Hyppää sisältöön

Finnish Tour -kausi huipentuu Vuosaaressa – sunnuntaina tiedetään, ketkä kolme pelaajaa nousevat Nordic Leagueen

Jonatan Jolkkonen on rankingissa kolmantena ennen Vuossaari Linksissä pelattavaa Telia Samsung Openia. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Finnish PGA Golf Tourin kauden yhdeksäs ja samalla viimeinen kilpailu pelataan tällä viikolla Vuosaari Linksissä. Vaikka kiertueen yleisen sarjan kokonaiskilpailun voittaja jo tiedetään, on Telia Samsung Openissa vielä paljon pelissä.

Telia Samsung Open houkuttelee Helsingin Vuosaareen 121 kilpapelaajaa taistelemaan paitsi tärkeistä ranking-pisteistä myös kauden viimeisen kilpailun voitosta.

Yksi pelaaja on kuitenkin joukosta poissa. Hän on Rasmus Karlsson, joka on jo varmistanut kiertueen kokonaisvoiton ja samalla Seikon arvokellon, tuhannen euron stipendin sekä viikon reissun Turkin Belekiin.

Tällä kaudella kaksi kilpailua voittanut Ruukki Golfin peluri osallistuu samaan aikaan Ruotsissa European Tourin ensimmäisen vaiheen karsintoihin, mikä oli hyvä syy jättää kauden huipennus väliin. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen Karlsson on karsinnoissa jatkopaikassa kiinni hänen jakaessa yhdeksättä sijaa.

Vaikka Karlsson on varmistanut jo ranking-voittonsa, riittää Finnish Tourin finaalissa panosta. Tänä vuonna kiertueen rankingin kolme parasta pelaajaa, joilla ei vielä ole hyvää pelioikeutta ensi kaudeksi Nordic Leagueen, nousee Finnish Tourilta yhtä sarjatasoa ylemmäksi.

Ennen Vuosaarta näissä paikoissa ovat kiinni Kristian Kulokorpi, Jonatan Jolkkonen ja Niclas Hellberg, mutta monella muulla kilpailuun osallistuvalla pelaajalla on vielä mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkoon ja pohjoismaiselle kiertueelle.

Rankingin kymmenen parhaan pelaajan joukosta Telia Samsung Openiin osallistuvat kaikki muut paitsi Karlsson ja kymmenentenä oleva Oskari Nikku.

Yleisen sarjan ranking-tilanne ennen Telia Samsung Openia

SijoitusPelaajaSeuraPisteet
1.Rasmus KarlssonRuukkigolf646,55
2.Kristian KulokorpiLakeside Golf Vammala407,75
3.Jonatan JolkkonenKullo Golf Club385,00
4.Niclas HellbergHirsala Golf361,55
5.Eetu IsometsäLevi Golf266,55
6.Jaapo JämsäPickala Golf262,20
7.Joachim AltonenHelsingin Golfklub254,00
8.Sami SantalaHyvigolf247,50
9.Saku HalonenMaster Golf Club233,46
10.Oskari NikkuGolf Talma231,00

Jolkkonen hakee kauden toista voittoa

Jonatan Jolkkonen pelasi tänään Bernerin joukkueessa pro am -kilpailussa. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Ennen päätöskilpailua rankingissa kolmantena olevan Jonatan Jolkkosen tavoitteena on palata takaisin Nordic Leaguelle, ja siihen hänellä on hyvät mahdollisuudet.

”Kakkoseksi on vielä mahdollista nousta, voittoon on mennyt mahdollisuudet”, Jolkkonen kertoo.

Viime vuonna Jolkkonen pelasi Nordic Leaguella ilman mainittavaa menestystä. Tämä vuosi on mennyt pitkälti Finnish Touria kiertäen, mutta halua on palata uusin voimin pohjoismaiselle kiertueelle, josta on mahdollista nousta Challenge Tourille.

