Hyppää sisältöön

Korkea chippi on sekoitus tiedettä ja taidetta

Korkea chippiä kannattaa harjoitella yhdellä kädellä, koska se helpottaa mailan lavan vapautusta.

Korkeaan chippiin pitäisi turvautua vain tarpeen tullen. Mutta kun tarve tulee, lyönti pitäisi pystyä suorittamaan suurella itseluottamuksella. Siksi sitä pitää harjoitella.

Korkeaan chippiin turvaudutaan pelitilanteessa vain pakon edessä, kun lippu on griinin reunassa ja pallon pudotusalue on lähellä reikää. Tämä johtuu siitä, että korkeassa lyönnissä energia suuntautuu ylös, jolloin etäisyyden hallinta on haasteellista. Toisaalta kun lyönti on hallinnassa, se vähentää stressiä lähestymiseltä ja voit pelata aggressiivisemmin myös vaikeille lipun paikoille. 

Lyönnin tarkoituksena on saada pallon lentokaari niin korkeaksi, että laskeutuessaan pallon eteenpäin suuntautuva energia kuolee ensimmäiseen pomppuun.

Kun valitset lyönnin pelitilanteessa, se vaatii rohkeutta. Harjoittelu lisää tietoisuutta osumakontrollista, jonka myötä lyönti onnistuu erilaisilta alustoilta.

Kovalla maalla makaavan pallon korkea lyönti edellyttää pelaajalta lob wedgen bouncen käyttökokemusta ja valitun pohjan muodon eli grindin käytön hallintaa. 

MAINOS. Laita pelisi talven aikana kuntoon – ilmoittaudu GoGolfin suosituille talvikursseille Espoossa ja Tampereella nyt. Lue lisää >>

Alku- ja loppuasento

Korkea chippi lyödään svingin kaaren pohjasta eli ns. low pointista. Tämä määrittää alkuasennon, jossa ylävartalon painopiste tulee olla pallon yläpuolella.

Alkuasennon nyrkkisääntönä voidaan pitää pystysuoraa linjaa, jossa pallo, kämmenet ja rintakehä ovat samassa linjassa. Tällöin mailan varsi ja selkäranka ovat alkuasennossa pystysuorassa.

Loppuasennossa lapa osoittaa kohti pelaajan kasvoja, ikään kuin peilinä pelaajasta katsottuna. 

Korkean chipin alkuasennossa pyritään pitämään pallo, kädet ja rintakehä samassa linjassa. Loppuasennossa mailan lapa osoittaa kohti kasvoja kuin peili.

Oikean käden harjoite

Osuma pallon alalaitaan vaatii avatun lavan ja loivan osumakulman. Loivaan osumaan päästään oikean käden ojentumisella hyvissä ajoin ennen osumaa.

Oikean käden vapautus eli release tulisi alkaa heti suunnanvaihdon jälkeen, ja osuman toistettavuus kasvaa, kun release tapahtuu pitkällä aikavälillä tasaisesti koko downsvingin ajan. Näin päästään loivaan osumakulmaan. Tour-pelaajat puhuvat impact flat spotista, jolla tarkoitetaan sitä, että bounce pyyhkii kevyesti ruohoa jo selvästi ennen palloon osumista. 

Chippi tiin päältä

Korkeat chipit tiin päältä antavat tuntumaa siitä, miltä osuma pallon alalaitaan tuntuu. Hyville pelaajille se toimii myös harjoitteena vakioida osumakohta pallon oikeaan kohtaan.

Bouncen ja maan reagointi osuma-alueella on hiuksenhienoa toimintaa, joka hioutuu toistojen myötä. Mitä tarkemmaksi osuma hiotaan, sitä paremmin vähän epäpuhdaskin osuma tuottaa halutun lentokaaren. 

Viimeistele kokonaisuudeksi 

Harjoittelun lopuksi kootaan osaaminen yhteen.

Käy alkuasennon perusteet läpi, tee rohkea oikean käden release ja lopeta lyönti tasapainoiseen loppuasentoon, jossa lapa osoittaa  kasvoja kohti.

Kun pysäytät lyönnin hyvään loppuasentoon, säilyy liikkeestä muistijälki, jonka avulla pystyt analysoimaan tapahtuneen. 

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Uusia kursseja tammikuussa.

Etsi luettavaa