Hyppää sisältöön

Homma hanskassa? Jos haluat scratch-pelaajaksi, näin hyvä sinun täytyy pelin eri osa-alueilla olla

Scratch-pelaajia on Suomessa vain muutama sata. KUVA: GETTY IMAGES

Tilastot eri osa-alueilta kertovat, että scratch-pelaajat ovat taitavia lähipelissä ja tarkkoja lähestymissä.

Monen tavoitteellisen golfarin tavoitteena on päästä jossain vaiheessa golfuraansa scratchin tasoitukseen eli nollan händäriin.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Asiantuntija Aarni Nordqvist Suomen Golfliitosta arvioi, että muutamalla sadalla suomalaisella on tasoitus on nollassa tai sen alle. Kaikkiaan Suomessa on noin 150 000 golfin harrastajaa eli tuhannesta golfarista pari pelaajaa on scratchissä.

Mutta kuinka hyvä pelaaja pitää oikeasti olla pelin eri osa-alueilla, että yltää tuohon himoittuun tavoitteeseen. Enää tätä ei tarvitse arvuutella, sillä golfpelaajien suorituksista dataa keräävän Arccos Caddien tilastot kertovat melko tarkasti scratch-pelaajien keskimääräisen tason.

Golf Monthly -lehti oli koostanut tästä mielenkiintoisen jutun.

Melkoisia lähipelivelhoja

Aloitetaan lähipelistä. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että scratch-pelaajat ovat melkoisia lähipelivelhoja.

Tilastojen laittaminen muistiin auttaa sinua kehittymään pelissä –  parhaimmillaan aina scratch-tasolle saakka.

Arccos Caddien mukaan yhdellä kierroksella scratch-pelaajat puttaavat yhden kerran keskimäärin 5,2 viheriöllä. Kahden putin ottaminen on huomattavasti yleisempää: 11,5. Sen sijaan vain kerran (1,3) kierroksen aikana scratch-pelaaja puttaa kolmesti.

Scratch-pelaajat ovat myös taitavia wedge kädessään, sillä alle 23 metristä he tekevät up and downin eli saavat pallon reikään kahdella lyönnillä keskimäärin 57 prosentin todennäköisyydellä. Kun matkaa on 23–46 metriä, up and down syntyy silloinkin keskimäärin joka kolmannella yrittämällä.

Vakuuttavaa jälkeä syntyy myös bunkkereista, syntyyhän alle 23 metristä sand save 39 prosentin todennäköisyydellä ja 23–46 metrin matkalta noin joka neljäs kerta.

Entäs sitten pitkä peli?

Aloitetaan pitkän pelin ruotiminen lähestymisillä eli viheriöosumilla. Griiniin scratch-pelaaja osuus kierroksen aikana keskimäärin 10 kertaa 18:sta eli noin 56 prosenttia kerroista.

Ja kun scratch-pelaaja osuu viheriöön, hänen pallonsa löytyy keskimäärin kahdeksan metrin päähän reiästä. Kun huomioi myös viheriön ulkopuolelle päätyneet lähetystymislyönnit, päätyy pelaaja tällöin keskimäärin 13 metrin päähän reiästä.

Tiiltä taiturit tälläävät pallon keskimäärin 235 metrin päähän ja väylään he osuvat käytännössä joka toinen kerta – tässäkin tavikselle tavoittelemista.

Lopuksi katsaus scratch-pelaajan reikäkohtaisiin tuloksiin.

Ylivoimaisesti yleisin tulos scratch-pelaajalle on par, joita he tekevät keskimäärin 10,5 per kierros. Birdiejä syntyy 2,2 ja bogien määrä on 4,6. Tuplaan tai suurempaa scratch-pelaaja ei sorru ihan jokaisella kierroksella, sillä niitä esiintyy taitureilla keskimäärin 0,7 per kierros.

Miltä kuulostaa, aiotko aloittaa harjoittelun jo tänään vai vasta huomenna?

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa