Hyppää pääsisältöön
Banaani on toimiva eväs golfkierroksen aikana. Sitä mieltä ovat myös Rory McIlroy ja Alex Noren.
Getty Images

Mitä suuhun, golfari?

Golfkierroksella pitää muistaa syödä ja juoda, jos haluaa säilyttää energiatasonsa tasaisena koko suorituksen ajan.

HUONO TANKKAUS voi näkyä väsymyksenä, huonoina lyönteinä ja epämukavana pelikokemuksena. Onnistunut tankkaus taas voi saada kierroksen oikeille raiteille, pitää mielen virkeänä sekä johtaa upeisiin lopputuloksiin ja kivaan pelikokemukseen.

“Golf on aerobista liikuntaa, jossa tavoitteena on pitää energiataso vakaana läpi kierroksen. Se tarkoittaa, että ruokaa ja juomaa pitäisi tankata tasaista vauhtia läpi suorituksen”, sanoo Sami Ekholm.

Ekholm ravitsemukseen perehtynyt personal trainer, joka itsekin pelaa golfia kilpaa.

Hän puhuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta, sillä hyvä fyysinen kunto ja panostaminen ruokavalioon tuovat mukanaan myös terävän mielen.

”Ei saa keskittyä pelkästään kierroksen aikaiseen tankkaukseen. Jos tankkaa ennen kierrosta huonosti, asian korjaaminen kesken pelin ei ole enää helppoa”, hän muistuttaa.

Juuri ennen kierrosta ei kuitenkaan saa syödä liikaa tai liian raskaasti, sillä sekin vaikuttaa vireystilaan.

“Pasta on tosi hyvä, jos sen syö hyvissä ajoin ennen kierrosta tai edellisenä päivänä, mutta juuri ennen kierrosta syöty pasta tai muu iso hiilariannos saattaa pilata pelin. Keho joutuu tekemään hiilareiden kanssa paljon töitä, mikä näkyy ähkynä ja väsymyksenä”, Ekholm muistuttaa.

Hiilihydraattipommin sijaan ennen kierrosta kannattaa syödä kevyt keitto tai ravitseva salaatti, sillä ne ovat helposti sulavia ruokia.

 

KUN ON tankannut hyvin etukäteen, ruokaa ei tarvitse varata koko bägiä täyteen.

”Tärkeää on, että kierroksella ei tule nälkä eikä jano. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokaa pitäisi syödä tasaista tahtia pieninä annoksia. Sama pätee juoman suhteen, noin desi vettä väylää kohden on ihan hyvä nyrkkisääntö”, Ekholm sanoo.

Kierrokselle hän pakkaa mukaan erityisesti pähkinöitä ja hedelmiä, mikä on aina varma valinta. Kuumana päivänä myös suolan saaminen on tärkeää. Sitä saa esimerkiksi suolapähkinöistä tai -manteleista.

Ekholm pyrkii välttämään teollisia tuotteita, kuten paljon sokeria sisältäviä energia- ja myslipatukoita. Ne nostavat verensokerin nopeasti korkealle, mutta sitä seuraa lähes yhtä nopea romahdus.

Sokerit ja epäterveelliset ruoat sisältävät kuitenkin myös yhden mahdollisuuden.

“Nopeat energiapiikit saattavat olla tervetulleita kierroksen lopussa”, Ekholm toteaa.

Samin suositukset golfarille

  • Tunti ennen peliä: Syö kalaa ja vihanneksia tai kevyt keitto. Muista myös juoda vettä.
  • Pelin aikana: Nauti tasaisin väliajoin pähkinöitä ja hedelmiä, palautusjuomaa ja paljon vettä.

GoGolf suosittelee