Mideille tuplamäärä karsijoita verrattuna Finnish Touriin

Vuonna 2019 Mid Tourin avauskilpailun voittoon pelasi Joonas Hinkkanen Ringside Golfista.

Mid Tourin ja Finnish Tourin karsinnat pelattiin päällekäin. Miten on mahdollista, että jäähdyttelijäkiertueelle on enemmän menijöitä kuin ”ykköskiertueelle”?

Mid Tourin karsinnat pelattiin yhden kierroksen mittaisena Porvoo Golfissa. Mideille hakijoita oli 69 kappaletta kun samaan aikaan Vuosaaressa pelatuissa Finnish Tourin karsinnoissa pelaajia oli vain 36, joista 31 pelasi kilpailun maaliin. Kategoria oli luvattu karsinnoista FT:n karsintojen 40 parhaalle pelaajalle – suuremmalle määrälle kuin kisassa oli pelaajia.

Täten jopa kaikki kilpailun keskeyttäneet saattavat merkitä kalenteriinsa ensi vuoden reikäpelin sm-kilpailut, joihin pääsee FT-kategorioiden perusteella parhaat 64 miespelaajaa. Kiertueella kilpailunjohtajana toimiva Arto Teittinen ei ole varma annetaanko keskeyttäneille kategoriaa.

Joka tapauksessa ”riittävän hyvän” kategorian sai vähintään jos jaksoi pelata 36 reikää maaliin saakka. Ei tarvitse kategorisoida mielipidekirjoitukseksi sanoakseen, että systeemi on täysin huippu-urheilu -käsitteen vastainen?

”Yleensä saavuttaakseen sijoituksen kilpailussa, tarvitaan hyväksytty tulos. Eli veikkaus on, että ei saa kategoriaa. Tämä ei ole tieto”, Teittinen kertoi.

Kilpailun voittoon pelasi Henri Tukiainen kahden kierroksen yhteistuloksella +5. Maaliin asti pelanneista viimeisillä sijoilla olleet pelasivat karsinnan noin bogi-vauhtia. Se oli riittävän hyvä tulos varmistaakseen paikan koko kiertueelle ensi vuodeksi.

Finnish Tourin karsinnoissa irvokasta oli se, että kaikki 175 euron osallistumismaksun suorittaneet pelaajat hyppäsivät kategorialistalla ohi rankingissa pisteitä kerryttäneiden edelle, ainakin jos pelasivat maaliin saakka. Tulemmalla karsinnoissa viimeiseksi he tulevat pääsemään Finnish Tourin kisaan mukaan ennen pelaajia, jotka sijoittuivat koko kauden rankingissa sijalle 51 tai huonommin, eli ovat vähintään selvittäneet cut-rajan kiertueen kilpailussa.

Onni onnettomuudessa, että myös kaikki pisteitä kerryttäneet tulevat todennäköisesti pääsemään jokaiseen kisaan mukaan myös ensi vuonna.

Urheilullisesti Finnish Tourin karsinnoissa ei ollut mitään järkeä, mutta ne päätettiin pitää olemattomasta kiinnostuksesta huolimatta. Naisten sarjaan osallistui lopulta neljä pelaajaa, joista kolme oli virolaisia. Naisten sarjan voitti Karola Soe tuloksella +22. Lienee turha kertoa, että kaikki neljä saivat luonnollisesti pelioikeuden ensi kaudelle.

Mid Tourille karsi 69 miespelaajaa

Mid Tourilla suurin osa kisoista oli kauden 2019 aikana täynnä. Toki suurin osa halukkaista pääsi mukaan viimeisellä kategorialla eli tasoituksella, mutta karsinnoista haettiin taas varmoja pelipaikkoja ensi kaudelle. Mideillä karsinta oli koruton ja tehokas yhden kierroksen karsinta Porvoo Golfissa.

Osanottajamäärä kertoo kiertueen suosiosta, midien kiertueelle paikan tavoittelijoita oli 69. Naisille ei järjestetty karsintaa, sillä naisten kisoihin on mahtunut mukaan käytännössä aina. Midien karsinnan voittoon pelasi tuloksella +4 Peuramaan Sami Heikkinen

Karsintojen 15 parasta saivat ”vahvan pelioikeuden” Mid Tourille 2020. Karsinnoissa sijoille 16.-30. sijoittuneet pelaajat saivat paikan Mid Tourin 2020 avauskilpailuun. Vahvaan pelioikeuteen riitti tulos +11, avauskilpailuun tulos +14.