Hyppää sisältöön

Pickalan Parkin uudistamisen budjetti voi nousta 6 miljoonaan euroon: ”Osakkaat halusivat infotilaisuudessa nostaa riman korkealle”

Pickalan Park-kentän päätösreiä on par 4, jossa on dogleg oikealle. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Pickalan Park -kentälle suunnitellaan mittavaa uudistusta, josta tulee myös maamme kallein. Jos osakkeenomistajat hyväksyvät Nicklaus Designin suunnitelmat syksyllä 2023, rakennustyöt käynnistyisivät kaksi vuotta myöhemmin.

Pickala Golf  ja NIcklaus Design julkaisivat 21. tammikuuta sopimuksen Pickalan Park-kentän master planin eli pitkäaikaisen kokonaissuunnitelman tekemisestä.

Jos Pickala Golfin yhtiökokous hyväksyy master planin ja suunnitelman sen toteuttamiseksi, Siuntiossa lähdetään tekemään Suomen kaikkien aikojen mittavinta ja kalleinta golfkentän uudistusta.

Rakennustyöt käynnistyisivät syksyllä 2025. Tällöin kenttä olisi suljettuna 2026–2027, ja avauslyönnit saatettaisiin suorittaa elokuussa 2027, mutta kuitenkin viimeistään keväällä 2028.

Kun osapuolet julkistivat asian, se osui  82-vuotiaan Jack Nicklauksen syntymäpäivään. Pickala Golf Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Utriaisen mukaan se oli onnekasta sattumaa, joka havaittiin vasta myöhemmin.

Peräti 18 majoria voittaneen Nicklauksen perustama yritys on suunnitellut yli 400 golfkenttää ympäri maailman. Niistä lähimmät Suomea sijaitsevat Tukholmassa, Latviassa ja Venäjällä.

Projekti herätti kiinnostusta maailmalla

Tarve Pickalan ensimmäisen, vuonna 1987 avatun golfkentän remontoinnille ja uudistamiselle on kasvanut varsin suureksi.

Sen vuoksi Pickala järjesti tarjouskilpailun kentän laajamittaisen remontin ja uudelleen rakentamisen osalta. Esityksiä pyydettiin kansainvälisiltä ja kotimaisilta yrityksiltä.

”Saimme erittäin paljon erinomaisia ehdotuksia. Kaikki lähestymämme tahot lähtivät mukaan Greg Normanin yritystä lukuunottamatta”, Utriainen kertoo.

Neuvotteluja käytiin neljän ehdokkaan kanssa, joista yksi oli kotimainen. Lopulta valituksi tuli Nicklaus Design.

Ensi kauden aikana Nicklaus Designin ammattilaiset tekevät Pickalassa tarkemman selvityksen nykyisen kentän alueesta sen jalostamiseksi aivan uudelle tasolle.

”Tätä työtä tehdään  keskusteluyhteydessä kanssamme. Pääsemme vaikuttamaan ja punnitsemaan eri vaihtoehtojen välillä jo suunnitteluvaiheessa”, Utriainen kertoo varsin innostuneen oloisena.

Jukka Utriainen elää ja hengittää golfin kautta . Kuva St.Andrewsin Old Courselta

Sopimuksen mukaan Nicklaus Designin pitää saada konseptisuunnitelma ja master plan valmiiksi alkuvuoteen 2023 mennessä.

“Tämän jälkeen syksyllä 2023 osakkaat päättävät kokouksessa lähdemmekö toteuttamaan suunnitelmaa”, Utriainen toteaa.

Master planin osuus kokonaissummasta on melko pieni. Sekin on Utriaisen mukaan mahdollista, että mikäli projektin jatkaminen Nicklaus Designin ehdotuksen mukaisesti ei saa osakkaiden hyväksyntää esimerkiksi laadun tai kustannusten osalta, Pickalassa voidaan pakittaa takaisin lähtöruutuun hakemaan hankkeelle uutta suuntaa.

Pohjois-Euroopan kärkikenttien joukkoon?

 Nouseeko Park Pohjois-Euroopan parhaimpien kenttien joukkoon?


Pickalan Park-kenttä on koko elinkaarensa ajan lukeutunut huolella hoidettujen hyvien klubikenttien sarjaan Suomessa. Wow-elämyksiä tai maisemallisia hekumahetkiä sen kiertäminen tarjoaa nykyisessä muodossaan kuitenkin niukasti. 

