Hyppää sisältöön

Kim Koivu palasi takaisin David Silvan valmennukseen: ”Pallon lyöminen on kaikessa yksinkertaisuudessa todella huonoa”

Valmentaja David Silva otti Kim Koivun syleilyynsä voiton ratkettua Vierumäellä vuonna 2018.

Kim Koivu on palannut David Silvan tuttuun valmennukseen ja Season Golf Academyyn. Koivun tulokset ovat viimeisen vuoden ajalta olleet huonoja, ja suurimmat ongelmat löytyvät Koivun pallon lyömisessä.

Kim Koivu yllätti vuosi sitten vaihtamalla valmentajaa. Hän pelasi David Silvan valmennuksessa viisi vuotta nousten European Tourille saakka, mutta viime kesänä hän kertoi lopettaneensa yhteistyön Silvan kanssa ja siirtyneensä Timo Rauhalan valmennukseen.

Valmentajina Rauhala ja Silva ovat kuin yö ja päivä. Silva on profiloitunut dataan nojaavana tekniikkavalmentajana, kun taas Rauhala tunnetaan enemmän kokonaisvaltaisena valmentajana, jonka vahvuudet ovat erityisesti henkisessä valmennuksessa ja harjoitusten vetäjänä.

Lisäksi Silva kertoo pelaajille suoraan, Rauhalan pyrkii puolestaan siihen, että pelaaja kokisi itse oivalluksia ja oppisi asioita sitä kautta. 

Viimeisen vuoden ajan Koivu on pelannut niin huonosti, että hän on päättänyt palata takaisin Season Golf Academyyn ja portugalilaisen Silvan valmennukseen.

”Vuoteen ei ole tullut mitään tuloksia. Kun laji ei anna mitään takaisin, sen kokee haastavana”, Koivu myönsi GoGolfille.

”Mitään ei jäänyt hampaankoloon”

Paluupäätöstä voi pitää siinä mielessä yllätyksenä, että Koivun ja Silvan välit tulehtuivat jossain määrin, kun kaksikon tiet erosivat. Koivun mukaan asiat puhuttiin kuitenkin ennen uuden yhteistyön aloittamista halki, poikki ja pinoon.

”Olen tosi iloinen, että minut otettiin takaisin Season Golf Academyyn. Odotukset ulkopuolelta ovat paljon isommat, joten siinä mielessä hatunnosto Davidille, että hän suostui ottamaan minut takaisin valmennukseensa”, Koivu sanoi GoGolfille.

”Ensin piti selvittää kaikki vanhat jutut. Tärkeää on, että molemmat (pelaaja ja valmentaja) hyötyvät suhteesta, se ei voi olla yksipuolista. Valmentajan pitää myös kokea kokea, hän voi antaa pelaajalle jotain.”

Silva puolestaan kertoo, että hän pettyi aikoinaan Koivun päätökseen lopettaa yhteistyö hänen ja Season Golf Academyn kanssa. Hän ei kuitenkaan puhu välirikosta ja sanoo, ettei hänellä jäänyt hampaankoloon Koivun päätöksestä.

”Viime vuonna Scottish Openissa heinäkuussa minulle kävi selväksi, että Kim ei enää luottanut siihen, mihin pyrimme ja miten etenemme. Oli selvää, että muut ihmiset, joita hän nyt kuunteli, neuvoivat häntä toiselle reitille. Suostuimme päästämään hänet kulkemaan omaa tietään, sillä vaihtoehdolla, että hän voisi aina palata takaisin SGA:han”, Silva sanoo.

”Petyimme siihen, että luottamus meni ja turhauduimme, kun olimme panostaneet ja tehneet lujasti töitä hänen eteensä. Sanoin kuitenkin Kimille, että hän voisi aina soittaa ja kysyä neuvoja missä asiassa tahansa.”

Lisää aiheesta

”Jo maaliskuussa mietin paluuta vanhaan”

Koivu kertoi, että ennen paluuta Silvan oppeihin, hän kysyi neuvoa European Tourilla pelaavilta tutuilta, mihin suuntaan hänen kannattaisi pelaajaurallaan edetä.

Hän päätyi siihen, että vaihtamalla valmentaja ei usein parane. Esimerkkinä hän mainitsee Brooks Koepkan, joka on tehnyt yhteistyötä valmentajansa Claude Harmonin kanssa college-ajoista lähtien. Tässä valossa on luonnollista, että hän palasi Silvan tuttuihin oppeihin, jotka todistettavasti toimivat.

”Olin miettinyt valmentajan vaihtamista jonkin aikaa ja kysellyt muilta pelaajilta neuvoa, mitä he ovat tehneet omalla urallaan, mikä on ollut niille hyväksi ja mikä olisi minulle paras suunta mennä. Itse sitä ei aina niin hyvin näe kuin ulkopuolisena”, hän perusteli.

”Jo maaliskuussa mietin vähän paluuta vanhaan, mutta annoin kaikkeni projektiin, jota rupesin tekemään vuosi sitten Timon kanssa. Tulosten valossa siitä ei kuitenkaan tullut mitään.”

Nollasta European Tourille

Odotukset Koivua kohtaan nousivat taivaisiin, kun hän voitti kaudella 2018 sensaatiomaiseksi kolme Challenge Tour -kilpailua ja nousi tulokaskaudellaan ammattilaisena European Tourille. Syksy 2018 jatkui vielä erinomaisesti, sillä hän otti kaksi top 10 -sijoitusta European Tourilla.

Syksyllä 2018 Kim Koivu pelasi jo European Tourilla.

Syksyllä 2018 Kim Koivu pelasi jo European Tourilla.

