Hyppää sisältöön

Mustana hevosena Ryder Cupiin? Ruotsin tulevalta supertähdeltä edellytetään Sveitsissä huippusijoitusta

Ludvig Åberg pelaa Sveitsissä paikasta Euroopan Ryder Cup -joukkueessa. KUVA: GETTY IMAGES

Voisiko Ruotsin Ludvig Åberg nousta Ryder Cup -joukkueeseen mustana hevosena? Tätä saa Luke Donald apureineen pähkäillä tänä viikonloppuna.

Ludvig Åbergin meriitit amatöörinä ovat kiistattomat. Hän oli amatöörien maailmanlistan ykkönen vaihdettuaan yliopistopelit PGA Touriin. Lisäksi hän sai parhaan yliopistopelaajan Ben Hogan -palkinnon kahtena perättäisenä vuotena (2022 ja 2023). Edellisen kerran vastaavan oli yltänyt Jon Rahm.

Ammattilaiseksi siirryttyään hän on pelannut PGA Tourilla seitsemän kilpailua, joista kuudessa hän läpäisi cutin. Parhaimmillaan hän on sijoittunut neljänneksi. Viime viikolla DP World Tourin Tsekin-kisassa hän ylsi niin ikään neljänneksi.

Nyt hän on mukana Sveitsissä European Masters -kisassa ja avauskierroksen jälkeen hän oli vain lyönnin päässä kärjestä.

Lupaavat otteet ammattilaisuuden ensimetreillä ovat saaneet monet pohtimaan sitä, pitäisikö Åberg valita mukaan Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen.

Mutta ennen kuin mennään tähän tarkemmin, tehdään katsaus, miltä Euroopan joukkueen tilanne juuri nyt näyttää.

Kamppailua käydään käytännössä kahdesta villistä kortista

Euroopan joukkue lyödään lukkoon ensi viikon alussa. Yhdysvaltain joukkue on jo kasassa.

Euroopan joukkueessa paikan ovat jo varmistaneet maailman pisteiden perusteella Tyrrell Hatton, Viktor Hovland sekä Euroopan pisteiden perusteella Rory McIlroy ja Jon Rahm. Kummankin rankingin kolme parasta pelaajaa saa paikan joukkueessa.

Maailmanlistan kolmas paikka menee joko Tommy Fleetwoodille tai Matt Fitzpatrickille, joka johtaa parhaillaan pelattavaa Omega European Mastersia ja saattaa hyvinkin mennä maanmiehensä ohitse. Mutta vaikka Matt ohittaisi Tommyn, ei Fleetwoodilla ole hätäpäivää. Hän on vuorenvarmasti joukkueessa mukana villillä kortilla ja sama pätee Fitzpatrickiin.

Robert MacIntyre, Yannik Paul ja Adrian Meronk taistelevat kolmannesta eli viimeisestä paikasta Euroopan pisteiden perusteella. MacIntyre johtaa vielä, mutta on aloittanut Sveitsin-kisan kolmikosta heikoimmin. Sunnuntain jälkeen tiedetään, kenen paikka kisakoneessa on varma ja ketkä kaksi jäävät odottamaan villiä korttia kapteenilta.

Varmoja villien korttien saajia on neljä: joko Fitzpatrick tai Fleetwood, kokeneet major-voittajat Justin Rose ja Shane Lowry sekä PGA Tourilla mainiosti pelannut Sepp Straka.

Käytännössä jäljellä on vielä kaksi villiä korttia, joista kamppailevat kovimmin Meronk, Seamus Power, Victor Perez, Alex Noren ja myös Ludvig Åberg. Paul tuskin tulee villiä korttia saamaan, joten hänen pääsynsä joukkueeseen on sen varassa, että hän menestyy erinomaisesti European Mastersissa ja nousee kolmanneksi Euroopan pistelistalla.

Donald rohkaisi Åbergia matkaamaan Eurooppaan

Ludvig Åbergin suunnittelee caddiensa kanssa seuraavaa lyöntiä Omega European Masters -kisassa. KUVA: GETTY IMAGES

Mutta hyvää menestystä Sveitsissä vaaditaan myös Åbergiltä, minimissään hänen pitäisi sijoittua kolmen parhaan joukkoon saadakseen villin kortin.

Viime kuun puolivälissä Åberg kertoi Svensk Golfille, että Luke Donald kehotti Åbergiä matkustamaan Eurooppaan pelaamaan kaksi kilpailua. Ruotsalainen arvioi golfmedialle, että hän tarvitsisi kaksi kärkisijoitusta päästäkseen mukaan Ryder Cupiin.

Tsekissä tullutta nelossijaa pitäisi siis vielä tällä viikolla todennäköisesti parantaa, jotta Åberg nähtäisiin Ryder Cupissa. Voitto varmasti sinetöisi ruotsalaislahjakkuuden paikan joukkueessa.

Matt Fitzpatrick ei kuitenkaan tee tätä hänelle helpoksi, sillä hän on aloittanut vahvasti ja johtaa kilpailua neljällä lyönnillä toisen kierroksen puolivälissä. Eroa Åbergiin, joka ei ole vielä startannut toiselle kierrokselle, on kuusi lyöntiä.

Åberg starttaa perjantaina klo 14.10 Suomen aikaa eli samaan aikaan kuin eilen hienosti neljä alle parin pelannut Kalle Samooja. Samassa ryhmässä pohjoismaalaiset eivät kuitenkin pelaa, sillä he lähtevät peliin eri tiiltä.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa