Hyppää sisältöön

Kari Karvinen lupaa, että Rock Resortissa ei tingitä laadusta – tällainen mies on maailman parhaaksi mainostettavan par 3 -kentän pääomistaja

QT Groupin suurimpiin omistajiin lukeutuva Kari Karvinen on Pickala Rock -kentän ja Rock Resortin pääomistajia. KUVAT: PICKALA ROCK

Golfvuosi Suomessa käynnistyy upeasti, sillä uuden Rock-kentän rakentaminen alkaa Pickalassa reilun viikon kuluttua. Idean isä Jussi Nurmio on saanut Kari Karvisesta vahvan kumppanin Pickalassa sijaitsevan Rock Resortin kehittämiseen.

Harva edes muistaa, milloin Suomessa on viimeksi käynnistetty uuden golfkentän rakentaminen. Seuraava rakennettava on Rock Course Oy:n yhdeksänreikäinen par 3-kenttä, jonka toteuttamisesta osana Pickala Rock Resortia tiedotettiin helmikuun alussa 2022.

Kentän ja klubitalon valmistuminen on ajoitettu suunnitelmissa alkukauteen 2025. Projekti herätti jo julkistamisen hetkellä runsaasti huomiota alalla, sillä par 3 -kentän ja klubitalon budjetiksi ilmoitettiin silloin viisi miljoonaa euroa. Ja nyt tiedetään, että alkuperäinen budjetti tullaan ylittämään selvästi.

Rakenteilla ei ole ennen Pickalan hankkeen käynnistymistä muita uusia kenttiä Suomessa.

Idea Pickala Rock Resortista on lähtöisin Jussi Nurmion luovuudesta. Vuoden liikemieheksi ja Suomen luovimmaksi yritysjohtajaksi valittu Nurmio on markkinointiviestintään erikoistuneen N2:n hallituksen puheenjohtaja. Pitkään uraan liike-elämässä mahtuu monta muutakin tarinaa ja retkeä. 

McDonald´s ravintolaketjun hän toi Suomeen jo 1980-luvulla. Pickala Golf Oy:n hallituksen jäsenenä Nurmio toimi 2007–2017.

Nurmio visioi jo kymmenen vuotta sitten Pickala Golfin 25-vuotisjulkaisussa ajatuksensa Pickalan neljännen kentän toteuttamisesta. Hän antoi silloin vielä kuvitteelliselle hankkeelle ja 18-reikäiselle kentälle nimeksi Pickala Rock.

Vuodet kuluivat, unelma neljännen kentän rakentamisesta ei kuitenkaan edennyt.

Oikea sanavalinta liitti Kari Karvisen Pickala Rock Resortiin

Pickala Golfissa sen perustamisesta asti pelannut, tuomaroinut ja golfyhtiön sekä seuran hallituksissa vuosina 1993-2006 vaikuttanut Kari Karvinen sai Nurmiolta ehdotuksen mittavasta yhteisprojektista alkuvuodesta 2021.

Nurmiota ja Karvista yhdistää vahva tunneside Pickala Golfiin, asunto golfkeskuksen kupeessa sekä muutamat yhteiset liike-elämän projektit vuosien varrella startup-yritysten parissa.

Keväällä 2021 Karvisen puhelin pirahti. Soittajana oli Nurmio.

Jussi Nurmion (vas.) ”täydellinen kysymys” sai Kari Karvisen lähtemään mukaan hurjaan hankkeeseen. KUVA: PICKALA ROCk

”Mietin ennen vastaamista, että mitähän sillä nyt on mielessä”, Kari Karvinen muistaa.

”Jussi meni suoraan asiaan kysymällä lähtisinkö hänen kanssaan rakentamaan Pickalaan maailman parasta par 3 -kenttää. Kysymys oli täydellinen. Mikäli Jussi olisi kysynyt mielenkiintoani tavallisen par 3-kentän toteuttamiseen, olisi vastaus ollut varmasti: kiitos ei.”

Maailman paras par 3 -kenttä tavoitteena meni Karvisella tunteisiin. Puolen minuutin harkinnan jälkeen hän ilmoitti olevansa mukana.

”Seuraavana päivänä olimme jo yhdessä maastossa tutkailemassa väylien tulevaa sijaintia. Osuimme alueella sijaitsevan ison siirtolohkareen vierelle ja minä totesin heti siinä olevan ’The Rock’. Siitä kentän nimi ja tarina vain vahvistui.”

