminnan saaminen kannattavaksi olisi todennäköisesti tarkoittanut sitä, että valmentajilta ostettua työtä olisi vähennetty. Season Golf Academyn valmentajilla oli se etu, että he pystyivät olemaan usein läsnä kilpailuissa ja välillä myös kisamatkoilla.

Kun yhteisymmärrystä ei löytynyt, seitsemän vuoden ajan toimineen Season Golf Academyn toiminta päätettiin lopettaa.

”Kunnioitan suuresti David Da Silvan ja Niklas Dahlgrenin ammattitaitoa, ja yhteiset vuodet SGA:ssa heidän kanssaan olivat minulle hienoja ja mielenkiintoisia”, Kempe sanoo.

Da Silva perustamassa uutta akatemiaa

Päävalmentaja David Da Silva tuli tänään julkisuuteen kertomalla oman näkemyksensä sosiaalisen median kanavissaan.

Päivityksessä Da Silva kiitti Kempeä pitkästä ja hedelmällisestä yhteistyöstä, mutta hänenkin mukaan Season Golf Academyn tulevaisuuteen liittyvien näkemyserojen vuoksi yhteistyö oli parempi päättää nyt. Päivityksen perusteella päätöksen akatemian lopettamisesta teki Da Silva.

”Season Golfin viimeaikaiset liiketoiminnalliset päätökset ovat ymmärrettävästi keskittyneet uuteen harjoituskeskukseen, eikä se mene yksiin niiden periaatteiden ja visioiden kanssa, joiden pohjalta teemme valmennustyötä. Tämän vuoksi olen päättänyt, että on aika mennä eteenpäin, erillään Season Golfista ja lopettaa Season Golf Academyn toiminta”, Da Silva kirjoitti.

Havainnekuva Season Golfin uudesta hallista, joka valmistui viime syksynä. Kyseessä oli kolmen miljoonan projekti. David Da Silvan mielestä Season Golfin fokus oli liikaa hallissa valmennustoiminnan sijaan.

Da Silvalla on kuitenkin jo pitkällä suunnitelmat uuden kilpapelaajille suunnatun akatemian perustamiseksi. 

”Tulemme pian julkaisemaan uudistetun valmennusohjelman, uuden valmennus- ja manageritiimin sekä yhteistyökumppanimme”, Da Silva julisti.

Uusi akatemia tarjoaisi paikan pelaajille nuoremmista junnuikäluokista aina miesten ja naisten huipputasolle saakka.

Pelaajalle akatemian lopettaminen tuli täysin puskista

Virallisesti Season Golf Academyn toiminta päättyy syyskuun lopussa. Kempen mukaan samaan aikaan päättyvät myös akatemiaan kuuluvien pelaajien sopimukset.

”He päättävät kukin itse tulevan valmennuksensa järjestämisestä”, Kempe vastasi.

Yksi akatemian nimekkäimmistä pelaajista on Challenge Tourilla pelaava Lauri Ruuska, joka sai tietää akatemian lopettamista viime perjantaina ollessaan kilpailumatkalla Keski-Euroopassa. Hänelle tieto tuli täytenä yllätyksenä.

”Pakko sanoa, että aika puskista tuli”, Ruuska kertoo ja jatkaa: ”Tulin kierrokselta hotellille, ja silloin sain tietää kuvioista. Se oli monella tapaa iso yllätys.”

Ruuska aikoo jatkaa Da Silvan valmennuksessa. Kaksikon yhteistyö alkoi vuonna 2016.

Ruuska sanoo, ettei ole ehtinyt puhua asiasta Da Silvan tai Kempen kanssa. Näkemyserojen suhteen hän sanoo ymmärtävänsä molempia osapuolia.

”Tämä on Rogerin oma bisnes ja jos se ei ole hänelle hyvä, hänen pitää katsoa jotain muuta”, Ruuska toteaa.

Toisaalta hän näkee uuden alun ja akatemian myös isona mahdollisuutena.

”Meillä on niin laadukas porukka pelaajia ja valmennusta, että mitä sitä tietää, mitä tästä uudesta kuviosta tulee”, Ruuska näkee.

Akatemian tiloille hallissa haetaan uutta käyttöä

Season Golf avasi siis viime lokakuussa uuden ja modernin kuplahallin Suomenojalle, Espooseen. Hallin suunnittelussa ja rakentamisessa Season Golf Academyn pelaajat oli otettu merkittävällä tavalla huomioon. Heille oli hallissa jopa omat tilansa, joille pitää nyt löytää uutta käyttöä.

Investointi oli merkittävä, sillä julkisuudessa sen on kerrottu maksaneen peräti kolme miljoonaa euroa.

”Season Golf keskittyy jatkossa tarjoamaan harrastepelaajille ja Season Golfissa toimiville valmentajille erinomaiset opetus- ja harjoitteluolosuhteet. SGA:n opetustiloja käytetään sekä valmentajien opetuksessa että yritystapahtumien järjestämiseen. Eikä ole mitään syytä sille, etteikö niitä voisi käyttää myös kilpapelaajien valmennukseen”, Kempe sanoo.

Mutta aikooko Kempe lopettaa nyt kokonaan suomalaisten kilpagolfaajien tukemisen?

”Tuen jatkossakin muutamia pelaajia, joiden kanssa näin on sovittu”, Kempe vastaa.

Juttua korjattu. Season Golfin halli aukesi syksyllä 2021 eikä viime keväänä, kuten jutussa alunperin luki.

Etsi luettavaa