Hyppää sisältöön

Kentänhoitoyhtiöt ongelmissa – yksi meni nurin, toista hakee konkurssiin verottaja

Kaksi golfkenttien hoitoon erikoistunutta yritystä on ajautunut talousvaikeuksiin. Pikkukuvissa Kai Hulkkonen ja Ville Nurmi.

Lepistö & Sons on mennyt konkurssiin. Verottaja puolestaan hakee Suomen Golfkentänhoito Oy:tä konkurssiin. SGH:n toimitusjohtaja Kai Hulkkosen mukaan tämä johtuu siitä, että United Golf Groupin kentät eivät ole maksaneet laskujaan ajallaan. UGG on riitauttanut laskutuksen.

Espoon Golfseuran ja Gumböle Golfin kentänhoidosta vastannut Lepistö & Sons Oy on mennyt konkurssiin. Talousvaikeuksissa kärvistelee myös Suomen Golfkentänhoito Oy, jota hakee konkurssiin verottaja.

Aiemmin tänä syksynä Gumböle Golf irtisanoi kentänhoitosopimuksen Lepistö & Sonsin kanssa kesken sopimuskauden. Pari viikkoa sitten myös Espoon Golfseura ilmoitti, ettei se jatka yhteistyötä kentänhoitokumppaninsa kanssa. Lepistö & Sonsilla oli ollut talousvaikeuksia jo ennen näitä toimenpiteitä, mikä oli GoGolfin tietojen mukaan vaikuttanut yrityksen palvelutasoon.

Suomen Golfkentänhoito on vastannut United Golf Groupin omistamien Vantaan Golfpuiston ja Hiekkaharju Golfin sekä Leppävaarassa sijaitsevan harjoittelualueen Golf Parkin hoidosta. Lisäksi se hoiti Tuusulan Golfklubin kenttää.

Tämän syksyn aikana Suomen Golfkentänhoito on lopettanut työt suomalaisilla golfkentillä. Nyt sen koko tulevaisuus on uhattuna, sillä yritystä hakee konkurssiin verottaja. 

United Golf Groupin maksut rästissä

Suomen Golfkentänhoito Oy:n talousvaikeudet johtuvat siitä, että United Golf Groupin kentät eivät ole maksanut laskujaan Suomen Golfkentänhoidolle. Yrityksen toimitusjohtaja Kai Hulkkonen myöntää tämän GoGolfille.

”Olemme olleet pakotettuja tekemään muutoksia toimintaamme. Rakentamisen puolella sopimuksemme VaGon kanssa on päättynyt viime keväänä”, Hulkkonen muotoili GoGolfille.

Vantaan Golfpuiston ensimmäisen yhdeksän reiän kokonaisuuden rakentamisen projektinjohdosta vastasi Greenmakers by Nelson & Vecchio, jossa Kai Hulkkonen on niin ikään osakkaana.

Hulkkonen uskoo, että Suomen Golfkentänhoidon konkurssi on vältettävissä, mikäli United Golf Groupiin kuuluvat kentät maksaisivat rästissä olevat laskunsa. Summa on kuusinumeroinen.

United Golf Groupin toimitusjohtajan Ville Nurmen mukaan United Golf Groupin ja Suomen Golfkentänhoidon välillä on erimielisyyksiä siitä, kuinka paljon se olisi voinut kentänhoidosta laskuttaa. Siksi se on riitauttanut laskut.

”Palvelutaso ei ole vastannut sovittua. He eivät ole tehneet kaikkea sitä, mistä olemme sopineet”, Nurmi sanoo.

Bisnoden luottotietoraportin mukaan perintäyhtiö Intrum Justitia perii Vantaan Golfpuisto Oy:ltä noin 35 000 euron maksamatonta laskua. Trattaprotesti on päivätty tämän viikon tiistaille.

Mielenkiintoista riita-asiassa on se, että United Golf Group omistaa 30 prosenttia Suomen Golfkentänhoidosta. Nurmi istui aiemmin Suomen Golfkentänhoidon hallituksessa ja toimi hallituksen puheenjohtajana, mutta erosi kesäkuussa sen hallituksesta.

Sen jälkeen kun Suomen Golfkentänhoito lopetti työt United Golf Groupin kentillä, se on vastannut itse kenttien hoitamisesta.

Muillakin saatavia Vantaan Golfpuistolta

Suomen Golfkentänhoito ei ole ainoa yritys, jolla on viivästyneitä saatavia Vantaan Golfpuistolta. Toimitusjohtaja Nurmi myöntää, että United Golf Groupin talous on ollut tiukalla.

