Hyppää sisältöön

Kumpi on tärkeämpää lyöntipituuden kannalta: mailanpäännopeus vai osuman laatu? Ota tämä lukema tarkkailuun TrackManissa

Smash Factor kertoo, kuinka hyvin pelaaja osuu palloon. Mitä suurempi lukema, sitä parempi osuma. KUVA: TRACKMAN

Tunnetko yhtään golfin harrastajaa, joka ei haluaisi lyödä palloa pidemmälle? Aivan, ei sellaista ole olemassakaan. Onneksi on monta tapaa saada pallo pidemmälle.

Viime viikolla GoGolf-valmentaja Mark Kumm kertoi, kuinka lyömällä palloa ylöspäin, voidaan saavuttaa merkittävästi pidempiä avauksia. Toinen hyvä konsti on pyrkiä parantamaan järjestelmällisesti osumien laatua – ja siihen keskitymme tässä jutussa.

TrackManissa osuman laadusta kertova arvo on nimeltään Smash Factor. Mitä suurempi lukema on, sitä paremmin on pelaaja osunut palloon ja sitä kovempaa pallo kimmahtaa mailan lavasta ja sitä kauemmaksi se tietysti lentää.

Draiverilla voidaan puhua täydellisestä osumasta, kun Smash Factor -lukema näyttää 1,5:tä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pallon lähtönopeus lavasta on mailanpäännopeus kerrottuna 1,5:llä. Eli jos pelaajan mailanpäännopeus on 100 mph ja pallonlähtönopeus 150 mph, on Smash Factor 1,5.

Kuinka kauas pallo lentää, jos se lähtee lavasta tuolla vauhdilla? Jopa lähes 250 metrin päähän, mikäli maila tulee oikealla liikeradalla palloon tuottaen optimaalisen määrän spinniä.

TrackMan näyttää myös sen, mihin kohtaan lapaa pallot osuvat.

Käytännössä vain harva harrastajapelaaja yltää kuitenkin näin hyvään Smash Factor -lukemaan toistuvasti. Esimerkiksi PGA Tourilla keskimääräinen Smash Factor draiverilla on 1,49 ja keskivertoharrastajalla se on 1,42, joten parannettavaa riittää.

Seitsemän mailia tunnissa saattaa kuulostaa melko pieneltä, sen verran ekstraa pallon lähtönopeuteen tuo noin 13 metriä lisää mittaa lyöntiin.

Onkin hyvä idea pyrkiä ensin saamaan osuman kuntoon ja vasta sen jälkeen voi alkaa keskittyä mailanpään nopeuteen. Tästä syystä osumaan kannattaa satsata.

Hyvä puoli on se, että osumien laatua voi parantaa svingin tekniikkaa kehittämällä, mikä samalla vaikuttaa positiivisesti myös mailanpään nopeuteen.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Kolme vinkkiä parempiin osumiin

Huippuammattilaiset pystyvät lyömään palloa kovaa ja silti osumaan keskelle lapaa, sillä heidän fyysiset ominaisuutensa ja lyöntitekniikka mahdollistavat tämän.

Tavallisella harrastajalla tilanne on toinen. Kovaa lyöminen heikentää yleensä osumaa niin paljon, että lyönti jää helposti lyhyemmäksi kuin jos löisi hieman hiljempaa ja osuisi vastaavasti paremmin palloon.

Siksi on kannattaa himmailla hieman ja satsata osumaan. Kun Smash Factor alkaa olla keskimäärin 1,47:n luokkaa, voi sen jälkeen alkaa miettiä vauhdin lisäämistä svingiin.

Mutta kuinka hyvää osumaa voi sitten harjoitella? Tässä kolme vinkkiä.

1. Hyvä alkuasento

Kaikki lähtee hyvästä alkuasennosta ja tasapainosta. Kun seisot alkuasennossa hyvin ja hyvässä tasapainossa siten, että vartalosi linjaukset osoittavat kaikki kohteeseen, sinulla on paremmat edellytykset kiertyä ja osua palloon paremmin.

Hyvästä tasapainosta kertoo paljon se, että loppuasennossa seisot vakaasti kohteeseen päin kääntyneenä ilman, että huojut yhtään.

2. Kierry paikallaan

Yleinen syy huonoihin osumiin on turha sivuttaisliike. Se saa usein alkunsa taakseviennissä ja kertautuu downsvingissä ja saatossa.

Sivuttaisliikkeen voi kitkeä pyrkimällä kiertymään taakse paikallaan vasenta oikeaa jalkaa vasten. Draiverilla lyötäessä liike on hieman laajempi kuin raudalla.

3. Paranna ranteiden ja vartalon yhteistoimintaa

Ranteiden ja vartalon optimaalinen yhteistoiminta takaa puhtaan ja tehokkaan osuman sekä lisää lavan asennon kontrollia.

Näin toimimalla saat iskettyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä pituuden lisäksi myös tarkkuus paranee.

Mainos

Hyvä Suomi – hopeahumussa huippualennus GoGolf Play -pelioikeuksiin

Alennuskoodilla HIIHTONIILO saat 50 € alennuksen kaikista GoGolf Play -pelioikeuksista. Tarjous ei koske Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta. Tarjous on voimassa 6.3. saakka.

Etsi luettavaa