The Rock on pysyvä maamerkki, joka tulee tyylikkäällä tavalla pelaajille avautuvan näkymän kaunistukseksi neljännellä väylällä. KUVA: PICKALA ROCK

Tyhjältä pöydältä hankkeeseen ei lähdetty,  Nurmio oli tehnyt jo parin vuoden ajan suunnittelutyötä Pickala Rock -kentän synnyttämiseksi.

“Kentän reititys oli Lassi Pekka Tilanderin piirustusten mukaisesti jo hyvällä mallilla siinä vaiheessa, kun tulin mukaan vajaat kaksi vuotta sitten”, Karvinen kiittelee.

Idealinko ja pragmaatikko ymmärtävät toisiaan

GoGolfin haastatteluun joulun jälkeen Kari Karvinen saapuu suoraan pankista, jossa allekirjoitettiin paperit Rock-kentän maa-alueiden ostamisesta Asuntosäätiöltä. Karvisen olemuksesta paistaa innostuneisuus, puhetta pulppuaa vuolaasti.

”Jussin unelma on pitkään ollut omistaa golfkenttä. Sitä moni muukin on elämänsä aikana pohtinut. Itsekin lukeudun tähän joukkoon”, Karvinen myöntää.

”Tässä projektissa yhdistyy rakkaus golfiin ja Pickalaan. Lisäksi se on haastavuutensa ja tavallisesta poikkeavana erittäin kiehtova hanke. Näistä muodostuivat kulmakivet, joiden perusteella lähdin mukaan.”

”Jussi on ehtymätön idealinko, minä puolestani enemmän pragmaatikko, joka vastaa käytännön asioiden etenemisestä ja tuloksien saavuttamisesta. Tunnemme toistemme vahvuudet ja tavat toimia. Puhumme samaa kieltä”, Karvinen kertoo yhteistyön sujuvuudesta.

Kiinteistökehityshanke rahoitetaan tonttimyynnillä

Pickala on 35 vuoden aikana noussut jo ennen Rock-kentän valmistumista yhdeksi Manner-Euroopan suurimmista golfkeskuksista. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Pickala Rock Resort on liiketoimintamalliltaan kiinteistökehityshanke, jossa golfkenttä on tärkein vetovoimatekijä asuinalueen tonttikaupan vauhdittajana.

”Kentän ja klubitalon rakennuskustannuksia ei kuoleteta golfyhtiön vuosittaisilla green fee- tai sarjalippumyynnillä, vaan sillä, että kykenemme nostamaan Pickala Rock Resortin asuinkohteena riittävän kiinnostavaksi.”

Eri kokoisia tontteja alueelle tulee 80–100, näiden markkinointi ja myynti pyritään käynnistämään myöhemmin vuoden 2023 aikana.

Valmistelevia töitä Pickala Rock Resortin kentän, asuinalueen ja asemakaavan eteenpäin viemiseksi tekee taustalla noin 15 henkilöä eri projekteissa konsulttipohjalta.

Suunnitelmissa ja alueen markkinoinnissa palveluihin on liitetty myös ympärivuotinen hotelli, siihen liittyvät ravintola, pieni spa, sekä wellness-palveluita.

“Hotellin rakennuttamisesta ja sen operoinnista neuvottelemme alalla toimivien yritysten kanssa. Valmistumisajankohtaa ei ole tästä syystä naulattu kiinni kentän ja klubitalon valmistumiseen”, Karvinen kertoo.

Luontoarvot nousevat esiin Rock-kentällä

Sen jälkeen kun Pickala Rock Resort lanseerattiin tiedotteella helmikuun alussa 2022, ovat Kari Karvinen ja Jussi Nurmio saaneet hyvin paljon palautetta hankkeestaan.

”Lähes sataprosenttisesti se on ollut positiivista. Meitä kiitellään rohkeudesta ja hulluudesta käynnistää tällainen projekti. Moni on toki seuraavassa lauseessa ihmetellyt, että todellako aiotte maailman hienoimman golfkentän varaan Pickala Rock Resortin rakentaa.”

Epäilijöitäkin on siis riittänyt, kuten rajoja rikkovissa hankkeissa usein tapahtuu.

Karvinen nostaa tässä vaiheessa esiin valttikortin uuden kentän maastosta ja luonnosta sekä niiden poikkeavuudesta Pickalan muihin kolmeen kenttään.

”Meillä on käytössämme 45 hehtaaria, Vatikaanivaltion tai Helsingin Seurasaaren kokoinen alue lähes koskematonta luontoa kahdella kalliolla ja niiden välisessä laaksossa.”

