Hyppää sisältöön

Pärnu Bayn merikotka sulatti Pirjo Nuotion: ”Golfmatka Pärnuun saattaa tulla traditioksi”

Pärnu Bay hurmaa maisemillaan ja huolitellulla muotoilullaan vaativankin golfarin

Pirjo Nuotio suuntasi kumppaninsa Reijo Markun kanssa Viroon tarkoituksenaan kiertää maan golfkenttiä. Matkaan mahtui myös yksi unohtumaton kommellus.

Uutisankkurin työt MTV:lla kolme vuotta sitten lopettanut Pirjo Nuotio on pelannut golfia jo 1990-luvun alkupuolelta.  Hyvätasoinen harrastaja ottaa pelaamisen tosissaan, mutta ei vakavasti. Huumori ja itseironia kukoistavat aina kierroksen aikana.

Nuotion kumppani Reijo Markku on tutustunut peliin huomattavasti myöhemmin naisystävänsä vahvan suosituksen johdosta. 

Pirjo Nuotio on työelämän jätettyään viettänyt varsin aktiivista elämää ja pitänyt itsensä mainiossa kunnossa

Pirjo Nuotio on työelämän jätettyään viettänyt varsin aktiivista elämää ja pitänyt itsensä mainiossa kunnossa

”Tallinnan kentillä olen aiemminkin pelannut, nyt oli ensisijainen tarkoitus tutustua Pärnun kenttätarjontaan ja kaupunkiin”, Nuotio taustoittaa matkasuunnitelmaa.

”Runsaiden siirtymisten vuoksi lähdimme reissuun autolla. Se teki matkasta turvallisemman oloisen, pystyimme viettämään enemmän aikaa omissa oloissamme”,  Nuotio aloittaa matkaraporttinsa

Ensimmäisenä päivänä Nuotio ja Reijo Markku pysähtyivät pelaamaan Niitväljan  kentän Tallinnan kupeessa.

”Niitvälja on peruskiva kenttä, joka jälleen kerran täytti odotuksemme.”

Ennen siirtymistäPärnuun pariskunta kävi tervehtimässä ja ystäväpariskuntaansa Haapsalussa vajaan parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista länteen.

Pärnu on aikuisten puuhamaa

”Pärnussa olin käynyt edellisen kerran 30 vuotta sitten. Kaupunkihan on positiivisessa mielessä kuin aikuisten puuhamaa. Turisteille riittää valinnanvaraa etenkin ravintoloiden osalta. Kauniit rantamaisemat, beachit  ja lämpimät kelit tekivät siitä entistä otollisemman kohteen”, Nuotio jatkaa.

Pariskunta pelasi Pärnun kentistä ensimmäiseksi  maan parhaaks rankatun Lassi Pekka Tilanderin suunnitteleman Pärnu Bayn

Pienet yksityiskohdat jäävät golfarien mieleen. Reijo Markku ja Pärnu Bayn logossakin komeileva merikotka klubin edustalla

Pienet yksityiskohdat jäävät golfarien mieleen. Reijo Markku ja Pärnu Bayn logossakin komeileva merikotka klubin edustalla

Golfkeskus teki Nuotioon vaikutuksen jo ennen kierroksen käynnistymistä.

”Klubitalo on kaunis, hienosti suunniteltu ja kaiken lisäksi upealla paikalla. Meidän silmiämme hiveli merikotka-patsas klubin edessä. Tunnelmaa kohotti kierroksen aikana kotkien liitely kentän yläpuolella. Pärnu Bay on häkellyttävällä tavalla  maisemallisestikin hieno kokonaisuus”, hän ylisti.

”Pelikin sujui varsin hyvin, vaikka hiekkaa (wastelandia) tuntui olevan joka puolella. Liikkuminen Pärny Bayn kierroksella oli helppoa, pitkiä siirtymiä ei tarvinnut taivaltaa. Pidin kentästä todella paljon. Sitä edesauttoi tulokseni (37 p), josta tulin hyvälle tuulelle.”

”Ainoa takaisku tuli kierroksen jälkeen. Klubitalon baari oli kierroksemme jälkeen jo suljettu, voitto-oluet jäivät nauttimatta.”

Kaupungin ensimmäisenä valmistunut kenttä, White Beach jätti sekin hyvän maun.

White Beachin viheriöt saavat syystäkin kehuja muodoistaan, vesiesteet ja kaislikot tuovat onnistuneesti visuaalista näyttävyyttä kentälle.

White Beachin viheriöt saavat syystäkin kehuja muodoistaan, vesiesteet ja kaislikot tuovat onnistuneesti visuaalista näyttävyyttä kentälle.

”White Beach oli Pärnu Bayn tavoin hienossa kunnossa. Väylien laitamilla ja joillain kohdin pelilinjallakin oli vesiesteitä, jotka kohtuullisella taidollla varustetullekin ovat hyvin vältettävissä. Puitteet eivät White Beachissa ole niin mykistävät kuin Pärnu Bayssa, mutta täyteläinen ja hieno golfpäivä sielläkin vietettiin. Plussaa  White Beach sai siitäkin, että helteisen päivän päätteeksi saimme nautittua janojuomammekin.”

