Hyppää pääsisältöön
Rangella voi käyttää välikohteena tähtäyskeppiä, jonka voi työntää maahan pystyyn muutaman metrin päähän pallosta.
Aleksi Tuomola

Välikohde auttaa tähtäämään oikein

Antti Vaalas neuvoo tässä jutussa tähtäämään oikein. Siinä auttaa pallon edessä oleva aputähtäyspiste eli välikohde.

Kaikki lähtee siitä, että oppii tähtäämään sinne, minne luulee tähtäävänsä. Tämä on vaikeampaa kuin miltä kuulostaa. Jos esimerkiksi olet seurannut pelikavereittesi tekemistä, olet varmasti huomannut, kuinka usein he tähtäävät vinoon.

Paraskaan golfari ei tähtää aina oikein, mutta voidaan sanoa, että hyvät pelaajat tähtäävät muita golfareita tarkemmin.

Kun aloitat ulkoharjoittelun, keskity tähtäämisen. Laita tähtäyskepit tai kaksi mailaa maahan osoittamaan oikeaan suuntaan. Niiden avulla voit totutella siihen, miltä oikein tähtääminen näyttää ja tuntuu.

Kyllä, oikein tähtääminen vaatii nimenomaan totuttelua. Kun asetut tähtäyskeppien avulla hyvään lähtöasentoon, huomaat, miltä oikea tähtääminen näyttää.


"Kyse ei ole siitä, mikä näyttää oikealta, vaan siitä, miltä oikea näyttää."


Enemmistö golfareista luulee aluksi seisovansa kymmeniä metrejä vinoon, oikeakätiset usein vasemmalle. Siksi olen aina todennut pelaajille, että kyse ei ole siitä, mikä näyttää oikealta, vaan siitä, miltä oikea näyttää.

Pääkuvassa havainnollistetaan, kuinka välikohteita voi käyttää tähtäämisen apuna. Maassa olevien tähtäyskeppien lisäksi välikohteeksi on laitettu yksi pystykeppi muutaman metrin päähän pallosta. Keppi näyttää pallon lähtösuunnan ja helpottaa tähtäämistä.

Keppiä kannattaa käyttää välikohteena harjoittelussaa, mutta kentällä säännöt kieltävät laittamasta mitään lyöntilinjalle. Kiellosta ei ole haittaa, sillä maasta erottuu lyöntilinjalta aina joku roska tai ruohonkorsi, jota voit käyttää apuna tähtäämisessä.

vaalas_opetus2.jpg

Välikohteen voi asettaa myös maahan lappeelleen.
Välikohteen voi asettaa myös maahan lappeelleen.
Aleksi Tuomola

Samalla kun totuttelet siihen, miltä oikea tähtäys näyttää, muista lyödä myös palloja. Vaikka tähtäys ei ehkä tunnu oikealta, opit nopeasti lyömään oikeaan suuntaan. Siis jos et yritä väkisin ohjata palloa oikeaan suuntaan, vaan annat svingisi toimia vapaasti.

Kentällä on tärkeää luottaa siihen, mitä olet harjoitellut. Vastusta kiusausta säätää lavan ja jalkojen linjausta, sillä ne muuttuvat kuitenkin vain huonompaan suuntaan.

Jos suuntaat mailasi huolellisesti välikohteen yli, voit olla varma, että tähtäys on kunnossa. Kun tähtäys on oikein ja svingin liikkeet kunnossa, alat varmasti lyödä palloa aiempaa tarkemmin.

Antti Vaalas on GoGolfin head professional. Hän antaa tunteja Kurk Golfissa ja Kytäjä Golfissa.

GoGolf suosittelee