”Suurimmalle osalle Pickalassa asuvistakin se on jäänyt vieraaksi, vaikka sijainti on hyvin keskeinen”, Karvinen jatkaa kuvailuaan.

Seuran entinen puheenjohtaja, speedgolfin MM-kisoista kultaa juossut Timo Eskeli rakensi sinne aikoinaan luontopolun.

Kari Karvinen uskoo Pickalan muista kentistä poikkeavien maisemien ja luonnonläheisyyden puhuttavan Rock-kentän pelaajia. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

“Visuaalisesti tämä alue on varsin upea. Jussi näki sielunsa silmin tämän loistavaksi paikaksi golfkentälle ja resortille. Kun hanke on edennyt, piirustukset tehty ja puusto kaadettu, oma vahva usko Rock-kentän  maisemallisiin ja pelillisiin arvoihin kasvaa kerta kerralta, kun alueella kierrän”, aiemmin samoilla kulmilla sienestystä ja Eskelin polulla patikointia harrastanut Karvinen vakuuttaa.

Maailman hienoimmalla par 3 -kentällä viihtyvät kaikki 

Rock-kenttä ja PIckala Rock Resort rakennetaan lähes koskemattomaan luontoon, kahden kallion ja laakson väliselle 45 hehtaarin kokoiselle alueelle. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

Paras tai hienoin kenttä on laaja käsite, jossa mittarit  ja arvosteluasteikot ovat käytännössä kunkin pelaajan korvien välissä.

“Maailman parhaalla par 3 -kentällä pitää olla normikentän malliin tiiauspaikoilta neljät eri mitat. Aloittelijoita ei kannata pelottaa pois. Vastaavasti takatiiltä lyöville kentän pitää tarjota kunnolla haastetta”, Karvinen määrittää alkuun.

“Olen todella tyytyväinen Rock-kentän väylien järjestykseen, juoksutukseen. Näyttävät ja leppoisammat reiät on rytmitetty keskenään taitavasti. Bunkkereissa on muiden Pickalan kenttien tavoin valkoinen hiekka, kauniita vesiesteitä on runsaasti.”

“Rakentamisessa ja maisemoinnissa hyödynnetään teknisiä erikoisratkaisuja. Visuaalisuus on tärkeä elementti. Panostamme käytössä olevan tilan näyttävimpien osien esille tuomiseen luonnollisilla tavoilla.”

Kokonaismittaa takatiiltä tulee yhdeksälle reiälle 1 470 metriä. Pisin väylä takatiiltä on 217 metriä, lyhin 128 metriä. 

Vastaavasti etutiiltä pelaavat kiertävät 935 metrin pituista kenttää, jossa väylämitat ovat keskimäärin reilut sata metriä lyhyimmänkin väylän ollessa 84-metrinen. Näiden ääripäiden välissä on vielä kaksi muutakin tiipaikkaa. Ja kaikki sloupataan sekä naisille että miehille. Rock on siis oikea tasoituskelpoinen golfkenttä – siitä vain puuttuu par 4- ja par 5 -väylät.

Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen Rock-kentälle ei tule saariviheriötä.

”Ensinnäkin sen toteuttaminen olisi laatustandardiemme mukaan vaatinut ympärilleen selkeästi laajemman vesialueen, mihin ei valitettavasti ollut tilaa. Ja toiseksi se olisi tullut betonirunkoon tuettuine reunalaudoituksineen tolkuttoman kalliiksi.”

Karvinen painottaa laatuun panostamista kaikessa, mitä kentän osalta toteutetaan.

“Laadusta ei tingitä yhtään, vaikka jo nyt tiedämme, että budjetti kentän osalta tullaan ylittämään reilusti suunnitellusta.”

Pickalan mies isolla sydämellä

Kari Karvisen isä oli puolustusvoimien palveluksessa upseerina. Perheelle tämä tiesi komennuspaikkojen vaihtuessa lukuisia muuttoja ympäri Suomen.

Yhteisöllisyyden ylläpitäminen golfkentillä on Kari Karviselle tärkeä arvo.
Hän on erityisen ylpeä siitä, että on isänsä tavoin toiminut kotiseuransa kapteenina. KUVA: TEEMU TYRY

“Isän kanssa pelasin nuorempana tennistä. Isän jäätyä eläkkeelle hän oli mukana perustamassa Hangon Golfia. Voin kiittää häntä siitä, että vei minut rangelle tutustumaan golfiin. Siinä laji vaihtui syksyllä 1984 lennosta.”