”Koko kauden ollut teemana, että saisin itseluottamusta takaisin. Finnish Tourilta olen saanut menestystä ja tavoitteena on mennä takaisin Nordic Leagueen, josta aukeaa reitti eteenpäin. Toki tällä viikolla pelataan myös kisan voitosta”, Jolkkonen muistutti.

Kesäkuun alussa Jolkkonen otti ammattilaisuransa ensimmäisen voiton, kun hän oli etevin Suur-Helsingin Golfissa pelatussa Seiko Openissa. Torstaina Jolkkonen otti tuntumaa Vuosaari Links -kenttään kilpailun pro am -kilpailun yhteydessä.

”Kenttä on hienossa kunnossa. Griinit rullavat hyvin, mutta en ole näin pehmeänä pelannut Vuosaaren koskaan. Jos tuuli nousee viikonlopuksi, niin siitä tulee hyvä haaste pelaajille”, Jolkkonen ennakoi.

MAINOS

Aikarauta joka kääntää katseet – tällaisella arvokellolla Finnish Tourin ranking-ykkönen palkitaan

Bakker naisten sarjan johdossa

Katri Bakker hakee toista perättäistä Finnish Tourin ranking-voittoa. KUVA: JUHA HAKULINEN

Naisten sarjaan on tulossa 15 pelaajaa, joista ranking-voitosta, 850 euron stipendistä sekä treenimatkasta Turkkiin kamppailevat Katri Bakker ja Oona Kuronen. Bakker johtaa kokonaiskisaa 127,5 pisteellä. Kurosella pisteitä on 109.

Naisten sarjassa voittaja saa 50 pistettä, joten kaikki on vielä auki kärkikaksikon osalta. Joskin Bakkerille riittäisi päätöskilpailusta toinen sija kokonaiskisan voittoon. Se olisi hänelle toinen perättäinen kiertueella

”Lähden voittamaan rankingiä ja yritän sijoittua mahdollisimman korkealle tässä kisassa”, Bakker avasi tavoitteitaan kilpailun alla.

Kentällä hän pyrkii kuitenkin unohtamaan kutkuttavan asetelman ja keskittymään peliin yksi lyönti kerrallaan.

”Katsotaan kisan jälkeen, mihin se riittää”, hän tuumasi.

Vaikka kyseessä on kauden viimeinen Finnish Tour -kilpailu, jatkuu Bakkerilla kausi amatöörien MM-kisoissa ja Ladies European Tourin karsinnoissa. Jos Bakker pääsee karsinnoista läpi, hän vaihtaa statuksensa ammattilaiseksi.

”Suunnitelmat on vielä auki, jos ei tule korttia.”

Vuosaari Linksiltä Bakkerilla on erinomaisia kokemuksia, sillä viime vuonna hän voitti siellä sekä Finnish Tourin avaus- että päätöskilpailun.

”Kiva ja haastava kenttä, jossa saa lyödä hyvin palloa. Tällä kertaa väylät eivät ole erityisen kovat, mutta griinit ovat ihan napakat”, hän kiitteli.

Naisten sarjassa kolmantena oleva Aada Rissanen ei osallistu Telia Samsung Openiin. Hän aloitti syksyllä yliopistogolfin Miamissa, Yhdysvalloissa.

Kuka vie Birdierun-kisan?

Koko kauden mittaista Birdierun-kilpailua johtaa Rasmus Karlsson 86 pisteellä, mutta vain kuuden pisteen päässä on Saku Halonen, joka Karlssonin poissaollessa on suurin suosikki palkintona olevan Sony Playstation 5:n onnelliseksi uudeksi omistajaksi.

Halonen on tehnyt tällä kaudelle keskimäärin 3,6 birdieä per kierros, joten tasaisen vauhdin taulukon mukaan hänen pitäisi ohittaa Karlsson, mikäli tahti vain pysyy samana. Myös Jolkkosella on onnistuessaan mahdollisuus kiilata Vuosaaressa Karlssonin ohi. Hänellä on 74 pistettä.

Birdierun-kisassa pelaajat saavat birdiestä pisteen ja eaglestä kaksi.

Etsi luettavaa