Hyppää sisältöön

Esittelyssä Kaisa Ruuttila: GoGolf-valmentaja pyrkii saamaan oppilaat oivaltamaan

Kaisa Ruuttila kävi lomallaan New Yorkissa – caddien hommissa. Nyt hän on valmis aloittamaan talvikurssien pitämisen Tampereen GoGolf Loungessa.

Ensimmäistä vuottaan GoGolf-valmentajana toimiva Kaisa Ruuttila on juuri palannut kuukauden mittaiselta ansaitulta lomaltaan ja on valmiina jälleen talviharjoittelukauteen. Käynnistyvän talven Ruuttila opettaa GoGolfin kursseilla Tampereen Loungen tiloissa.

Loma tuli kiireisen kesän jälkeen tarpeeseen. Vähän golfiakin lomaan mahtui, sillä pari viikko sitten Ruuttila toimi hyvän ystävänsä ja entisen kilpakumppaninsa Ursula Wikströmin caddiena New Yorkissa pelatussa Ladies European Tourin kilpailussa. 

Nyt akut ovat jälleen ladattuna, ja hän onkin innoissaan tulevasta. Opettajana on menossa kahdeksas kausi.

”Vähän aina tietysti jännittää, kun palaa pieneltä lomalta opetusten pariin, mutta se kuuluu asiaan”, Kaisa kertoo.

Ammattilaisuuden kautta opettajaksi

Kaisa Ruuttila opettaa talvisin Tampereen GoGolf Loungessa. KUVA: HENRI HONKALA

Golfin pariin päätyminen tapahtui perinteisellä tavalla. Ruuttilan isä pelasi golfia, ja hänen perässään golfin alkeiskurssille päätyi myös yhdeksän vuoden iässä Kaisa äitinsä kanssa. 

”Pariin ensimmäiseen vuoteen laji ei kyllä ihan rehellisesti sanottuna hirveästi kiinnostanut, mutta noin 12-vuotiaana innostuin enemmän. Silloin eräs valmentaja sanoi, että minulla voisi olla lahjakkuutta tähän lajiin”, Kaisa sanoo.

14-vuotiaana tuli ensimmäinen SM-voitto. Matka golfin parissa jatkui vuonna 2007 ammattilaiseksi asti. Näinä vuosina Ruuttila pelasi Ruotsissa Nordea Touria sekä Ladies European Touria. Viimeiset kisat ammattilaisena hän pelasi vuonna 2013.

Pirkanmaalta kotoisin oleva Kaisa päätyi ammattilaisuransa jälkeen golfopetuksen pariin omien sanojensa mukaan sattuman kautta. Häntä kysyttiin Pirkkalaan vetämään junnuille harjoituksia, ja sille tielle hän on jäänyt.

”Sen alun jälkeen opettaminen on koko ajan vain lisääntynyt. Tottakai se on aina myös kiinnostanutkin, kun lajin parissa on toiminut niin pitkään.”

Kaisa Ruuttila pelasi kilpaurallaan muun muassa Ladies European Tourilla. KUVA: LADIES EUROPEAN TOUR

Yksilölliseksi ja taitavaksi kehuttu valmentaja

Golfopettajana Kaisa on toiminut nyt yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Hänellä on myös liikunnanohjaajan tutkinto, jonka hän suoritti peliuran aikana. Golfin lajitutkinnot ja ammattivalmentajan tutkinnot on suoritettu valmiiksi vuonna 2019.

Tällä hetkellä Kaisa opiskelee psyykkisen valmennuksen kurssia. Entisenä kilpapelaajana hän tietää myös henkisen puolen merkityksen näinkin herkässä lajissa, ja kokee oman peliuransa auttavan luonnollisesti myös golfopettajan työssä.

”Varsinkin ehkä henkisellä puolella se auttaa paljon, kun tietää millaista se on paineiden kanssa tai kun peli ei kulje”, Kaisa sanoo.

MAINOS. Laita pelisi talven aikana kuntoon – ilmoittaudu GoGolfin suosituille talvikursseille Espoossa ja Tampereella. Lue lisää >>

Pelin kulkemista Kaisa pyrkii jokaiselle oppilaalleen opettamaan. Hyvin yksilölliseksi ja taitavaksi opettajaksi luonnehdittu Kaisa opettaa laidasta laitaan niin junioreita kuin senioreitakin sekä aloittelijoita, ammattilaisia ja ammattilaisiksi pyrkiviä. Kurssien ja opetusten väleillä on eroja, ja se tuo työpäiviin vaihtelua.

”Se on hyvinkin mielekästä myös itselleni, kun on eritasoisia oppilaita. Silloin myös minun työpäiväni ovat erilaisia keskenään”, Kaisa kertoo.

Yksilöllisyys näkyy tuntien suunnittelussa. Kaisa kertoo miettivänsä harjoituksia etukäteen paljonkin, mutta pystyy myös vaihtamaan lennosta harjoitteita parhaalla tavalla oppilasta kehittäväksi. Yksityistunnit menevätkin pitkälti oppilaan omien toiveiden mukaan.  

”Itse olen aina halunnut tuntea asioita, ja sitä kautta yritän nykyään opetuksessakin saada asiakkaalle omaa tuntemusta siihen lyöntiin. Jos saan jonkun pelaajan oppimaan niin hyvin, ettei hän tarvitse minua, niin tietää että on tehnyt hommat oikein. Se on palkitsevaa nähdä, kun oppilaalla lamppu syttyy ja hän oivaltaa asioita”, hän avaa lähestymistään opetukseen.

”Ennen kaikkea toivon oppilaiden viihtyvän tunneillani.”

Kaisa Ruuttila opettaa kesäisin Golf-Pirkkalassa.

Kaisa Ruuttila luonnehtii kysymystä vaikeaksi, kun häneltä tiedustelee millaisena valmentajana hän itseään pitää. Päällimäisenä hän toivoo oppilaidensa viihtyvän tunneilllaan.

”Pyrin olla positiivinen jokaiselle oppilaalleni, mutta sanon myös välillä aika suoraan. Varsinkin heille, jotka oikeasti haluaa tästä lajista jotain pystyy olemaan melko suora. Tiedän kuitenkin oman lajitaustan kautta mitä tämä homma vaatii. Ennen kaikkea toivon että jokaisella olisi kivaa tunneillani, koska he ovat minun kanssani viettämässä omaa vapaa-aikaansa.”

Ruuttila naurahtaa ja kertoo nykyään viettävänsä oman vapaa-aikansa pitkälti muualla kuin golfkentällä. Golfin parissa toimiminen on tuonut hänelle ammatin sekä paljon ystäviä ja tuttuja ihmisiä. Hänen mukaansa lähes kaikki hänen tuntevansa ihmiset pelaavat golfia.

”Onhan se tietynlainen elämäntapa minulle. Jos laji ja kaikki ihmiset sen ympäriltä vietäisiin pois, niin melkoinen lovi tulisi.”

Talviharjoittelukausi alkaa pikkuhiljaa rullaamaan toden teolla myös Tampereen GoGolf Loungessa ulkokenttien sulkeutuessa talvehtimaan. Talvella Loungen tiloissa opettava Kaisa Ruuttila on innoissaan lähdössä vetämään talvikursseja.

”Tämä talvihan on aina tekniikkamuutosten aikaa. Sitä lähdetään nyt tekemään”, hän hymyilee.

Kaisa Ruuttila opettaa talvisin GoGolf Lounge Tampereella. Varaa aika Kaisan valmennusryhmään.

Etsi luettavaa