Hyppää sisältöön

Onko välinekehitys tehnyt fadesta suositumman kilpapelaajien keskuudessa?

Toni Karjalainen opettaa talvisin Planmeca Golfareenassa

Voiko olla niin, että välineteknologia on muuttanut myös käsitystä optimaalisesta tekniikasta lyödä golfpalloa? Lyhyellä tuntumalla olisi helppo todeta faden olevan aiempaa yleisemmin käytetty kierre parhaiden pelaajien keskuudessa.

Hypätään hetkessä parikymmentä vuotta ajassa taakse päin. Yleisimmin käytetty pallo kiertueilla oli Titleistin Professionalia, jotkut käyttivät vielä Tour Balatan palloa. Pallon lentokaari poikkesi paljon nykyisistä ihanteista, eikä välineet edes antaneet mahdollisuutta lyödä yhtä helposti korkeita ja kierteettömiä avauksia. 

Ihanteellisen lentokaaren tuottamiseen tarvittiinkin draw-kierrettä, joka piti alakierteen avauksissa vähäisempänä ja lentokaaren dynaamisempana. Nykyisillä mailoilla ja palloilla alakierre on saatu reilusti vähäisemmäksi, vaikka kyseessä olisi pelaajasta pois päin kiertävä lyönti. Haastattelimme aiheesta itsekin upean kilpauran pelannutta Toni Karjalaista, joka nykyään pohtii samoja asioita valmentajan näkökulmasta.

”Se varmasti pitää osittain paikkansa. Fade-kierre on helpommin hallittavissa kuin draw, missit ovat helpommin ennakoitavia. Välineet ovat varmasti antaneet mahdollisuuden siirtyä yleisemmin faden puolelle. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että myös pelaajien fysiikka on kehittynyt, joka tekee faden lyömisestä helpompaa”, Toni Karjalainen pohtii. 

Opetuksessaan TrackManin arvoihin uskova Karjalainen kertoo, että draw lentää edelleen pidemmälle. Erot ovat kuitenkin pienentyneet. 

”Kun tarkastellaan ihanteellisia kierrearvoja, niitä pystytään nykyään saavuttamaan myös fadella. Draw-kierre lentää edelleen vähän pidemmälle, mutta parhaat pelaajat eivät välttämättä tarvitse muutamia extra-metrejä kuin aniharvoin”, Karjalainen perustelee. 

Dustin Johnson tuottaa erittäin kovan käännön alavartalosta osumaan

Dustin Johnson tuottaa erittäin kovan käännön alavartalosta osumaan

Getty Images

”Fade on fyysisemmän liikkeen takana”

Yleisin harrastajien lyömä kierre on myös itsestään pois päin kääntyvä fade. Joissain tapauksissa jopa slaissiksi taipuva suoritus on eri asia kuin ammattilaisten fade. 

”Nykyisin mailan vapautus pyritään yleisimmin tekemään kropan käännöllä. Aikanaan release pelattiin nykyistä enemmän käsillä. Ison käännön tuottaminen osumaan vaatii myös hyvää fysiikkaa, jolloin ranteiden käyttö ei ole enää niin tarpeellista”, Toni perustelee. 

Stereotyyppisesti Tiger Woods teki golfista urheilua. Kun Woods aikanaan saapui areenalle, olivat useat vastustajat jopa möhömahaisia urheilijan irvikuvia. 

”Väitän, että jos nykyisiä ammattilaisia vietäisiin sattumanvaraisesti voimistelusalille, olisi liikekirjo melko paljon monipuolisempi kuin parikymmentä vuotta sitten. Se on muokannut lajia valtavasti. Voimakkaan svingin tuottaminen vaatii myös voimakkaan vartalon.” 

Karjalainen muistuttaa kuitenkin, että parhaat pelaajat luonnollisesti pelaavat tarvittaessa molempia kierteitä. 

”Mikään ammattilaisten svingi ei sulje pois toisen kierteen pelaamista. Saattaa kuitenkin olla, että on entistä yleisempää, että varsinkin avauksissa fade on tullut yleisemmäksi kierteeksi.”

TrackMan kertoo kehityssuunnat

Yhä useampi ammattipelaaja uskoo harjoittelussaan TrackManin tarjoamiin lukuihin. Muun muassa Linus Väisänen viettää Planmeca Golf Areenalla harjoitellessaan käytännössä kaiken lyöntiin viettämänsä ajan TrackManin parissa. 

Se kertoo tarkat mitat ja pallon kierteet. Tutkimustieto on myös osannut osoittaa minkälaisen kierteen tuottaminen tuo täydellisen pituuden, mihin kulmaan pallon pitäisi milläkin mailalla lähteä ja niin edelleen. 

”Nykyisillä mailoilla ja palloilla sivukierteet ovat yhä vähäisempiä. Aikanaan nähtiin pelaajia, jotka käyttivät suuriakin kierteitä, nykyään nähdään lähinnä poikkeuksia kuten Bubba Watson. Draiveri, hyvä tekniikka ja nykypallo ei yksinkertaisesti tuota palloon juurikaan sivuttaisia kierteitä”, Karjalainen täsmentää. 

 

Hiha halutaan pois pelistä

Mikä tekee ammattilaisgolfarista taitotasonsa lisäksi jäätävän tuloksentekijän? Kuten kaikki tietävät, yksi golfin tärkeimmistä osista on tuntea oma lyöntinsä. Ammattilaiset tietävät tarkalleen, missä heidän huono lyöntinsä tulee olemaan. Erittäin yleinen tapa rakentaa tekniikkaa onkin pelata toinen puoli pois pelistä. Oikeakätiselle pelaajalle pyritään rakentamaan tilanne, jossa missi on aniharvoin vasemmalla. 

”Pelaaminen tulee tosi paljon helpommaksi kun tiedämme, että tuonne se ei ainakaan lähde. Ammattilaisilla suurin osa lyönneistä on toki melko suoria, mutta vinot lyönnit lähtevät 90% samalle puolelle. Tällöin pelistrategian luominen ja lyönnin suunnittelu helpottuu.” 

Harrastajat yhä haluavat oppia lyömään draw-kierrettä. Mitan saaminen vaatikiin sen liikkeen opettelua useissa tapauksissa. 

”Vaikka drawta ei varsinaisesti tavoiteltaisikaan, sen liikkeen tuominen kehoon on kuitenkin tärkeää. Monella slaissi on niin vahvaa, että haemme vähän korostetusti vastakkaisesta liikkeestä tunnetta, jolloin tarkoitus on suoristaa slaissia, ei niinkään kääntää sitä hukin puolelle”, Toni päättää. 

Jos fade tai slaissi vaivaa, älä huolestu. Yhä useampi ammattilainen lyö samaa kierrettä! 

 

Etsi luettavaa