Hyppää pääsisältöön

Opi puttaamaan paremmin – linjaa putti huolella

Timo Karvinen kertoo viisi vinkkiä, joiden avulla puttien linjaaminen helpottuu.

Väärään suuntaan tähdätty putti johtaa kompensaatioihin puttiliikkeessä. Tähtäystä on haastavaa kehittää, sillä pelaaja ei useinkaan tiedä, tarkentuuko tähtäys sitä harjoitellessa. Yleisohje on, että harjoittelu on tehtävä niin tarkasti kuin mahdollista, intensiteetti huipussaan. Pyrin valmennuksessani siihen, että pelaaja saa säännöllisesti palautetta tähtäyksestä esimerkiksi tähtäyslaserin tai SAM PuttingLab testin avulla.

Pallon ja silmien linjaus

Tähtäysviiva auttaa useita pelaajia lavan linjauksessa. Kun harjoitellessa tähän yhdistetään puttipeili, yhdistyy oikeaan pallon linjaukseen silmien linja. Silmät tulisi olla vaakatasossa ja puttilinjan mukaiset. Näin päätä kääntäessä reikä sijaitsee oikeassa paikassa ja tähtäämisestä tulee toistettava.

Lavan linjaus

Putterin linjaukseen oiva apuväline on maahan merkitty tähtäysristikko. Jotkut pelaajat havainnoivat kohdelinjan suuntaisen viivan kun taas toiset ovat tarkempia suorassa kulmassa olevan lavan etureunan suuntaisen viivan avuin. Lavan asento osumassa vaikuttaa yli 90% pallon lähtösuuntaan jota varten tiiportti auttaa havainnollistamaan lavan asentoa isumahetkellä.

Vartalon linjaus

Vartalon linjaus vaikuttaa merkittävästi puttiliikkeen suuntaan. Polvien, lantion, hartioiden, silmien ja käsivarsien linjaus tulisi olla puttilinjan suuntainen, jotta liikesuunta on neutraali. Oikein suunnattu vartalo antaa hyvät lähtökohdat symmetriselle liikkeelle. Kuvissa käytössä käsivarsien linjaa helpottava apuväline.

Putin suunta

Vaikka puttiliikkeen suunnalla ei ole suurta vaikutusta suoranaisesti pallon lähtösuuntaan, vaikuttaa se lavan kiertymiseen. Lavan symmetristä liikettä voi harjoitella esimerkiksi kuvassa olevan templaten avulla. Kun harjoitteeseen lisätään puttinaru, näkyy silmien sijainti ja pallon lähtösuunta tarkasti.

Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

GoGolf suosittelee