Hyppää sisältöön

Kaksi miestä rakentaa keskelle Pickala Golfia oman yhdeksän reiän par 3 -kentän, joka maksaa viisi miljoonaa euroa

Pickala Rockin rakentaminen käynnistyy. Kentän ennakoidaan avautuvan kesäkuussa 2025. KUVA HANDOUT

Pickala Rock -kentän jokainen reikä maksaa yli 300 000 euroa. Erittäin kunnianhimoisen hankkeen takana ovat Jussi Nurmio ja Kari Karvinen. Hanke rahoitetaan kenttää reunustavia tontteja myymällä.

Pickala Golfissa käynnistetään ensi kesänä monessakin mielessä erittäin poikkeuksellinen golfkenttähanke, jossa kaksi varakasta yksityishenkilöä rakennuttaa keskelle 54-reikäistä golfkeskusta oman yhdeksänreikäisen par 3 -kentän.

Kentän nimi on Pickala Rock, ja sen yhteydessä toimii oma klubitalo ja ravintola. Kenttä sijaitsee Pickalan Forest- ja Park-kenttien päätösreikien välissä sijaitsevassa kallioisessa maastossa.

Kari Karvinen ja Jussi Nurmio asuvat molemmat Pickalassa. KUVA: HANDOUT

Hankkeen takana olevan Rock Course Oy:n omistavat puoliksi Jussi Nurmio ja Kari Karvinen. Tiedotteen mukaan yhtiö on joulukuussa allekirjoittanut sitovan esisopimuksen alueiden ostamisesta Asuntosäätiöltä.

”Sopimuksen ehtona on, että saamme tarvittavat luvat. Lupaprosessi on nyt käynnistynyt Siuntion kunnassa, ja suunnitelmamme on aloittaa kentän rakentaminen jo ensi kesänä”, sanoo Karvinen, joka on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Mikäli kenttähanke päästään toteuttamaan, Pickalasta tulee Nurmion laskujen mukaan manner-Euroopan suurin golfkeskus. Rock-kentän myötä Pickalassa on 63 ”oikeaa” golfreikää ja kuuden reiän pitch and putt -kenttä.

Nurmio kertoi GoGolfille, että par 3 -kenttä, jossa kierrokset kestävät vähän aikaa, tarjoavat modernin tavan harrastaa golfia ja järjestää yritystapahtumia.

”Maailman hienoin par 3 -kenttä?”

Kyseessä ei ole mikä tahansa par 3 -kenttä, vaan erittäin laadukkaasti rakennettava tasoituskelpoinen kenttä, jossa jokaisella reiällä on neljä tiiauspaikkaa ja jonka väylien pituudet vaihtelevat takatiiltä 119–238 metrin välillä.

Jussi Nurmio uskaltaa puhua hankkeesta etukäteen jopa maailman hienoimpana par 3 -kenttänä.

Väite on kova, mutta saa katetta siitä, että masterplanin mukaan takaa noin 1 500 metriä pitkän golfkentän rakentamiseen aiotaan kuluttaa peräti viisi miljoonaa euroa. 

Summaa, joka pitää sisällään myös maa-alueiden hinnan ja klubitalon rakentamisen, voidaan pitää merkittävänä. Samalla rahalla rakentaisi otolliseen maastoon erinomaisen 18-reikäisen golfkentän oheisrakennuksineen.

Suunnittelijana Lassi Pekka Tilander

Itse kenttään, jonka suunnittelee Lassi Pekka Tilander, käytetään Nurmion mukaan kolme miljoonaa euroa.

”Summa on veroton hinta”, hän tarkentaa.

Tilander kertoi GoGolfille, että budjetti on realistinen. Hankkeen rakennuskustannuksia nostavat kallioinen maasto ja korkeat laatustandardit.

“Onhan se paljon, mutta jos tekee asioita hienosti ja viimeistellysti, se vaan maksaa”, Tilander sanoo.

Rock-kentän sijoittuisi Park-kentän ja Forestk-kentän väliseen maastoon. Uuden klubitalon sijainti on lähellä Parkin 17. reiän viheriötä. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Kentälle ruopataan vesiesteitä ruopataan suosta ja rakennetaan yksi saariviheriö (5. reikä). Tilanderin mukaan pelkästään yksi tiiauspaikka uudella kentällä voi tulla maksamaan jopa 100 000 euroa. 

”Noin 500 neliömetrin tiiauspaikoista tulee kivireunaisia, jotta ne saadaan istumaan mahdollisimman nätisti luontoon. Emme halua räjäyttää turhaan kalliota, vaan rakentaa luontoa kunnioittaen ja säästäen”, Tilander sanoo.

Kentän viheriöiden koko tulee olemaan 500–650 neliömetrin luokkaa. Myös asvaltoidun golfautotien ja iltavalaistuksen rakentaminen on huomioitu budjetissa.

Luonto vetovoimatekijänä

Vaikka kallioiseen ja runsaasti korkeuseroja sisältään maastoon on vaikeaa ja kallista rakentaa, Tilanderin mukaan upea luonto tulee olemaan myös yksi golfkentän vetovoimatekijöitä.

“Ikivanhat männyt ja katajat sekä osin sammaleen ja jäkälän peittämät kalliot luovat paikkaan taianomaisen tunnelman. Jyrkkien kallioiden reunustamat vesialueet vahvistavat kentän poikkeuksellista kauneutta”, hän maalailee.

Mutta tuleeko Pickala Rockista maailman hienoin par 3 -kenttä?

