Hyppää sisältöön

Players Championsship ratkesi vasta päätösreiällä – näin 20 miljoonaa dollaria jaettiin pelaajien kesken

Cameron Smith voitti Players Championshipin ja 3,6 miljoonaa dollaria. KUVA: GETTY IMAGES

Cameron Smith on voittanut kaikkien aikojen suurimman voittoshekin yksittäisestä golfkilpailusta. Voittotaistelu meni lopulta jännäksi.

Australian Cameron Smith on uusi PGA Tour -pelaajien mestari. Hän voitti poikkeuksellisesti vasta maanantaina päättyneen Players Championshipin ja kuittaisi itselleen käsittämättömän suuren 3,6 miljoonan dollarin shekin (noin 3,3 miljoonaa euroa).

Smith, jonka tulos oli -13 (69-71-69-66) voitti kilpailun lopulta lyönnin erolla intialaiseen yllättäjään Anirban Lahiriin (-12). Toiseksi viimeisessä ryhmässä pelannut Smith johti kilpailua ennen päätösreikää kolmella lyönnillä, mutta päätösreiän bogi teki loppuratkaisusta jännittävän, kun pahin kilpakumppani onnistui samaan aikaan viimeistä edellisellä reiällä.

Smith oli selvittänyt TPC Sawgrassin kuuluisan 17. reiän kunnialla tehtyään sille upean birdien. Saariviheriöllä lipun paikka oli päätöskierroksella aivan pienen viheriön oikeassa reunassa. Smithin avaus päätyi reiluun metriin ja vieläpä reiän oikealle puolelle tarjoten jännittäviä hetkiä perheenjäsenille.

Kilpailun jälkeen Smith myönsi, ettei lähtenyt lyömään aivan niin riskaabelia avausta, vaan kyseessä oli ns. push-lyönti eli hän ”työnsi” pallon hieman aiottua enemmän oikealle.

Vielä enemmän oikealle, neulasten joukkoon ja puiden keskelle, päätyi Smithin avaus päätösreiällä. Aussi selvästikin vältteli lyömästä draiviaan vasemmalle suureen lampeen, mutta sinne pallo lopulta kuitenkin plumpsahti, kun matala välilyönti puiden välistä rulli veteen saakka.

Siihen Smithin kommellukset sitten loppuivatkin. Dropattuaan pallon peliin taitava wedge-pelaaja nosti pallon wedgellä noin 50 metristä puoleen metriin, mistä yhdellä PGA Tourin taitavimmista puttaajista oli helppo työ viimeistellä bogi.

Tämä avasi kuitenkin mahdollisuuden Lahirille, jonka sijoitus maailmanlistalla oli ennen Playersiä 322:s.

Chipin upottaminen olisi vienyt uusintaan

Intialainen oli tullut takaisin peliin tehtyään Smithin tapaan birdien 17. reiälle. Eroa oli lyönti, joten birdie 18. reiällä toisi hänelle paikan uusinnassa.

VIelä ensimmäisen lyönnin jälkeen se näytti mahdolliselta, sillä Lahirin draivi päätyi keskelle väylää. Jatkolyönti paineen alla oli kuitenkin heikko esitys, sillä se päätyi lyhyeksi ja oikealle viheriöstä.

Lahiri tiesi tasan tarkkaan, että seuraava chippi pitäisi laittaa sisään uusintaan pääsemiseksi, mutta upotuksessa hän ei onnistunut ja ensimmäinen voitto PGA Tourilla jäi vain haaveeksi.

Lahiri varmasti kuitenkin lohduttaa se, että toinen sija tuotti hänelle suurin piirtein yhtä paljon rahaa kuin major-voitosta ansaitsisi, yli kaksi miljoonaa dollaria.

Kaikkiaan kilpailussa oli jaossa ennätyksellinen 20 miljoonan dollarin potti. Kilpailu on pitkään hamunnut asemaan miesten viidententenä majorina sitä kuitenkin saamatta. Nyt arvostusta kisalle sitten ostetaan lisää arvostusta korkealla dollaripinolla.

Takatukastaan tunnetun Smithin osuus voittopotista oli peräti 3,6 miljoonaa dollaria. Myös kolmanneksi sijoittunut Paul Casey (-11) teki vajaassa viikossa lähes 1,4 miljoonan dollarin tilin.

Voiton myötä Smith nousi PGA Tourin kokonaistilastossa eli FedEx Cupissa toiseksi, edellään vain kahden voiton Scottie Scheffler.

”Tässä kestää vielä jonkin aikaa, ennen kuin ymmärrän mitä on tapahtunut”, Smith totesi voiton ratkettua.

”Oli hienoa voittaa juuri täällä Jacksonvillessä, missä asun nykyään. Kutsun tätä kodikseni. Paikalla oli todella paljon faneja tänään kannustamassa minua”, hän jatkoi.

Neljännellä kierroksella Smith teki peräti kymmenen birdieä. Päätösreiän lisäksi hän teki kolme perättäistä bogia rei’ille 7–9.

Kilpailu saatiin vietyä loppuun vasta maanantaina kehnon sään takia. Alla palkintorahojen jakauma.

SijoitusPelaajaSuma
1.Cameron Smith3600000 $
2.Anirban Lahiri2180000 $
3.Paul Casey1380000 $
4.Kevin Kisner980 000 $
5.Keegan Bradley820 000 $
T6.Russell Knox, Harold Varner III, Doug Ghim675 000 $
T9.Dustin Johnson, Adam Hadwin, Viktor Hovland, Sepp Straka525 000 $
T13.Russell Henley, Taylor Pendrith, Brendan Steele,
Shane Lowry, Tyrrell Hatton, Keith Mitchell, Max Homa, Erik van Rooyen, Daniel Berger
327 000 $
T22.Kevin Streelman, Tommy Fleetwood, Patton Kizzire, Joaquin Niemann201 000 $
T26.Sergio Garcia, Alex Noren, Patrick Reed, Corey Conners, Will Zalatoris, Sam Burns, Doc Redman143 000 $
T33.Abraham Ancer, Ian Poulter, Pat Perez, Rory McIlroy,
Seamus Power, Justin Thomas, Joel Dahmen, Tom Hoge, Sebastián Muñoz
100 111 $
T42. Francesco Molinari, Louis Oosthuizen, Scott Stallings, Kramer Hickok 73 000 $
T46.Troy Merritt, Peter Malnati, Adam Long, Maverick McNealy 57 000 $
T50. Brice Garnett, Dylan Frittelli, Aaron Wise 50 200 $
T53. Branden Grace, Jason Kokrak47 800 $
T55.Jimmy Walker, K.H. Lee, Sungjae Im,
Scottie Scheffler, Jon Rahm
46 200 $
T60.Michael Thompson, Sam Ryder, Denny McCarthy 44 600 $
T63.Brian Harman, Chesson Hadley, Hank Lebioda 43 400 $
T66.Nick Watney, Hayden Buckley42 400 $
T68.Bubba Watson, Lucas Herbert41 600 $
70.Lee Hodges 41 000 $
Lähde: Golf.com

Tulospalvelu

Etsi luettavaa