Signature-reikää on vaikea nimetä, mutta mieleenjäävä reikä taatusti on numero 17, joka on metsikköön väylän molemmin puolin rajoittuva kapea par 4.

Mielipiteitä jakavan reiän avaus lyödään sokkona, ja se poikkeaa merkittävästi koko muun kentän luonteesta, onhan Reijo Hillbergin suunnittelema kenttä on rakennettu suurimmaksi osaksi avaraan peltomaisemaan, tasaiselle savipohjaiseen maastoon.

Alueella sijaitsi aiemmin Störsvikin kartanon pellot sekä navetta viljasiiloineen. Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1945 saanut A.I. Virtanen käytti siiloa tutkimustyössään, jonka tuloksena hän keksi ja kehitti AIV-rehun. 

Kenttäremontin ja uudistustöiden tuloksena Parkin odotetaan saavan varsin paljon uusia muotoja. Kuva toisen väylän backtiin takaa: KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Mitoiltaan ja pelattavuuden osalta Park on Pickalan kilpakenttä. Korjausvelkaa on kuitenkin päässyt muodostumaan runsaasti. 

Kun Pickalan ykköskentän kanssa vertaillaan 2000-luvulla valmistuneita huippukenttiä, sekä Nordcenterin Freamin ja Ahvenanmaan Slottsbanan tavoin miljoonabudjeteillla uudistettuja kenttien jalokiviä, on ero pelikokemuksessa huima.

“Parkin remontointi ja uudistaminen on ollut Pickalasssa niin sanotusti pitkissä puissa. Vaikka korjauksia ja pieniä parannuksia on vuosien varrella tehty, kokonaisvaltainen kentän uudistaminen on ollut yksi isoista visioistamme, jota nyt lähdetään toteuttamaan”, Utriainen muistuttaa.

Pickalan kehittäminen on yhteinen tavoite

Vuonna 1998 Pickalaan muuttanut Utriainen on golfyhteisössä varsin keskeisissä rooleissa. 

Golfyhtiön hallituksessa hän on vaikuttanut 2000-luvun alusta,  ja toiminut myös kenttätoimikunnan puheenjohtajana jo toistakymmentä vuotta. Osakeyhtiön puheenjohtajana Utriaisella alkaa kolmas pelikausi.

Eläkkeelle vastikään siirtynyt Utriainen on myös aktiivinen kilpapelaaja. Hän voitti vuonna 2020 SM-kultaa 60-vuotiaiden sarjassa.

“Rakastan golfia ja Pickalaa. Tarkoitus on olla aktiivinen vaikuttaja golfyhteisössämme vielä pitkään. Parkin uudistaminen on minulle  merkittävä hanke.”

”Osakkaat tekevät lopulliset päätökset. Minä nautin siitä, että Pickala kehittyy ja saan tehdä yhteistyötä mukavien ja ammattitaisten eri alojen ammattilaisten kanssa”, hän määrittää motiivinsa aktiiviseen rooliin.

Pickala Golf Club on Suomen menestyneimpiä kilpaseuroja ja syystäkin ylpeä rakentamastaan imagosta. 

“Keskeisessä roolissa menestykselle on ollut hyvä yhteistyö seuran ja osakeyhtiön kanssa. Toimimme ‘Yksi Pickala-hengessä’”, Utriainen painottaa.

Parkilla on pelattu kymmenien merkittävien kansallisten kilpailujen lisäksi muun muassa poikien EM-kisat.

“Kisa meni järjestelyjen osalta varsin hyvin. Havahduimme kuitenkin palautteenkin osalta siihen, että arvokilpailujen järjestämiseen Park ei nykyisessä muodossaan kykene haastamaan pelaajia riittävän monipuolisella tavalla.”

Sami Välimäki (vas.) Oliver Lindell, Ilari Saulo, Simo Haavisto, Matias Honkala ja Eetu Isometsä muodostivat 2015 Pickala Parkilla poikien maajoukkueen.
.

Parkin remontilla ja uudistuksilla on kaksi merkittävää tavoitetta, jotka eivät lyö toisiaan korville.

“Meillä on vahva tahtotila tarjota Pickalassa tulevaisuudessa myös ensiluokkainen kilpakenttä omille ja vieraspelaajille”, Utriainen sanoo.

“Tärkeintä on kuitenkin se, että Parkin uudistuksen myötä kentällä pelaaminen on entistä hauskempaa. Tulevaisuudessa Pickala palvelee mahdollisimman monipuolisesti eritasoisia golfin harrastajia.”