Karvinen pelasi golfuransa alkuvaiheilla yksittäisiä kierroksia etupäässä Aulangon Hugo-kentällä sekä EGS:n kentällä ennen asettumistaan kotikentälle.

”Greencardin suoritin alkukesällä 1988 Pickalassa henkilökohtaisia SM-kultamitaleja eniten voittaneelle Jalo Grönlundille. Taitojen osalta pääsin vaivatta läpi. Grönlundia arvelutti pukeutumisessani päällimmäisenä ollut liivi. Kun sen alta vilautin etikettiin kuuluvaa kauluspaitaa, korttiin tuli onnentoivotuksin mestarin allekirjoitus.”

Karvinen oli mukana jo Pickala Golfin avauskisassa 18.6.1988. Sitoutuminen Pickala Golfiin ja Pickalaan asuinalueena  on vaikuttavan oloinen kasvutarina monella tasolla.

“Pickalaan tulin ensimmäisen kerran talvella 1987 ja päädyin ostamaan peliosakkeen. Olin Golfkartanon yksiössä viikon vuokralla kesällä 1989. Se vaihtui seuraavana vuonna samassa rakennuksessa omistuskaksioon. Nykyisessä omakotitalossa, varsin lähellä Seaside-kenttää olen asunut vuodesta 2010”, Karvinen listaa.

Pickalan silloien toimitusjohtaja Simo Nevasalo suostutteli Karvisen jo 1990-luvun alussa kenttätoimikuntaan.

“Olin myös seuran kapteeni 1996-97, ry:n hallituksen ja sääntötoimikunnan jäsen, sekä 1993-2006 golfyhtiön hallituksessa.”

Kiinnostus golfin sääntöihin sai Karvisen kouluttautumaan liittotuomariksi, ja hän toimi toisena päätuomarina Pickalassa 1996 pidetyissä yleisten luokkien SM-kisoissa.

Karvinen teki golfaamisen ohessa pitkän uran IT-alalla, ansaitsi varsin mittavan omaisuuden, ja jättäytyi pois aktiivisesta työelämästä käytännössä jo 2010-luvun puolivälissä. Hän on pörssiyhtiö Qt Groupin suurimpia omistajia.

”Kun minulta kysytään mitä puuhailen, vastaan olevani elämäntapagolfari. Otin kilpailemisen aiemmin vakavasti. Nyt harrastaminen on rennompaa. Silti uskon, että elämäni paras golf on vielä tulossa, vaikka tasoitus on noussut kuutosesta kymppiin.”

“Koen hyviä oivalluksia svingini ja lyömisen kanssa. Valitettavasti hyvien lyöntien siirtäminen tuotantoon ja kentälle on hidas prosessi.”

Kari Karvinen on parin viime vuoden aikana ajautunut entistä suuremmaksi vaikuttajaksi Pickalassa ilman varsinaista pyrkyä.

Jussi Nurmio houkutteli hänet mukaan Pickala Rockiin Resortin rakentamiseen. Karvinen tarttui vakaasti haasteeseen ja on nykyisin Rock-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja omistaen perheensä sijoitusyhtiön kanssa emoyhtiö Rock Properties Oy:stä 66 %.

Hallituksen jäsen Jussi Nurmio yhdessä oman sijoitusyhtiönsä kanssa omistaa 34%. Rock Properties Oy puolestaan omistaa kokonaan tytäryhtiö Rock Course Oy:n.

Pickala Golfin toimitusjohtaja Janne Pelkonen myi syksyllä Karviselle ajatuksen Ladies European Tourin kisan pääyhteistyökumppanuudesta. 

Neuvottelujen tuloksena ammattilaisgolfissa Suomen suurimman 300 000 € palkintopotin tarjoavaa kisaa markkinoidaan nimellä Ladies Open by Pickala Rock Resort.

Pickala Golfin toimitusjohtajana ja Golfliitossa pitkään työskennellyt Outi Kunttu,
Karvisen vaimo, on tulevan LET-kilpailun projektivastaava Pickala Golfin puolelta. KUVA: ANDERS LÖNN

”Rock Resortin tavoitteena on Pickalan upean alueen kehittäminen entisestään. LET:n osakilpailu Pickalassa sopii tähän tavoitteeseen mainiosti. Oli siis itsestään selvää, että haluamme nimikkokumppanina tukea kisan järjestämistä kotikentällämme”, Kari Karvinen perusteli loppusyksystä julkaistussa tiedotteessa.

