Hyppää sisältöön

Esittelyssä Marko Kumm: GoGolf-valmentaja on juuri nyt unelmatyössään

Marko Kumm aloitti GoGolfin valmentajana vuosi sitten ja töitä on piisannut.

Rauhallinen ja intohimoisesti golfiin suhtautuva valmentaja Marko Kumm haluaa kohdata jokaisen golfarin yksilönä.

Työntäyteinen talvikausi GoGolf Loungessa on takana. Yksi GoGolfin valmentajista, Marko Kumm, viettää ansaittua vapaapäivää ja latailee akkuja tulevaa golfkesää varten. Vapaapäivän ohjelmaan on kuulunut muun muassa aamulenkki Hietsussa ja hieronta. Marko pitää omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan huolehtimista tärkeänä.

”On-season on tiukka, ja silloin kaikki aika kuluu rangeilla ja kentillä asiakkaiden kanssa”, kertoo Marko.

37-vuotias Marko on toiminut PGA-golfprona vuodesta 2007 lähtien. Opetusvuosia on kertynyt lähes 15.

Marko Kummilla ont takanaan työntäyteinen talvi GoGolf Loungessa.

Marko Kummilla ont takanaan työntäyteinen talvi GoGolf Loungessa.

Jussi MiettinenSaarenmaalta Hämeenlinnaan ja monen mutkan kautta GoGolfille päätynyt Marko kertoo olevansa itsevarmempi valmentaja tänään kuin koskaan aiemmin.

”Koen olevani jonkinlaisessa muutosvaiheessa oleva valmentaja. Olen alkanut ymmärtää itseäni sekä lajia enemmän ja sitä myötä oma tapa opettaa on vahvistunut”, hän summaa.

Puheesta välittyy palo ja intohimo golfia ja opetustyötä kohtaan.

Saarenmaalta Hämeenlinnaan, Vierumäelle ja Leedsiin

Marko syntyi Tallinnassa, mutta muutti perheensä kanssa varhain Hämeenlinnaan, jossa ensikosketus golfin kanssa tapahtui. Isä aloitti lajin ensin ja vei sitten Markon Aulangon golfkentälle kurssille.

”Olen aina ollut vahva mailapeleissä, ja äkkiä se kipinä golfiinkin heräsi”, Marko kertoo.

Aulangon junnuryhmä sai nopeasti uuden, 7-vuotiaan vahvistuksen. Golfin rinnalla kulki pitkään myös jääkiekko, mikä jälkikäteen ajateltuna tuntuu Markosta hurjalta. Treenitahti molempien lajien kanssa oli kova, ja myöhemmin selkäongelmat alkoivat vaivata nuorta urheilijaa.


”Huomasin nopeasti, kuinka luontaista ohjaaminen minulle oli, ja ihmisten auttaminen tuotti iloa”


Hämeenlinnasta polku vei Vierumäelle, jossa Marko suoritti liikunnanohjaajan tutkinnon. Hän on ollut aina kiinnostunut urheilusta, ja opinnot liikunnan parissa olivat luontainen valinta. Vierumäen opiskeluaikana Kumm toimi Liisa Ruudan apurina ja ohjasi koulun ohella junioritreenejä.

Tuolloin palo ohjaamista kohtaan kasvoi.

”Huomasin nopeasti, kuinka luontaista ohjaaminen minulle oli, ja ihmisten auttaminen tuotti iloa”, Marko kertoo.

Eteneminen ohjaajasta golfopettajaksi kulki golfliiton kurssien kautta PGA:n koulutukseen.

Merkittävä käännekohta Markon uralla on ollut opiskelijavaihto Englannissa, Leedsissä. Suuri opiskelijakaupunki ja sen tuomat mahdollisuudet opettivat kokemuksena valtavasti.

Marko Kumm viettiä parin viikon loman talven ja kesän opetuskausien välillä.

Marko Kumm viettiä parin viikon loman talven ja kesän opetuskausien välillä.

Jussi Miettinen

Marko pääsi opintojen ohessa työskentelemään Oulton Hall –nimiselle golfkentälle ja seuraamaan läheltä Euroopean Tour -tason valmentajien työskentelyä. Apulaisprona työskentely avasi silmiä ja lisäsi kiinnostusta valmennustyötä kohtaan.

”Puitteet ja harjoitteluolosuhteet olivat siellä mielettömät”, Marko kertoo silmät loistaen.

Aktiivinen valmentaja kohtaa asiakkaan yksilönä

Marko linjaa vahvuudekseen valmentajana hyvän ihmistuntemuksen. Hän huomaa nopeasti, millaiset opetusmetodit tehoavat oppilaaseen. Markolle tärkeintä on kuunnella ja ymmärtää asiakasta. Hän ei ajattele, että on olemassa vain yksi tapa opettaa, vaan on huomioitava millainen tyyli sopii kullekin asiakkaalle.

”Tärkeintä on kohdata jokainen asiakas yksilönä ja saada hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi”.

Marko saa paljon positiivista palautetta aktiivisuudestaan opettajana. Hän auttaa oppilaitaan aistimaan liikettä eri tavoin ja näyttää fyysisesti mallia. Marko seuraa eri opettajia ja pelaajia, ja tietää golfin tekniikasta paljon. Hän haluaa tehdä asiakkaalle aina selväksi miksi, jotakin asiaa harjoitellaan.

Selkeys ja rauhallisuus toistuvat Markon puhuessa opetustyöstä, ja nuo sanat ilmentävät myös häntä itseään.

Marko ei miellä itseään kovinkaan sosiaaliseksi persoonaksi, mutta kertoo golfin tuovan sosiaaliset puolensa esiin. Ihmisten auttaminen ja rakkaan lajin parissa työskentely on upeaa. Marko kertoo olevansa ylpeä siitä, että on pystynyt tekemään tärkeästä harrastuksesta itselleen ammatin. Hänen mukaansa polte opetustyöhön ja golfiin on oltava, jos työtä aikoo tehdä paljon ja pitkään.

Edessä työntäyteinen kesä

Tulevalta kaudelta Marko odottaa omien sanojensa mukaan ”golfhulluutta”. Tällä hän viittaa golfin suosion kasvuun, ja pelaajamäärien huimaan nousuun. Marko tulee viettämään suurimman osan tulevasta kesästä Leppävaaran Rangella ja toivoo antavansa mahdollisimman paljon ahaa-elämyksiä asiakkailleen.

Kulunut talvikausi oli ensimmäinen GoGolfin uudella konseptilla ja valmentajakokoonpanolla.

”Odotan innolla ja jännitykselläkin, mitä tuleva kesä tuo tullessaan – ainakin paljon töitä”, Marko summaa.

Marko Kummin opetusvideot löytyvät GoGolfin sivuilta.

Marko Kummin opetusvideot löytyvät GoGolfin sivuilta.

Jussi Miettinen

GoGolf on nostanut valmennustoimintansa uudelle tasolle, ja huippuvalmentajien panos kesän kursseille on GoGolfille ylpeydenaihe. Marko vetää tulevalla kaudella niin yksityistunteja kuin ryhmävalmennuksiakin. Uutena konseptina hänen opetuksessaan on myös peliopetus.

Vapaapäiviä on vielä jäljellä ennen tulevan kauden starttia. Marko aikoo viettää lomaa ja nauttia ajasta tyttöystävänsä kanssa. Nyt on hyvä aika katsella golfia ja muutakin urheilua kotona. Myös noutoruoan tilaaminen ja sarjojen katselu kuuluvat lomasuunnitelmiin.

Marko Kummin opetusvideoita:

Markon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnan ja yksityistuntien varauksen löydät osoitteesta golfvalmennus.fi.

Etsi luettavaa