Suurimmaksi syyksi hän näkee sääolosuhteet. Kylmän kevään vuoksi Vantaan Golfpuiston avaaminen viivästyi. Lisäksi kesä oli säiden puolesta kehnoin pitkään aikaa, mikä näkyi pelaajamäärässä.

Kentän rakentamisesta vastanneisiin alihankkijoihin Vantaan Golfpuisto oli itse suorassa sopimussuhteessa. Vantaan Golfpuiston takaysin rakentaminen on aloitettu. Takaysin alueelle kuskataan edelleen ylijäämämaata pääkaupunkiseudun rakennustyömailta. Se tuo yhtiön kassaan rahaa.

”Tällä hetkellä alueelle viedään viimeisiä maita, mikä tarkoittaa myös sitä, että kentän raakamuotoilu on nyt tehty”, Nurmi sanoo.

Vantaan Golfpuiston tilinpäätökseen on kirjattu kahden viimeisen tilikauden ajalta yhteensä 800 000 euroa liiketoiminnan muita tuottoja, joista merkittävä osa on ylijäämämaan vastaanottamisesta kertyneitä tuloja. Vuonna 2016 yritys kirjasi liiketoiminnan muihin tuottoihin 600 000 euroa ja vuotta aiemmin 200 000 euroa.

Ylijäämämaan vastaanottamisesta kertyneillä tuotoilla on merkittävässä määrin rahoitettu kentän rakentamista.Vantaan Golfpuiston kenttä avattiin Petikkoon yhdeksänreikäisenä heinäkuussa.

Erimielisyyksistä huolimatta sekä Hulkkonen että Nurmi toivovat, että yritykset pääsevät asiassa vielä sopuun ja ne voisivat vielä jatkaa yhteistyötä.

”Ulkoistettu kentänhoito voi olla kannattava bisnes”

Vaikka Suomen Golfkentän hoito on talousvaikeuksissa, Kai Hulkkonen on edelleen sitä mieltä, että ulkoistetusta kentänhoidosta voidaan saada kannattavaa liiketoimintaa.

”Näkemykseni mukaan maailmalla hoidetaan enemmän kenttiä urakkasopimuksella kuin itse omin voimin”, Hulkkonen sanoo.

Hän arvelee, että Suomessa kentänhoidon ulkoistamiseen liittyvien ongelmien kasaantuminen johtuu osin sattumasta ja osin siitä, että Suomessa kentänhoidon ovat päättäneet ulkoistaa sellaiset golfkentät, joilla on jo ennestään talous tiukalla ja jotka ovat kentänhoidon ulkoistuksella hakeneet säästöjä.

”Tuusulan kanssa alkoi olla jo järkeä, kun aloimme oikeasti pääsemään realisoimaan niitä hyötyjä, joita ulkoistetussa kentänhoidossa on. Olimme saaneet organisaation sellaiseen malliin, jossa ihmiset tekivät niitä töitä, joissa olivat oikeasti hyviä”, Hulkkonen sanoo.

United Golf Groupin omistajat jakautuneet kahteen leiriin

United Golf Group hakee nyt lisää rahoitusta sekä yrityksen sisä- että ulkopuolelta. Samaan aikaan yrityksen nykyiset omistajat ovat ajautuneet riitoihin keskenään. Kahnausta on ollut omistajien kesken ainakin puolen vuoden ajan.

Yrityksen hallitus on jakautunut kahteen leiriin, jossa GoGolfin tietojen mukaan toista puolta edustavat hallituksen puheenjohtaja Jari Koski ja toimitusjohtaja Ville Nurmi. Toiseen leiriin kuuluvat vantaalainen yrittäjä Kari Laakso, jota edustaa United Golf Groupin hallituksessa Petri Kasper, sekä Jari Ronkainen, joka omisti yhdessä vaimonsa Hanna-Leena Ronkaisen kanssa United Golf Groupiin sulautuneen Continental Golf Parkin.

Riita poiki viime reilu viikko sitten kummallisen episodin, kun ensin Ronkainen lähestyi suomalaisia golfmedian edustajia tiedotteella, jossa se kertoi yrityksen hallituksen irtisanoneen toimitusjohtaja Ville Nurmen. Reilu tunti myöhemmin Koski kumosi tiedotteen sisällön sähköpostitse ja kertoi, että keskusteluja irtisanomisesta on käyty, mutta päätöstä suuntaan tai toiseen ei ole vielä tehty.

Asiaa käsiteltiin tiettävästi myöhemmin yrityksen hallituksen kokouksessa, mutta toistaiseksi Nurmi jatkaa yrityksen toimitusjohtajana.

United Golf Group syntyi, kun Vantaan Golfpuisto, Hiekkaharju ja Leppävaarassa sijaitsevat Golf Park yhdistyivät reilu vuosi sitten.

Etsi luettavaa