Cafe XS teki vaikutuksen

Pärnun keskustan hotellissa yöpyneet matkalaiset valitsivat illallisravintolansa sattuman kautta ja tunteella.

”Cafe XS  kirkon kupeessa veti meitä puoleensa ulkoasunsa osalta. Sisustus, ruoka, palvelu ja  ilmastointi saivat molemmilta niin hyvät pisteet, että nautimme  poikkeuksellisesti myös toisen illallisemme samassa ravintolassa”, Pirjo Nuotio vinkkaa Pärnuun suuntaavia.

Pirjo Nuotio lukeutuu siihen suureen enemmistöön pelaajista, joille golfkohteen valintaan vaikutttavat vahvasti myös muiden palveluiden saatavuus ja laatu.

Pirjo Nuotio lukeutuu siihen suureen enemmistöön pelaajista, joille golfkohteen valintaan vaikutttavat vahvasti myös muiden palveluiden saatavuus ja laatu.

Pärnusta Pirjo Nuotio ja Reijo Markku suuntasivat Viron vanhimpaan yliopistokaupunkiin Tarttoon. Puolen tunnin päässä  sijaitseva Otepään golfkenttä kulkee paikallisen hiihtokeskuksen mäkisissä metsämaisemissa.

”Otepää on maisemiltaan näyttävä kenttä. Kovalla helteellä sen kiertäminen oli mäkisyyden johdosta kova ja mieleenpainuva urakka.”

Tuskaa ja unohtumattomat naurut Rae Golfissa

Tallinnan palattuaan pariskunnalla oli ennen laivan lähtöä  aikaa vielä tutustua kaupunkia lähinnä sijaitsevaan golfkeskukseen, Rae Golfiin.

”Näyttävät harjoitusalueet kiinnittivät huomiomme.”

Pelikierrokselle lähtö ja ensimmäiset väylät olivat työntäyteisiä. Klubin pihalta napatut kärryt vaikuttivat oudoilta, bägit putoilivat kantimiltaan useaan otteeseen.

”Suoraan sanoen se oli siihen asti yhtä tuskaa koko matka. Kuusi reikää pelattuamme pyysimme konsultaatiota vastaan tulleelta paikalliselta pelaajalta. Hän katsoi meitä kummeksuen, hymyillenkin. Olimme kiireessä unohtaneet ostaa kärryyn yläkantimen, jonka puuttuminen teki luonnollisesti bägin pysymisen paikoillaan lähes mahdottoman. Naurujen ja harmittelun jälkeen lunastimme noloina kantimet kierroksen puolivälissä caddiemasterilta”, Nuotio kertaa  unohtumattomien golfmuistojen sarjaan menevää tapahtumaa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Reijo Markku ja Pirjo Nuotio uskovat golfaavansa Virossa ja etenkin Pärnussa jatkossa säännöllisesti.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Reijo Markku ja Pirjo Nuotio uskovat golfaavansa Virossa ja etenkin Pärnussa jatkossa säännöllisesti.

”Golfretki Viroon ja etenkin Pärnuun ylitti odotuksemme. Kentät olivat erinomaisia, majoitus ja ruokailut hinta -laatusuhteelta kohdillaan. Yhteinen näkemys Reijon kanssa oli, että Pärnuun suuntautuvasta golfmatkasta voi hyvinkin tulla meille jokavuotinen traditio”, Pirjo Nuotio suunnitteli.

Pärnu Bay kerää kansainvälistä tunnustusta

Vuonna 2015 avattu Pärnu Bay on noussut vakuuttavalla tavalla maan arvostetuimmaksi kentäksi.  Ruotsalaisomistuksessa olevalla golfkeskuksella ei ole lainkaan omia jäseniä tai pienosakkaita. Edelliskaudella kierroksia kirjattiin noin 15 000, joista kolmasosan pelasivat suomalaiset.   Ruotsalaisten osuus on kasvussa, mutta toistaiseksi huomattavasti suomalaisia pienempi

Lintuperspektiivi tuo esiin rantaväylien hekumalliset muodot ja luonnon kauneuden

Lintuperspektiivi tuo esiin rantaväylien hekumalliset muodot ja luonnon kauneuden

Pärnu Bayn sijoitus Englannin levikiltään suurimman golfjulkaisun, National Club Golferin listalla Manner-Euroopan kentistä on 16:s, Golf Worldin vastaavalla listauksella myös komeasti 30:s. Yksikään suomalainen kenttä ei ole vielä yltänyt vastaaviin sijoituksiin. 

Yhdessä Kosti Kurosen suunnitteleman White Beachin kanssa Pärnu on todella suosituksen arvoinen golfkohde myös lomakauden jälkeen pitkälle syksyyn.

Pärnu Bay Golf Links

GoGolfin Guide-tarjouksen, green fee+ ravintolavoucher 75 euroa löydät täältä

White Beach

GoGolfin Guide-tarjouksen, 2x green fee 88 euroa löydät täältä

Ravintola Cafe XS, Pärnu

Etsi luettavaa