Hyppää sisältöön

Näkemysero droppipaikasta johti kiivaaseen keskusteluun: ”En ole ikinä dropannut väärin koko elämäni aikana”

Viktor Hovland, Daniel Berger ja päätuomari Gary Young kävivät pitkän keskustelun siitä, mihin Bergerin pitäisi dropata pallonsa sen jälkeen, kun hän oli lyönyt veteen 16. reiällä. KUVA: GETTY IMAGES

Daniel Berger oli jo droppaamassa pallon lähelle viheriötä, kun Viktor Hovland ja Joel Dahmen puuttuivat pelikaverinsa toimintaan.

Daniel Berger ja Viktor Hovland ajautuivat The Players Championshipin päätöskierroksen kolmanneksi viimeisellä reiällä kiivaaseen keskusteluun siitä, minne Bergerin pitäisi dropata pallo sen jälkeen, kun Berger oli lyönyt kakkoslyöntinsä veteen par 5 -reiällä.

Berger oli droppaamassa palloaan peliin melko lähellä viheriöitä, kun norjalainen Hovland puuttui peliin.

Hovland sanoi, että Berger on droppaamassa liian lähelle reikää. Samaa mieltä oli ryhmän kolmas jäsen Joel Dahmen.

Kyseessä on varsin tuttu tilanne myös tuiki tavallisen golfkierroksen aikana, kun ryhmän pitää ratkoa keskenään oikea paikka, josta pallo ylitti estealueen rajan.

Suurissa ammattilaiskilpailussa tilannetta helpottaa yleensä se, että ryhmien mukana on usein tuomari ja tarvittaessa tilanne voidaan ratkaista videolta.

Nyt hyvää videokuvaa ei kuitenkaan ollut saatavilla, eikä tuomarikaan ollut sellaisessa kohdassa, jossa hän olisi tarkasti nähnyt leikkauspisteen, jossa pallo ylitti estealueen rajan.

Viktor Hovland ja Joel Dahmen olivat eri mieltä Daniel Bergerin kanssa siitä, mihin tämän olisi pitänyt pallo dropata. Lopulta päädyttiin kompromissiin.

Sen vuoksi ratkaisu piti tehdä pelaajien kesken. He eivät kuitenkaan löytäneet nopeasti yhteisymmärrystä, vaan Berger väitti kivenkovaan olevansa oikeassa. Hovland ja Dahmen eivät kuitenkaan taipuneet tämän tahtoon.

”En ole ikinä dropanut väärin koko elämäni aikana”, Berger sanoi pitkässä ja kiivaassakin keskustelussa, josta on nähtävillä tallenne yllä.

”Siinä on nollan prosentin mahdollisuus, että pallo ylitti rajan tuosta kohtaa”, hän jatkoi.

Lopulta Berger päätyi tekemään jonkinnäköisen kompromissin ja droppasi pallon suurin piirtein puoliväliin siitä, missä Berger itse ja Dahmen ja Hovland kokivat pallon ylittäneen vesiesteen rajan.

Dahmenin ja Hovlandin mukaan pallossa ei ollut juurikaan kierrettä, kun taas Bergerin mukaan pallo taipui lopussa oikealle.

Dahmen kieltäytyi kommentoimasta

Shot Tracerin perusteella on vaikea sanoa, mistä kohtaa tarkalleen pallo ylitti estealueen rajan.

Televisiokuvan perusteella on mahdotonta sanoa, oliko Berger vai hänen pelikaverinsa oikeassa, joten tilannetta käsiteltiin haastatteluissa myös kierroksen jälkeen. Video haastatteluista on katsottavissa yllä.

”Tällaiset päätökset pitää tehdä yhdessä pelikavereiden kanssa. Olen luottavainen, että droppasin lopulta oikeaan paikkaan. Olen 100-prosenttisesti varma siitä, vaikka aluksi koin, että se ylitti rajan kauempaa”, Berger sanoi.

Näkemyseroa oli myös pallon lentokaaresta.

”Mielestäni pallo ei lähtenyt lipusta paljon vasemmalle vaan meni lipun suuntaan ja kiertyi oikealle. Reiällä myös tuuli jonkin verran vasemmalta oikealle”, Hovland kuvaili.

Berger näki lyönnin toisin.

”Hän (Berger) koki, että pallo lähti lipusta vasemmalla ja kaartoi lopussa oikealle, mutta minä ja Joel emme nähneet asiaa niin”, Hovland jatkoi.

Dahmen oli tilanteessa lähempänä Bergerin lyöntipaikkaa kuin Hovland, mutta hän ei halunnut enää jälkikäteen kommentoida erimielisyyttä kameroiden edessä.

”Keskustelu ei ollut mukava”

Pelaajien näkemysero oikeasta droppipaikasta oli merkittävä, mikä on sekin varsin poikkeuksellista.

Erityisen suuri merkitys asialla on myös siksi, että nyt pelattiin todella suurista rahoista. Kärkipään pelaajien kohdalla yksi lyönti vaikutti pelaajien ansaitsemiin palkintorahoihin sadoilla tuhansilla dollareilla, sillä Players Championshipin palkintopotti oli ennätyksellisen suuri kaikki golfkilpailut mukaan lukien: 20 miljoonaa dollaria.

Berger teki reiälle lopulta bogin, mutta hänellä olisi ollut paljon parempi mahdollisuus tehdä par, mikäli olisi jatkanut peliä paikasta, jonne hän oli jo droppaamassa palloa.

Näkemyseroa droppipaikkojen välillä oli ainakin 50 metriä.

Yhdysvaltalainen sijoittui lopulta 13:nneksi tuloksella kuusi alle parin, mikä toi 327 000 dollaria. Lyönnin parempi lopputulos olisi tuottanut noin 200 000 dollaria enemmän.

Varmasti myös tämä vaikutti siihen, ettei Hovland tyytynyt hyväksymään Bergerin näkemystä.

”Keskustelu ei ollut mukava. Daniel pelaa loistavasti ja kunnioitan häntä pelaajana erittäin paljon, mutta loppujen lopuksi meidän pitää suojella muita pelaajia kentällä”, Hovland perusteli.

”Kun olet vahvasti jotain mieltä asiasta, sinun pitää pitää puoliasi.”

Tuomari jätti asian pelaajien päätettäväksi

Päätuomari Gary Young kertoi, ettei itse nähnyt tilannetta, joten pelaajien ja erityisesti Daniel Bergerin vastuulla oli lopulta se, minne pallo dropataan.

”Hänen pitää elää tilanteen kanssa, koska se jää lopulta nakertamaan hänen omaatuntoaan”, Young oli todennut tilanteesta.

Golf Channelin asiantuntija Brandel Chamblee kertoi studiolähetyksessä, että vastaavia tilanteita tulee kilpailuissa vastaan melkein viikoittain, mutta harvoin ne tallentuvat televisioon tällä tavalla.

Myös Chamblee korosti sitä, että päätös droppipaikasta tehdään lähes poikkeuksetta koko ryhmän kesken.

Poikkeuksellisen tilanteesta teki se, että Berger meni omalle suoraan arvioimaansa droppipaikkaan kysymättä pelikaveriensa mielipidettä, jolloin Hovland ja Dahmen joutuivat puuttumaan tilanteeseen ja kyseenalaistivat Bergerin näkemyksen televisiokameroiden edessä.

”Yleensä pelaaja varmistaa pelikavereitaan, että onko ok, jos droppaan tähän paikkaan”, Chamblee paalutti.

Etsi luettavaa