Hyppää sisältöön

Cameron Smithilla mahdollisuus nousta Tigerin rinnalle – Mastersin avauskierroksella luodaan pohja menestykselle

Cameron Smithilla on mahdollisuus samaan, johon 2000-luvulla on yltänyt vain Tiger Woods. Ykköstila Players Champonshipin jälkeen Mastersissa olisi todella järisyttävä saavutus.KUVA : GETTY IMAGES

Players Championshipin voittanut Smith ja reikäpelimestari Scheffler nousevat Tiger Woodsin ja Phil Mickelsonin rinnalle Mastersin sankareiden listalla, mikäli toinen heistä saa sunnuntaina ylleen voittajan vihreän takin.

Vastikään maailmanlistan ykkösen paikalta pudonnut Jon Rahm kantaa ykkösssuosikin viittaa Mastersisa. Voittaminen on ollut Rahmille vaikeaa, US Openin voitosta on jo kymmenen kuukautta.

Sama voitottomuuden pitkä sarja vaivaa myös kakkossuosikki Justin Thomasia , sekä kolmosta Dustin Johnsonia.

Suosikkien listalla kaikista takaiskuistaan huolimatta kärkikuusikkoon mahtuva Rory McIlroy on toki voittanut kaksi kisaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Mastersissa Career Grand Slamia jo kahdeksatta kertaaa metsästävän McIlroyn ote on kirvonnut poikkeuksetta hyvien jaksojen välissä. Edellisessä Teksasin kisassaan McIlroy pyyhki suosikin paineita pois päältään karsiutumalla.

Ted Sott (vas.) on voittanut Mastersin kahdesti Bubba Watsonin caddienä. Scottie Schefflerin caddienä syksyllä aloittanut Scott on auttanut pelaajansa jo kolmeen ykköstilaan PGA Tourilla. KUVA: GETTY IMAGES

Players Championshipin sankari Cameron Smith on voittanut kalenterivuoden aikana kahdesti, Scottie Scheffler kolme kertaa.

Molemmilla on iso voitto viimeisimpänä merkintänä nimensä perässä.

Edellisen kisan voitto on huono ennuste

2000-luvulla edellisen kilpailunsa voittanut pelaaja on juhlinut Augusta Nationalilla vain kahdesti.

Vähemmän yllättävästi nämä mestarit ovat Tiger Woods (2001) sekä Phil Mickelson (2006), joilla on vuosituhannen vaihteen jälkeen Mastersista seitsemän ykköstilaa.

Tiger on kahdesti voittanut Mastersin, kun edellisen kisan sijoitus on ollut päälle kymmenen (53,14). Torstaina hän lähtee kisaan viimeisenä merkintänään sijaluku 38:s lokakuun 2020 Mastersista.

Mastersin on kolmasti voittanut pelaaja, joka on karsiutunut edellisessä kisassaan. Mike Weir oli paras 2003, Trevor Immelman jätti Tigerin kakkoseksi 2008.

Angel Cabrera (2009) oli pudonnut kahdessa aiemmassa kisassaan , kun hän voitti uusinnassa Kenny Perryn ja Chad Campbellin.

Lähipeli on Smithin valtti

Cameron Smith oli ennen kuluvaa vuotta voittanut ”vain” Hawaijin pienemmän kisan, sekä kahdesti PGA Tourin ainoan nelinpelikilpailun.

Jon Rahmin kukistaminen Tournament of Championhipissa, sekä Players Championshipin kääntäminen edukseen jäätävällä lähipelillä nostivat hänet lyhyessä ajassa supertähden asemaan.

Mastersissa Smithilla on neljän viimeisen osallistumiskerran osalta ( 5,2.10) loistavat työnäytteet. Lähipelissä puntti ei tutise, aussi on perustellusti suurimpien suosikkien joukossa.

Muistaa sopii se, että 2000-luvulla perättäisissä kisoissa Playersin ja Mastersin on voittanut vain Tiger Woods (2001).

Smithilla on viikonloppuna mahdollisuus yltään samaan.

Scheffler on päässyt kuluvalla kaudella maistamaan voittamisen tunnetta jo suurten yleisömassojen edessä Phoenixissa, Orlandossa sekä viimeisimpänä Austinissa, kotityleisönsä edessä.

Kaksi aiempaa osallistumiskertaa ovat tuoneet sijaluvut 18. ja 19.

Edellisten kisojen voitot tuskin muodostavat Smithin ja Schefflerin korvien väliiin painetta. Vaikutuksen pitäisi olla positiivinen.

Torstaina tehdään kovaa tulosta

Kliseisen sanonnan mukaan Masters käynnistyy vasta sunnuntain viimeisellä yhdeksiköllä. Totta on se, että normikisassa voitontavoittelijoita on sunnuntaina vielä runsaasti ja tilanteet muuttuvat nopeaan tahtiin loppusuoralla.

Hyvän avauskierroksen voima on kuitenkin merkittävä.

Avauspäivän kärkitulos on ollut viimeisen seitsemän vuoden aikana kerran 64 (-8), kolmasti 65 (-7) ja kolmasti 66 (-6).

Melkoisen kovaa kyytiä. Saman jakson aikana voittotulosten keskiarvo on ollut -12,8.

Justin Rose (65,-) johti edellisvuonna avauspäivän jälkeen neljällä lyönnillä, ja oli kärjessä vielä ennen viikonloppua. Konkarin lopullinen sijoitus oli Hideki Matsuyaman voittamassa kisassa seitsemäs.

Seitsemän vuoden jaksossa avauspäivän jälkeen johtaneista voittoon ovat yltäneet Jordan Spieth kaudella 2015, sekä Dustin Johnson 2020.

Spieth johti myös 2016 sijoittuen tuolloin toiseksi, Brooks Koepka putosi 2019 kärkipaikalta toiseksi Tigerin voittaessa.

Koepka johti myös 2018, lopullinen sijoitus oli kolmas.

Ainoa avaupäivän tähti joka ei jakson aikana ole pysynyt kärkikymmenikössä on Charlie Hoffman.

Hän putosi Sergio Garcian voittovuonna 2017 sijalle 22.

The Masters

MAINOS. The Masters Tournament näyttää suorana Ruutu-palvelu kertamaksua vastaan. Katseluoikeus maksaa 24,95 €. Osta katseluoikeus >>.


Etsi luettavaa