Hyppää pääsisältöön
JB Holmes on yksi kiertueen silmätikuista Bryson DeChambeaun lisäksi
Getty Images

Sääntö 5.6a voi pelastaa golfin hitaalta peliltä: Valta on tuomareilla ja tulkinnassa

Golfissa usein väitetään, että tuomarit ovat aseettomia hitaan pelin kitkemiseksi. Osittain totta, mutta toisaalta valhetta. On nimittäin olemassa yksi sääntö, jolla tuomari voi halutessaan läväyttää kaksi rangaistuslyöntiä pelaajalle ilman varoituksia.

Arto Teittinen ei kerennyt perehtyä uusimpaan Bryson DeChambeau -kohuun. Hän kuitenkin huomauttaa, että ei ole millään tavalla rikollista toimintaa pelata äärimmäisen hitaasti, jos kiertueen säännöt sallivat aikatarkkailun vasta kun ryhmä on aikataulua jäljessä. 

Onko kysymys siis siitä, että Bryson DeChambeau olisi yhtä hyvin voinut ottaa vaikka kymmenen minuuttia kolmen metrin puttiinsa, eikä hän olisi muuta kuin todennäköisesti seuraavalla väylällä joutunut aikatarkkailuun? 

"Ei varsinaisesti, on olemassa yksi sääntö joka estää täysin poskettoman pelin viivyttämisen. Sääntö numero 5.6a: "Pelaaja ei saa tarpeettomasti viivytellä reikää pelatessaan tai reikien välillä". Ensimmäinen rike yksi rangaistus, toinen kaksi rangaistusta ja kolmas diskaus. Tätä sääntöä tuomarit saavat tulkita ihan vapaasti säännön sanoman sisäisissä rajoissa", Teittinen kertoo. 

Se missä tarpeeton viivyttely nykyään määritellään tarkoittanee enemmänkin marjastamista kesken kisatilanteen, mutta tämän säännön tulkintaa tarkastelemalla voisi tehdä suuriakin toimenpiteitä pelinopeuden kannalta. 

GoGolf suosittelee