”Ainutlaatuinen ja hieno kenttä siitä tulee, se on varmaa. Mutta onko se maailman hienoin, se on katsojan ja pelaajan arvioitavissa”, Tilander vastaa.

Kahden pickalalaisen perintö?

PICKALAN UUDEN golfkenttähankkeen takana olevat Jussi Nurmio ja Kari Karvinen omistavat Rock Course Oy:n puoliksi ja kantavat kahdestaan taloudellisen vastuun viiden miljoonan euron hankkeesta.

Kaksikosta Nurmio (hcp 11,4) on idean isä ja mainostoimisto N2:n hallituksen puheenjohtaja. Hän on tehnyt pitkän uran mainosalalla.

Ajatus Rock-kentästä ehti muhia Nurmion päässä jo pidempään.

”Alun perin ajatuksena oli rakentaa alueelle täysmittainen kenttä, mutta huippuhienon par 3 -kentän rakentaminen oli kuitenkin kiinnostavampi mahdollisuus”, Nurmio kertoo tiedotteessa.

”Ja onhan tässä myös lapsellinen puoli mukana. Kukapa ei haluaisi omistaa omaa golfkenttää!”

Kari Karvinen ja Jussi Nurmio omistavat Pickalaan uutta golfkenttä kehittävän Rock Course Oy:n puoliksi. KUVA: HANDOUT


VIIME MAALISKUUSSA hankkeeseen liittynyt Kari Karvinen on rikastunut it-alalla. Hän on eläkkeellä oleva sijoittaja, joka pelaa golfia singelin tasoituksella (8,4).

Karvinen on Helsingin pörssin viime vuosien kovimman kurssiraketin QT Groupin suurin yksittäinen henkilöomistaja. Eilen hän omisti yhtiön osakkeita yli 70 miljoonan euron arvosta. Karvinen oli perustamassa 90-luvulla SysOpenia, joka yhdistyi myöhemmin pörssiyhtiö Digian kanssa. QT Group irtautui Digiasta omaksi yhtiökseen vuonna 2016 ja listautui Helsingin pörssiin.

”Innostuin maailmanluokan Rock-kentästä heti. Kun tarjoutui mahdollisuus ostaa kenttäaluetta ympäröivät laajat maa-alueet, niin saimme taloudellisen yhtälön toimimaan”, Karvinen kertoo.

Hankkeen mahdollistavat alueelle kaavaillut sata tonttia. Reilun puolen tunnin päässä Helsingin keskustasta sijaitseva Pickalasta on tullut erittäin suosittu asuin- ja vapaa-ajanviettopaikka.

Kiinteistöjen arvo Pickalassa on noussut alueen kysynnän myötä. Esimerkiksi tällä hetkellä hieman kauempana golfkentästä sijaitsevista tonteista pyydetään noin sataa tuhatta euroa.

Osa uusista tonteista sijaitsee uuden Rock-kentän ja vanhan Park-kentän päätösreikien välissä. Hiljattain Pickala tiedotti, että se on palkannut amerikkalaisen Nicklaus Design -suunnittelutoimiston tekemään uuden masterplanin juuri Park-kentälle.

Kenttäuudistuksen toteuttamisesta päätetään syksyllä 2023 . Mikäli uudistus toteutuu, sekin on noin viiden miljoonan euron hanke. Yhteensä Pickalan golfkenttiin investoidaan lyhyessä ajassa siis jopa kymmenen miljoonaa euroa.


GOLFKENTÄN JA klubitalon lisäksi kentälle rakennetaan minivilloja, jotka toimivat hotellin omaisesti. Ravintolan lisäksi klubille on tarkoitus rakentaa sisäharjoittelutila, golfsimulaattoreita, kuntosali ja muita palveluita.

”Pienimuotoinen spa on myös pohdinnassa. Suunnitelmat tältä osin ovat vielä piirustuspöydällä”, Nurmio kertoo.

Vaikka Pickala Rock on oma erillinen yhtiönsä, se tullee tekemään tiivistä yhteistyötä Pickala Golfin kanssa. Tarkoituksena on, että kentän käytännön asioiden pyörittämisestä ja kentän hoitamisesta vastaisi juuri Pickala Golf.

”Ensin tuntui, että mennään aika yläpilvessä. Unelma uudesta golfkentästä vaihtui kuitenkin nopeasti nykyaikaiseksi kiinteistökehityshankkeeksi”, sanoo Pickala Golfin toimitusjohtaja Janne Pelkonen.

Rock-kenttä toimii pay and play -periaatteella. Yhdeksän reiän green feeksi on kaavailtu 30:a euroa. Kausipelioikeutta tai muita pelipaketteja ei olla vielä hinnoiteltu.

”Rock ei sisälly Oy Pickala Golf Ab:n osakkeiden tuoman pelioikeuden piiriin, mutta pelioikeustuotteet tulevat olemaan pickalalaisille edullisempia”, Karvinen lupaa.

Tiedotteessa Nurmio ja Karvinen kertovat, että heidän tavoitteenaan on jossain vaiheessa luopua golfkentän omistuksesta. Jättää kenties jälkeensä Pickalaan perintö itseltään.

”Meillä ei ole aikomusta mennä hautaan golfkentän omistajina vaan pikemminkin tyyppeinä, jotka saivat jotain hyvää aikaan. Olemme pohtineet, josko uusi omistaja kymmenen vuoden kuluttua voisi olla vaikkapa perustamamme säätiö, jonka tuotot menevät Pickala Golfin hyväksi. Ammattimaisesti hoidettu Rock-junioriakatemia jatkaisi hienosti Rockin tarinaa.”

Etsi luettavaa