Hyppää sisältöön

Löysikö LIV Golf porsaanreiän päästä maailmanlistan pisteille?

Dustin Johnson on pudonnut maailmanlistalla sijalle 23 LIV Golfiin siirtymisen myötä. KUVA: GETTY IMAGES

LIV Golf on liittoutunut Dubaissa päämajaa pitävän haastajakiertueen kanssa, jotta saudirahoitteisen kiertueen pelaajat saisivat turnauksista maailmanlistan pisteitä.

LIV Golf on pyrkinyt pääsemään osaksi golfin virallista maailmanlistaa eli OWGR:ää perustamisestaan lähtien. Ovi on kuitenkin vedetty saudirahoitteisen kiertueen nenän edestä kiinni kerta toisensa jälkeen.

Nyt LIV Golf on saattanut löytää kiertoreitin golfin viralliselle maailmanlistalle solmimalla strategisen yhteistyön Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa toimivan MENA-kiertueen kanssa. Middle East and North Africa Tourin päämaja on Dubaissa, ja se syöttää pelaajia Asian Tourille.

Tai oikeastaan syötti, sillä MENA ei ole juurikaan järjestänyt kilpailuja sitten vuoden 2020 eli pandemian alun.

MENA kuitenkin kuuluu edelleen niiden 23 golfkiertueen joukkoon, joiden kisoista voi ansaita maailmanlistan pisteitä. Liittoutumisen myötä LIV Golfin päättäjät uskovat, että jo tällä viikolla Bangkokissa pelattavassa LIV Golfin kilpailussa pelaajat olisivat oikeutettuja saamaan kipeästi kaipaamiaan ranking-pisteitä.

”Teemme tämän molempia osapuolia hyödyttävän toimenpiteen tukeaksemme peliä ja koska LIV-pelaajien kannalta on tärkeää ja oikeudenmukaista saada OWGR-pisteitä”, sanoi LIV Golfin toimitusjohtaja Atul Khosla lehdistötiedotteessa.

Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen, sillä joka viikko OWGR:n pitää tarkistaa etukäteen kiertueiden pelaajiston ja tekee päätöksen hyväksyä kilpailun rankingiin. Turnaukseen osallistuvien pelaajien ja heidän viimeaikaisten suoritusten perusteella OWGR myös päättää, kuinka paljon pisteitä kussakin kilpailussa on jaossa.

LIV-pelaajien kannalta maailmanlistan pisteet ovat tärkeitä sen vuoksi, että rankingin 50 parasta pelaajaa pääsee automaattisesti major-kilpailuihin.

Toki monella kiertueelle siirtyneellä pelaajalla on aikaisempien meriittiensä eli aikaisempien major-voittojensa ansiosta oikeus osallistua ainakin joihin major-kilpailuihin, mutta suurimmalla osalla kiertueen pelaajista ovi arvoturnauksiin on suljettuna niin pitkään kuin LIV Golfin kisoissa ei ranking-pisteitä jaeta.

MENA-kiertueen edellinen kisa pelattiin toukokuussa. Tuossa kisassa palkintopotissa oli 75 000 dollaria. Nyt kiertueen kalenteriin on ilmestynyt tällä viikolla pelattava Bangkokin-kisa, jossa jaossa on yli 250 kertaa suurempi summa: 20 miljoonaa dollaria.

LIV Golfin Bangkokin-kisa alkaa perjantaina, joten on odotettavissa, että OWGR ottaa kantaa uusimpaan käänteeseen ennen sitä. OGWR:n puheenjohtaja on Peter Dawson, jolle LIV Golfin pelaajat lähettivät jokin aika sitten avoimen vetoomuksen siitä, että heidän edustamansa kiertue pitäisi saada pikaisesti osaksi järjestelmää.

Etsi luettavaa