Hyppää sisältöön

Jon Rahm vaikutti kypsältä Roryn ja Tigerin kahden miehen show’hun – LIV-Lee Westwood vastasi viiltävällä kuitilla

Jon Rahmin mukaan PGA Tourin uuteen konseptiin tulee vielä varmasti muutoksia. KUVA: GETTY IMAGES

Jon Rahmin mukaan 20 turnausta PGA Tourilla on häneltä liikaa vaadittu.

PGA Tour esitteli aiemmin tällä viikolla uuden konseptinsa, jossa kiertueen eliittipelaajille on luvassa entistä parempia kilpailuja todella houkuttelevin palkintopotein. Ideana on, että kiertueen parhaat pelaajat kohtaisivat aiempaa useammin toisensa samoissa kilpailuissa, jolloin kotisohvilla riittäisi enemmän nähtävää.

Kyseessä on tietysti PGA Tourin vastaus saudirahoitteisen LIV Golfin asettamaan haasteeseen.

Kiertueen komissaari Jay Monahan kertoi tiedotustilaisuudessa, että jatkossa huippupelaajat pelaisivat neljän majorin ja Tournament Players Championshipin lisäksi tusinan verran ns. palkintopotiltaan kohotettuja turnauksia, joissa rahaa jaettaisiin yhteensä 15–20 miljoonaa dollaria.

Näiden 17 kilpailun lisäksi eliittipelaajilta odotettaisiin lisäksi osallistumista kolmeen vapaavalintaiseen turnaukseen.

20 turnausta vuodessa on ihan tehtävissä, jos pelaa pelkästään yhdellä kiertueella, mutta määrä on liikaa, jos esimerkiksi eurooppalainen huippupelaaja haluaa säilyttää osallistumisoikeuden myös DP World Tourille. Ja miksei haluaisi, sillä kiertueelle kuuluminen on edellytys Ryder Cup -joukkueeseen pääsemiselle.

Yksi tällainen pelaaja on entinen maailmanlistan ykkönen Jon Rahm. Kun espanjalaiselta kysyttiin, onko se, että myös eurooppalaisilta eliittipelaajilta vaaditaan 20 turnauksen pelaamista, liikaa vaadittu, vaikutti siltä, että Rahm kuuli asiasta ensimmäistä kertaa.

”Pitääkö meidän pelata 20 kilpailua”, Rahm kysyi aluksi ihmeissään toimittajalta.

Kun hänelle vastattiin, että kyllä pitää, oli miehen ilme näkemisen arvoinen. Pienen hetken asiaa sulateltuaan Rahm vastasi silmiä räpäyttämättä: ”Jos meidän pitää pelata kaikki 20, niin vastaus on kyllä (se on liikaa). En olisi yllättynyt, jos tämä asia muuttuu”, Rahm totesi.

Rahm kertoi aikovansa pelata Euroopassa syksyllä, mikä tarkoittaisi sitä, että hänen pitäisi saada 20 turnausta täyteen tammi-elokuun aikana.

”Luulen, että tämä (Tour Championship) on minun 17. turnaus tammikuun jälkeen. En pystyisi lisäämään yhtään kisaa enempää kalenteriini”, Rahm sanoi.

Rahmin mukaan tarpeen voi olla tehdä poikkeuksia sääntöön hänen ja Rory McIlroyn kaltaisille pelaajille, mutta samaan hengenvetoon hänen totesi, että se saattaisi tarkoittaa samalla sitä, että vastaava mahdollisuus pitäisi tarjota kaikille muillekin pelaajille.

Tilanne ei siis ole mitenkään helppo.

Kun toimittajat kysyivät lopuksi, että tietääkö hän jotain sellaista, mitä he eivät vielä tiedä koskien mahdollisia muutoksia uuteen konseptiin, Rahmin vastaus ilmeineen oli jälleen paljon puhuva.

”En tiedä. Kysyt väärältä kaverilta. Jos haluat tietää näistä asioista, tiedät kyllä, keiltä kahdelta sinun pitää asiasta kysyä”, Rahm vastasi huvittuneen näköisenä.

Rahm viittasi tällä Rory McIlroyhin ja Tiger Woodsiin, jotka ovat ottaneet vahvaa roolia PGA Tourilla sen jälkeen, kun Saudi-Arabian valtion rahoittama LIV Golf tuli uhkaamaan kiertueen hegemoniaa.

Videohaastattelu on levinnyt Twitterissä laajalle, ja sitä on kommentoinut viiltävästi ensimmäisten joukossa LIV Golfiin siirtynyt Lee Westwood, joka on viime viikkoina poistanut tyystin sordiinon totuuden torvestaan ainakin mitä tulee hänen twiitteihinsä.

”Olen varma, että tämä käsitellään strategisessa allianssissa, Jon”, Westwood kuittasi sosiaalisen median palvelussa sarkastiseen sävyyn.

Tällä Westwood tarkoitti PGA Tourin ja DP World Tourin yhteistyöhön, jossa PGA Tour on selvästikin määrääjän roolissa.

Rahmin videohaastattelu ja sitä seurannut kuittailu kertovat yksinomaan siitä, kuinka sekaisin huippugolfin rakenteet tällä hetkellä ovat Greg Normanin johtaman LIV Golfin myötä.

Vaikuttaa myös siltä, että Rahm ei ole täysin tyytyväinen siihen, että Rory McIlroy ja Tiger Woods ovat ottaneet isoa roolia PGA Tourin asioissa.

On mielenkiintoista nähdä, liittyykö Rahm mukaan kaksikon aiemmin tällä viikolla julkaisemaan ”teknotouriin”, jossa golf ja teknologia lyövät kättä. TGL-nimellä kulkevat liiga toteutetaan yhteistyössä myös PGA Tourin kanssa, ja se on tarkoitus aloittaa vuoden 2024 alussa.

Etsi luettavaa