Hyppää sisältöön

Low point määrittää tehokkaan ja puhtaan osuman – mutta tiedätkö, mikä low point oikein on?

Kun pallo makaa hyvin, tulee mailan osua palloon, kun se kulkee alaspäin.

Low point on svingin kaaren pohja matalin kohta, jonka jälkeen mailan lapa alkaa nousta ylöspäin. Suurimmalla osalla mailoista tavoitteena on osua ensin palloon ja vasta sitten maahan.

Kun lyödään alaspäin, low point on pallon takana osuman jälkeen. Näin tapahtuu suurimmalla osalla mailoista.

Ylöspäin lyötäessä low point on vastaavasti ennen palloa. Ylöspäin kuitenkin lyödään tarkoituksellisesti vain draiverilla ja putterilla. Toki niissäkin löytyy poikkeuksia. 

Klubipelaajan kiinnostus low pointia kohtaan saattaa herätä viimeistä siinä vaiheessa, että draiverilla low pointin optimoiminen saattaa tuoda lyöntiin rutkasti lisää mittaa.

Jos klubipelaaja lyö draiverilla 90 mph:n mailanpään nopeudella kolme astetta alaspäin ja muuttaa tekniikkaansa siten, että hän lyökin kolme astetta ylöspäin, voi lyönti pidentyä peräti 25 metriä.

Kun draiverilla low point on pallon takana eli maila nousee ylöspäin osuessaan pallon, lyöntiin voi saada lisää mittaa.

Low pointin tulee kuitenkin sopeuttaa mailanpään nopeuteen ja svingin suuntaan. Esimerkiksi PGA Tourilla pelaajien attack angle draiverilla on keskimäärin 1,3 astetta alaspäin. Tällä he pyrkivät lyömään tarkempia avauksia.

Vastaavasti naiset LPGA-kiertueella lyövät palloa draiverilla rutkasti ylöspäin heidän keskimääräisen attack anglen ollessa kolme astetta ylöspäin.

MAINOS. Laita pelisi talven aikana kuntoon – ilmoittaudu GoGolfin suosituille talvikursseille Espoossa ja Tampereella nyt. Lue lisää >>

Lowpoint on kuva lyönnin laadusta

Kun pallo makaa väylällä, tulee osumakulman olla alaspäin. Aloittelevalla pelaajalla low point sijaitsee jo ennen palloa, aktiivisella harrastelijalla jotakuinkin pallon kohdalla ja hyvällä pelaajalla pallon jälkeen.

Eri tasoisten pelaajien erot ovat merkittävän suuria, mutta vaihtelu lyöntien välillä pienentyy, kun taidot karttuvat.

Kun osumakulma raudalla on hyvä, tuntee pelaaja ensin pallon litistymisen ja sen jälkeen lavan etureunan osuman nurmeen. Liian aikaisin maahan lyöty duffi on helppo tuntea, samoin kuin liian jyrkästi myöhäiseen low pointiin lyöty osuma kopsahtaa lavan alalaitaan. 

Alla oleva thrust-harjoite auttaa hahmottamaan sen, kuinka palloon tullaan jyrkemmin ja painetta tuottaen.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Uusia kursseja tammikuussa.

Etsi luettavaa