Hyppää sisältöön

Kentänhoitoa suurella sydämellä

Pawel Wasalskin ura kentänhoidon parissa alkoi vuonna 2010 Alastaro Golfissa

Aurinko porottaa kuumasti ja Peuramaa Golf kylpee paahtavassa helteessä muun maan tavoin. Klubitalon ravintolaan astelee iloinen henkilö hikeä otsaltaan pyyhkien. Kenttämestari Pawel Wasalski nappaa kylmän juoman mukaansa, istuu pöytään ja hyväntuulinen puhe alkaa. 

Kesätöistä vuonna 2010 alkanut työura kentänhoidon parissa Alastaro Golfissa on vienyt Wasalskin golfin kovaan ytimeen. Kentänhoito työtehtävänä on haastava ja tähtäimessä on aina hyvinvoiva kenttä ja tyytyväiset pelaajat. Kentänhoito on onnistunut, kun pelaajat eivät kiinnitä siihen huomiota. Pystytäänkö siihen? Wasalskin mukaan pääsääntöisesti kyllä. 

Golfkentällä työskentely on vahvasti kausiluonteista eikä Wasalski edes osaa haaveilla kesälomasta kuumimpaan sesonkiaikaan. Kun muusta väestöstä valtaosa lomailee, painavat kentänhoitajat hiki hatussa töitä aikaisesta aamusta alkaen, jotta olosuhteet olisivat parhaalla mahdollisella tasolla. Wasalski kertoo työn parhaiksi puoliksi ulkona tehtävän työn lisäksi sen, että kaikki tehdään tiiminä. Kukaan ei yksin saa ylläpidettyä kenttää hyvässä kunnossa, vaan kaikki tehdään yhdessä. Työ on vienyt mukanaan, eikä Wasalski osaisi enää kuvitella vaihtavansa takaisin toimistotöihin. 

Wasalski siirtyi Peuramaalle kenttämestarin tehtäviin Pickalasta apulaiskenttämestarin pestistä. ”Vapaus ja vastuu on lisääntynyt”, tiivistää Wasalski suurimmat muutokset. Kenttämestarin pitää osata priorisoida. Griinien ajaminen, raffien pituus vai joku muu. Kaikki pyritään tekemään, mutta joskus pitää valita, mikä tehdään ennen muita. 

Kentänhoito pyrkii tekemään suuren osan töistä aikaisin aamulla häiritsemättä pelaajia. Kenttämestarin päivä alkaa yleisesti jo klo 5.30.

Kentänhoito pyrkii tekemään suuren osan töistä aikaisin aamulla häiritsemättä pelaajia. Kenttämestarin päivä alkaa yleisesti jo klo 5.30.

Hanna Solomon

Kenttämestarin normaali työpäivä alkaa 05.30 tehtävienjaolla huoltohallilla. Aamuisin ei ole aikaa ylimääräiseen jutusteluun, vaan päivän työt on saatava käyntiin ja mahdollisimman hyvin hoidettua, ennen kuin kenttä täyttyy pelaajista. Kenttämestari tarkistaa kentän ja puuttuu mahdollisiin epäkohtiin hanakasti. Ja jos tiimistä joku putoaa pois yllättäen, kenttämestari paikkaa tehtävissä. Hallinnolliset työt jäävät yleensä iltapäiviin. Kenttämestarin työssä päivät ovat harvoin samanlaisia ja hyvä niin Wasalski naurahtaa. 

Itse Wasalski ei enää ehdi pelaamaan niin paljon kuin ehkä haluaisi. Työt vievät ajan ja voimat. Loppuaika menee perheelle. Mutta silti 14,7 tasoituksella pelaava Wasalski käyttää eteen tulevan mahdollisuuden mielellään päästä myös itse pelaamaan. Keskustelun lomassa Wasalski kertoo olevansa suuri links-kenttien fani. Ehkä St. Andrews Golfissa suoritetulla työjaksolla ja klubin kutsujäsenyydellä on osuutta asiaan. 

Wasalski vakavoituu asian äärelle, kun keskustelu kääntyy golfetikettiin ja kentän kunnossapitoon myös pelaajien toimesta. Käymme värikkään keskustelun, jonka keskiöön nousee yhteistyö pelaajien ja kentänhoidon välillä. Wasalski tietää, että pelaajat haluavat pelata niin hyvässä kunnossa olevalla kentällä kuin mahdollista ja kentänhoito tekee kaikkensa sen eteen. 

Silti muun muassa alastulojälkien korjaamisesta viheriöillä, tiitikkujen keräämisestä lyöntipaikoilla ja divotien paikkaamisesta väylillä joudutaan muistuttamaan aika ajoin. Kentänhoitajat hoitavat nämä asiat kyllä, mutta kaikki niihin käytetty aika on pois muista töistä. Pienet aikasyöpöt kertaantuvat päivien ja viikkojen aikana. Wasalski toivookin jokaisen pelaajan kunnioittavan kenttää ja hoitavan oman osuutensa kentän kunnossa pitämiseksi. Ja niin suuri osa tekeekin Wasalski huomauttaa hymyssä suin. 

Rönsyilevän ja mielenkiintoisen keskustelun lopuksi Wasalski kertoo haluavansa kehittyä kokonaisvaltaisesti kaikissa kentänhoitoon liittyvissä töissä. Samalla hän haluaa kehittää omaa tiimiään ja sitä kautta nostaa koko kentänhoito seuraavalle tasolle. Tämän tavoitteen täyttymistä jäämme mielenkiinnolla seuraamaan.

Etsi luettavaa