Getty Images

Keväällä ja kesällä 2019 Koivu pelasi vielä kohtuullisesti, mutta syksyllä 2019 alkoi alamäki, jota on kestänyt nyt vuoden. Edellisen kerran Koivu selvitti cutin European tai Challenge Tourilla elokuussa 2019, jolloin hän sijoittui Tsekin kilpailussa 11:nneksi.

Kuluvalla kaudella Koivu on osallistunut kahteen European Tourin ja yhteen Challenge Tourin kilpailuun, joissa hän on sijoittunut parhaimmillaan jaetulle 129. sijalle.

Koivun asiat olivat pahasti solmussa erityisesti viime syksynä, jolloin hän jätti European Tour -kauden kesken, vaikka hänellä olisi vielä tuolloin ollut mahdollisuus uusia paikkansa kiertueella menestymällä viimeisissä kisoissa loistavasti.

Tuolloin mediassa kirjoitettiin burn outista. Koivu puhuu kuitenkin nyt intohimon lopahtamisesta golfia kohtaan. Hänellä oli myös jonkin verran ongelmia fysiikkansa kanssa, kun olkapää reistaili.

Yhtensä syynä golfväsymykseen pidettiin sitä, että Koivu olisi treenannut liian kovaa Season Golf Academyssä. Silva on vaativa valmentaja, jonka harjoitusohjelmissa korostuu toistojen runsas määrä.

Huonoista peleistä huolimatta mieli on hyvä

Rauhalan valmennuksessa hän sanoo kehittyneensä erityisesti fysiikassa. Hän pitää itseään myös mentaalisesti aiempaa vahvempana.

”Vaikka olen pelannut todella huonoja tuloksia vuoden, olen silti aika hyvällä mielellä. Minulla on nyt samanlainen luottamus itseeni kuin aloitin ammattilaisena. Minulle on iso juttu, että olen saanut itseni tällaiseen tilaan”, hän toteaa.

Edessä on kuitenkin paljon töitä.  Silvan mukaan paluuta vuoden 2018 tasolle ei ole luvassa nopeasti.

”Minun mielestäni tulee olemaan erittäin vaikeaa päästä nopeasti takaisin sille tasolle, jolla hän tuolloin oli. Täytyy muistaa, että vuosien varrella rakensimme uudelleen golfsvingin, lähipelin, puttipelin, harjoitusohjelman, henkisen vahvuuden ja kovan kilpailuhengen”, Silva sanoo.

”Se toi Kimin nollasta amatöörien maailmanlistan 40 parhaan joukkoon, European Tourin karsintojen kautta ainoana amatöörinä Challenge Tourille ja kolmeen voittoon ainoastaan 16 kisassa viiden kuukauden aikana. Se oli poikkeuksellista, eivätkä asiat tuolla tasolla toimi yleensä noin”, hän muistuttaa.

Pallon lyöminen luokatonta

Miksi Koivun tulokset ovat olleet heikkoja vuoden ajan? Koivu näkee asialle ratkaisevan syyn.

”Kaikessa yksinkertaisuudessa pallon lyöminen on tällä hetkellä todella huonoa. Et voi älyttömän huonosti pelata, jos olet hyvillä fiiliksellä ja jos pallo lähtee suhteellisen suoraan”, hän sanoo.

Kim Koivun menestys Itävallassa jäi laihaksi heinäkuussa.

Kim Koivun menestys Itävallassa jäi laihaksi heinäkuussa.

Getty Images

Silva on samaa mieltä. Hän kertoo, että Koivun tilastot lyöntikeskiarvon ja tärkeimpien pallonlyömistä kuvaavien tilastojen osalta ovat karua luettavaa. Hän seurasi Koivua viime viikolla pelatussa SHG:n Finnish Tourin kisassa.

”Kimin pallon lyöminen on pudonnut todella huonolle tasolle”, Silva sanoo suoraan. ”Jos et pysty lyömään golfpalloa johdonmukaisesti ja kunnolla, et voi kilpailla säännöllisesti korkealla tasolla. Juuri tällä osa-alueella Kim on taantunut viimeisen vuoden aikana.”

”Sanon aina SGA-pelaajillemme, että mailan kulkusuunta ja lavan asento yhdessä vartalon kierron ja svingin tason kanssa määräävät suurelta osin sen, minne pallo lähtee ja minne se päätyy. Jos ne eivät ole kunnossa, valmentaja ei voi loihtia henkistä, fyysistä tai muutakaan taikaa, mikä antaisi pelaajalle mahdollisuuuden menestyä kiertueella”, hän korostaa.

Svingi kuntoon ensimmäiseksi

Nyt Koivu ja Silva keskittyvät svingin kehittämiseen. Portugalilainen tuntee suojattinsa lyönnin läpikotoisin, ja hän on löytänyt svingistä jo vanhoja, vääriä taipumuksia, joista kaksikko pyrkii nyt eroon.

”Työstämme nyt niitä. Olen nyt fyysisesti niin paljon paremmassa kunnossa, että asioita on helpompi tehdä oikealla tavalla”, Koivu sanoo.

”Koen, että tarvitsen todella konkreettisia juttuja ja Davidilta saan sitä. Hän kertoo, mitä pitää tehdä ja toki minun pitää tiedostaa, sisäistää ja hyväksyä ne asiat.”

Silvan mielestä svingin kehittämisen lisäksi Koivun pitää rakentaa ympärilleen hyvä tiimi, pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa ja terveenä sekä tietysti harjoitella todella kovaa, kuten hänellä oli tapana.

”Silloin hänellä on mahdollisuus palata vanhalle tasolle”, Silva toteaa.

Etsi luettavaa