“Olen nykyään myös Pickala Golfin toiseksi suurin osakkeenomistaja Asuntosäätiön jälkeen. Ostin viime talvena Rock Resortin tulevia tontinomistajia silmällä pitäen osakkeita sen verran, että niiden kautta on 44 pelioikeutta”, Karvinen avaa omistuksensa taustaa.

Kari Karvisen puheeseen tulee – jos mahdollista – entistäkin enemmän innostusta, kun hän kertoo valinnastaan uudelleen myös Pickala Golfin hallitukseen tammikuun 2023 alusta alkaen.

“Todella makealta tuntuu, että saan olla mukana niin monessa Pickalan kehittyessä lähivuosina nopeammin kuin koskaan aiemmin Rockin rakentamisen, Park-kentän uudistamisen, asutuksen kasvun ja LET:n kisan järjestämisen kautta.”

LET:n kisa pelataan Pickala Parkilla, jolle Nicklaus Design on valittu tekemään uutta masterplania kentän nostamiseksi maamme parhaiden joukkoon.

Pickala Golfin hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Utriainen näkee Karvisen monet roolit Pickalassa positiivisena mahdollisuutena, ei uhkana.

“Kari Karvinen on ollut pian 40 vuotta Pickalan mies, ja aina mukana isolla sydämellä. Hän on mahdollistaja, jonka panos Pickala Rock Resortin ja LET:n kisan osalta ovat  satsauksia, jotka edesauttavat Pickalaa kasvamaan reikämäärällä mitattuna Manner-Euroopan suurimmaksi golfkeskukseksi lähivuosien aikana”, Utriainen iloitsee paitsi Pickalan, koko Suomen golfin puolesta.

Kolme kiireistä vuotta edessä

Maansiirtotöiden aloittaminen Pickala Rock Resortin alueella on konkreettinen käynnistys golfkentän rakentamiselle.

Kari Karvinen piirtää useaan otteeseen haastattelun kuluessa aikajanoja projektin vaiheittaiseen etenemiseen. Kentän avautumiseen on vajaat 2,5 vuotta, tonttien markkinointi ja myynti käynnistyy myöhemmin tämän vuoden aikana.

Rock-kentän rakentamisen avainhenkilöihin lukeutuvat Jani Laru (vas), Jussi Nurmio, Hannu Jalkanen ja Kari Karvinen tulevat pitämään vielä lukusia työmaakokouksia ennen kentän suunniteltua avautumista kesäkuussa 2025. KUVA: LASSI PEKKA TILANDER

“Kolme seuraavaa vuotta tulevat olemaan  tärkeimmät ja myös työläimmät. Ennen koronavuosia hyvässä nousussa ollut kysyntä Pickalan tontteihin ja golftuotteisiin on pidettävä voimissaan, saatava mahdollisesti nousemaankin.”

Pickala Rock Resort tulee olemaan tiukassa seurannassa golfarien, lajin parissa työskentelevien ja etenkin asumisen ja golfin yhdistämistä suunnittelevien kohderyhmien keskuudessa.

Par 3 -kentille lisää arvostusta

Pickala Rock tuotiin golfväen ja pelaajien tietoisuuteen ja mieliin lupauksella maailman hienoimman par 3 kentän rakentamisesta Suomeen vieläpä pay & play-mallisena, jolloin se on lähes kaikkien golfarien pelattavana, ennakkotietojen mukaan huokealla kierrosmaksulla.

Suuri osa harrastajista on kiinnostunut aiheesta pitäen peukkuja pystyssä hankkeen onnistumiselle, ja lähempänä valmistumisajankohtaa pohtii retken tekemistä Pickalaan Rock-kentän lumoa kokemaan.

“Rock-kenttä tulee avartamaan golfarien mieliä ja herättämään keskustelua. Tavoitteemme on paitsi tarjota pelaajille normaalista poikkeava ja nopeampi tapa pelata maailmanluokan huippukentällä, poistaa niitä ennakkoluuloja, joita par 3 -kenttiin kohdistuu.”

“Antamamme mallin mukaisesti moni muukin golfkeskus saattaa lähteä tutkimaan tasokkaan lyhyen kentän rakentamista asiakkailleen”, Kari Karvinen ennakoi ja toivoo haastattelun lopuksi.

Pickala Rock

Etsi luettavaa