Hyppää sisältöön

Harjoittele voimantuottoa kolmessa kerroksessa: osuma-alue, keskikerros ja suunnanmuutos

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, kolme harjoitetta, joilla voimantuoton kolmea eri kerrosta kannattaa harjoitella.

Kun golfsvingin jakaa ylä-, keski- ja alakerrokseen, helpottuu voimantuoton harjoittelu kummasti.

Golflyönti on liikeketju, jossa asiat tapahtuvat loogisessa järjestyksessä. Liikeketjussa hyödynnetään mahdollisimman useaa lihasparia ja käytetään lihaksistoa suurimmasta pienimpään.

Maksiminopeus saavutetaan, kun tämä toteutetaan liikelaajuutta hyödyntäen. Optimaalinen liikejärjestys myös mahdollistaa vastavoimien hyödyntämisen.

Hyvä tapa harjoitella voimantuottoa on jakaa svingi kolmeen kerrokseen, joissa kuvataan lyönnin eri vaiheissa tapahtuvia oleellisia voimantuoton muuttujia, ja mailan liike-energia kohdennetaan low pointiin eli svingin syvimpään kohtaan.

Kohdentamiseen vaikuttaa ensisijaisesti ranteiden muodostama vipuvarsisysteemi ja vartalon painopisteen sijainti.

Pelissä tarvitsemme erilaisia lyöntejä, joissa svingin syvin kohta sijaitsee vaihtoehtoisesti joko ennen tai jälkeen pallon. Tästä johtuen myös painopisteen käyttötavat vaihtelevat tarpeen mukaan.

Kiertoliike johtaa osuma-aluetta

Lyönnin alin kerros, osuma-alue lantion alapuolella johdetaan vartalon kiertoliikkeellä. Koska vartalo kiertyy painopisteen ympäri, on liikkeen muoto kaareva lyöntilinjaan nähden.

Sisältä pallolle ja takaisin sisään. Kiertoliikkeen takia maila kulkee kaarevasti osumalinjaan nähden.

Vahva vartalon kiertoliike vähentää käsien kiertymisen tarvetta ja päinvastoin.

Alla oleva lämäriharjoite antaa tunteen siitä, miten paljon käsivarsien tulee kiertyä kehon mukana, jotta saat pallon lähtemään suoraan linjaan.

Oikea kyynärpää kropan eteen keskivaiheilla

Yläasennosta svingattaessa tarvitaan pystysuoraa liikettä niin paljon, että oikea kyynärpää putoaa lonkan etupuolelle. Tämän jälkeen voidaan vartaloa kiertää osumaan aggressiivisesti.

Jos vartalo kiertyy liian aikaisin, johtaa se vipuvarsien tehon menetykseen ja tehottomiin, epäpuhtaisiin osumiin.

Svingin keskikerros on tärkeä vaihe säilyttää saavutetut vipuvarsien kulmat. Suuren liikenopeuden vuoksi ei pelaaja juurikaan pysty manipuloimaan asioita osuma-alueella. Siksi keskimmäisessä kerroksessa on helpompi muuttaa asetuksia.

Kuvissa oleva pumpputreeni on konkreettinen esimerkki svingin vaiheista. Pumppaa oikea kyynärpää lonkan etupuolelle, svingaa ylös, lyö ja pysäytä läpivienti vartalon eteen.

MAINOS. Tule GoGolfin suosituille talvikursseille Espoossa ja Tampereella. Lue lisää >>

Aloita jaloilla, anna mailan reagoida

Kaiken tyyppisissä golflyönneissä on lagia eli liikesuunnan muutoksesta johtuvaa mailan lavan viivästymistä.

Lapa jää kämmenten perään putissa vain vähän, mutta pidemmissä lyönneissä paljonkin. Kun alavartalo aloittaa svingin ylävaiheessa liikkeen kohteeseen päin, jatkaa lapa vielä hetken liikettä taaksepäin.

Kun lapa viiveen myötä muuttaa liikesuuntaa, muuttuu lavan kehä pienemmäksi rannekulman muutoksen myötä. Tämä on luonnollinen tapahtumaketju, joka lisää kiihtyvyyttä ja luo edellytykset voimantuoton suuntaamiseen oikein.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista. Kurssit alkavat pyöriä marraskuussa.

Etsi luettavaa