Uudistustarpeesta kertovat myös Parkin kierrostilastot ja asiakaspalaute. Golfkenttä on taantunut golfkeskuksen muihin kenttiin verrattuna.

“Park jää käyttöasteessa ja Pelaaja ensin -kyselyssä pronssille Forestin ja merkittäviä uudistuksia kokeneen Seasiden taakse.”

Kun Utriainen puhuu Pickalasta me-muodossa, hän muistuttaa useaan otteeseen osakkaiden osallistumisesta hankkeen valmisteluun

“Palaute ensimmäisessä osakas info- ja keskustelutilaisuudessa oli todella hyödyllistä ja kannustavaa. Hyvin merkittävä viesti on, että kun kerran tehdään, niin tehdään sitten kerralla kuntoon laadukas kenttä”, Utriainen iloitsee.

“Infotilaisuudessa osakkaiden viesti oli selkeä: meidän on nostettava rimaa korkeammalle ja tähdättävä terävävimpään kärkeen Suomessa.”

Useiden miljoonien uudistus

Jukka Utriainen (vas.), kenttämesari Markus Suojoki, NIcklaus Designin Dirk Bouts, toimitusjohtaja Janne Pelkonen ja kentän kehitysryhmän vetäjä Pekka Karttunen tekivät elokuussa 2021 katselmusta Pickala Parkilla.

Pickalan kunnianhimoinen ja virallinen tavoite on nostaa Park Pohjois-Euroopan parhaimpien kenttien joukkoon. Lista toimenpiteistä, joilla kelpo klubikentästä korjataan ja uudistetaan moderni huippukenttä, on pitkä.

Park-kentän master planin tekemisestä vastaa Nicklaus Designin Dirk Bouts. Hän kävi Pickalassa jo elokuun puolivälissä tutustumassa alueeseen.

Oleellinen kysymys kuuluu, mitä kaikkea Parkilla on tarkoitus korjata eli millaisilla uudistuksilla noustaan huippukenttien katraaseen. Ja ennen kaikkea: mitä se tulee maksamaan? 

Utriaisen mukaan Boutsin ja Nicklaus Designin alustava esitys siitä, mihin suuntaan Parkia voisi kehittää, oli hyvin linjassa pickalalaisten omien ajatusten kanssa.

“Käytännössä on selvää, että kaikki viheriöt ympäristöineeen sekä bunkkeroinnin muodot ja sijoittelut  menevät uusiksi”, Utrainen sanoo ja jatkaa. “Väyliin tulee uudistuksia linjausten osalta, toki myös merkittävästi lisää muotoja. Hiekkakerros ruohopintojen alla tulee olemaan huomattavasti aiempaa vahvempaa, jotta pintakuivatus ja salaojat toimisivat jatkossa.”

Utriaisen mukaan kentälle suunnitellaan myös suurempia ja nykyistä selkeämpiä vesiesteitä, jotka antavat kentälle näyttävyyttä.

“Vesiesteillä on myös erittäin tärkeä rooli toimia kasteluvesialtaina. Niistä käyttöön vapautuisi tarvittavia maamassoja myös lähinnä Parkin raffien muotoiluun”, Utriainen sanoo.

Bouts havaitsi myös yhden merkittävän poikkeavuuden kentän reitityksessä.

“Kaikki Parkin par-kolmoset lyödään samaan ilmansuuntaan. Tätä vain harva Pickalassa pelannut on pistänyt merkille. Uskoisin, että tässä on yksi rasti johon tulee muutos”, Utriainen arvelee.

Nicklaus Designin kentillä viheriöiden, bunkkerien ja väylien muotoihin panostetaan huolella. Pickala Parkin kahdeksas tullee kokemaan melkoisia muutoksia

Entä sitten ne kustannukset?

Pickala Golf Oy oli määrittänyt alustavasti uudistustöiden toteuttamisen ja työt sekä Nicklaus Designin suunnittelun ja työnvalvonnan budjetiksi 4,5 miljoonaa euroa. Tämä ei välttämättä tule riittämään. Ainakaan jos uudistetun Park-kentän halutaan täyttävän USGA:n laatuvaatimuksen myös väylien ja bunkkerien osalta.

“Hiekkakattaus ei sisälly 4,5 miljoonan budjettiin. Sen kustannukset ovat lähemmäs miljoona euroa”, Utriainen valottaa.

Toimenpiteelle on kuitenkin kiistaton tarve, koska kentän maapohja on savinen.

“Nykyisellään Parkilla tulee kasvukerroksen ja ohuen humuksen alla vastaan savi jo muutaman sentin syvyydellä maanpinnan alapuolella.”


Pinnan alle, noin viiden sentin paksuiseen humukseen sijoitettu pallo kertoo, kuinka lähellä pintaa savi käytännössä Pickala Parkilla on .

Haaste on hyvin yleinen suurella osalla kentistä, jotka on rakennettu 1980-luvulla. Hiekkakattaukselle onkin hyvät perusteet.

“Sen avulla saisimme rakennettua muotoja väyliin, joka puolestaan tekisi pintakuivatuksen toimivaksi. Myös kentälle kaivettavat salaojat toimisivat hiekkattauksen ansiosta. Nykyisellään tätä ei tapahdu, sillä salaojat ovat uponneet  saveen“, Utriainen kertoo.

Edellä mainittujen etujen yhteisvaikutukset toisivat konkreettisia parannuksia nykyiseen tilanteeseen.

“Pelikausi pitenee kun väylät pysyvät napakoina. Tästä johtuen myös golfautojen käyttö sateella mahdollistuu aiempaa paremmin.”

Golfautoilun määrän ennakoidaan jatkavan kasvuaan myös Pickalassa.

”Suunnitelman mukaan teemme tiiauspaikkojen ja viheriöiden lähettyville maisemaa rikkomatta golfautoille tiet. Koko kentän tiestön rakentamiseen saamme piirustukset, joita mahdollisesti tulevaisuudessa hyödynnetään.”

USGA-tasoisten bunkkereiden ja suurien vesiesteiden yhteiskustannukset ovat noin 0,5 miljoonaa euroa, jolloin hankkeen kustannukset nousisivat yhdessä hiekkakattauksen kanssa 6 miljoonaan euroon.

“Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että meidän kannattaisi tehdä tämä investointi, joka vastaa yhtä kausivastiketta osaketta. Tällöin saisimme rakennettua laadukkaan nykystandardien mukaisen golfkentän”, Utriainen kertoo..

Uudistukset maksetaan tulorahoituksella 

Kenttäremontin rahoituksen osalta  ei ole tarkoitus mennä osakkeenomistajien kukkarolle – ainakaan 4,5 miljoonan euron osalta.

Sen sijaan golfyhtiö aikoo ottaa lainaa, joka maksetaan takaisin tulorahoituksella.

Mutta kuinka todennäköistä on, että nyt esitetty 4,5 miljoonan tai USGA:n laatustandardit täyttävä  6 miljoonaan euroon nouseva budjetti pitävät lopulta kutinsa?

“NIcklaus Designin edustajat pitävät budjettiamme realistisena. Heillä on varsin korkeat laatukriteerit rakentamisen ja sen valvonnan tason osalta, mikä on tietysti yhteinen etumme”  Utriainen muistuttaa.

Pickala Rock tuo uuden ulottuvuuden golftarjontaan

Mikäil lupa-asiat saadaan kuntoon, Pickala Golfissa käynnistyy tulevana kesänä erittäin poikkeuksellinen golfkenttähanke.

Pitkän linjan pickalalaiset, Jussi Nurmio ja Kari Karvinen rakennuttavat yhdeksänreikäisen par 3 -kentän, joka tulee yleiseen käyttöön pay &play-menetelmällä.

Pickala Rock -nimen saavan kentän yhteydessä toimii oma klubitalo ja ravintola.

Havainnekuva Pickalaan suunnitteilla olevasta Rock-kentästä. KUVA HANDOUT

Se rakennetaan Lassi Pekka Tilanderin tekemän suunnitelman mukaisesti Pickalan Forest- ja Park-kenttien päätösreikien välissä sijaitseviin maisemiin kallioiseen maastoon.

”Tämä on hieno projekti. Arvostan kovasti sitä, että kaksi golfiin rakastunutta kaverusta lähtevät tekemään erittäin kunnianhimoista projektia Pickalaan omalla rahallaan.”

”Uskon, että nopeille golfkierroksille on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää. Pickala Rock on hieno kehitysaskel koko Suomen golfille”, Utriainen suitsuttaa hanketta, jonka budjetti on viisi miljoonaa euroa.

Pickala Golf

Etsi luettavaa