Hyppää sisältöön

Pickalaan rakennettavaa Rock-kenttää markkinoidaan maailman hienoimpana – ainakin näiden neljän kuuluisan golfpyhätön par 3 -kentät sen pitäisi peitota

Pebble Beachin The Hay -kentällä pääsee ihailemaan Tyynenmeren maisemia. KUVA: GETTY IMAGES

Maailman hienoin par 3 -kenttä. Näin luvataan Pickalaan rakennettavan Rock-kentän mainospuheissa. Väittämä kuulostaa kutkuttavalta, mutta onko sille katetta?

Tuleeko Pickalan Rockista maailman hienoin par 3 -kenttä? Tähän saadaan vastaus vasta sen jälkeen, kun golfkenttä muutaman vuoden kuluttua valmistuu.

Se kuitenkin tiedetään jo nyt, että maailmalla Pickalan Rockilla on kovia kenttiä vastassaan.

Suomessa kilpailua ei ole, mutta lähialueilta ensimmäisenä haastajana tulee mieleen Pärnu Bayn hieno par 3 -kenttä. Suunnittelijana on sama mies kuin Rockissa: Lassi Pekka Tilander.

Pärnu Bayssä on kuitenkin vain viisi reikää, ja se on pikemminkin hieno pitch and putt -kenttä kuin kunnon par 3 -kenttä. Esimerkiksi yhdeksänreikäiselle Rock-kentälle tulee neljä eri tiitä, ja pisin niistä on takaa yli 200 metriä pitkä.

Maailman hienointa par 3 -kenttää etsiessä onkin lähdettävä merta edemmäs kalaan. Tässä neljä nimekästä vastusta Pickalan rakennettavalle Rock-kentälle. Ei ole yllätys, että jokainen niistä sijaitsee Yhdysvalloissa.

Bandon Preserve

Erilaisia loistavien par 3 -kenttien listauksia silmäillessä yksi golfkenttä tulee käytännössä jokaisessa vastaan: Bandon Preserve par 3 -kenttä. Kenttä sijaitsee Oregonissa, Yhdysvaltain länsirannikolla.

Bandon Preserve on kuuluisan Bandon Dunes -golfresortin par 3 -kenttä, jossa on yhteensä 13 reikää. Niistä jokaiselta avautuvat hienot näkymät Tyynellemerelle.

Vuonna 2012 avatun kentän ovat suunnitelleet arvostetut kenttäarkkitehdit Bill Coore ja Ben Crenshaw, jotka ovat resortin kahden muun huippukentän, Bandon Dunesin ja Bandon Trailsin takana.

Augusta Nationalin kuuluisa par 3 -kenttä

Augusta Nationalin par 3 -kenttä tunnetaan useaa reikää ympäröivästä lammesta. KUVA: GETTY IMAGES

Maailman kuuluisin par 3 -kenttä sijainnee Augusta Nationalissa. Kenttä on tuttu huhtikuisen Masters Tournamentin aattona pelattavasta, leikkimielisestä par 3 -kilpailusta.

Yhdeksänreikäisen kentän on suunnitellut George W. Cobb. Sen reiät ovat mitaltaan noin 60–120-metrisiä, ja neljää niistä reunustaa kuvassa näkyvä lampi.

Hoitotaso ja historia ovat ylittämättömiä, mutta suljetulle klubille ei ole tavan tallaajilla ole asiaa.

Pine Valley Golf Club

Golf.comin kenttärankingin mukaan maailman paras kenttä on Pine Valley Golf Club. Tätä taustaa vasten ajatellen tuskin kovinkaan huono voi olla sen par 3 -kenttäkään.

Osalla par 3 -reiän väylistä mukailee varsinaisen kentän lähestymisiä. Aika nerokas idea, vai kuinka?

Valitettavasti New Jerseyssä sijaitseva Pine Valley Golf Club on Augusta Nationalin tapaan yksityiskenttä isolla Y:llä. Sinne ei siis ole asiaa edes rahalla – vaan ainoastaan suhteilla.

Pebble Beach, The Hay

Pebble Beachin par 3 -kenttä on nimetty sen ideoineen Peter Hayn mukaan. Hän toimi kentällä head professionalina. KUVA: GETTY IMAGES

Par 3 -kenttä löytyy myös maailmankuululta Pebble Beachiltä. Hyvänä puolena on se, että kentälle pääsevät pelaamaan kaikki.

Kentällä, jonka alunperin ideoi koko perheen temmellyskentäksi Pebble Beachin päävalmentaja Peter Hay, on yhdeksän lyhyttä reikää, joiden mitat vaihtelevat 40–100 metrin välillä. Se onkin lähempänä pitch and putt -kenttää kuin normaalimittaisista par 3 -rei’istä koostuvaa kokonaisuutta.

Toissa vuonna kenttä koki kasvojenkohotuksen, kun Tiger Woods pääsi jättämään sille kädenjälkensä. Yksi uudistuksista on se, että kentältä löytyy nyt replika eli kopio pääkentän kuuluisalta seitsemänneltä reiältä.

Green fee kentälle on varsin kohtuullinen (65 $). Ja mikä parasta: alle 12-vuotiaat kiertävät kentän ilmaiseksi.

Voi siis sanoa, että maailmalta löytyy kosolti hienoja par 3 -kenttiä, eikä tässä ollut suinkaan kaikki. Nopea googletus hakusanoilla world’s best par 3 courses nosti odotukset The Rockia kohtaan todella suuriksi.

Jos Pickalassa päästään edes lähelle esimerkiksi edellä mainittuja pyhättöjä, voivat kentän perustajat Kari Karvinen ja Jussi Nurmio sekä kenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander taputtaa toisiaan selkään.

MAINOS. GoGolfin talven kurssiaikataulut löydät osoitteesta golfvalmennus.fi.

Etsi luettavaa