Hyppää pääsisältöön
Timo Karvinen on suomalainen huippuvalmentaja, joka opettaa talvisin Season Golfissa ja kesäsin Espoon Golfseurassa.

Lyö puhtaasti väyläbunkkerista

Väyläbunkkeri on yksi golfin haasteellisimmista lyönneistä, koska se vaatii puhtaan osuman ja sitä harjoitellaan varsin vähän.

Kun pelaaja saapuu väyläbunkkerissa olevalle pallolle, on mailavalinnan tekeminen ja päätöksentekoprosessi vähän erilainen kuin normaaleissa lyönneissä. Ensimmäinen huomioitava seikka on bunkkerin etulipan korkeus. Viimeinen asia, jota halutaan on, että seuraavakin lyönti lähtee bunkkerista. Seuraavaksi arvioidaan pallon makuu ja lyötävä matka.

Hiero alkuasennossa jalat hiekkaan, jotta syvemmällä oleva kosteampi hiekka antaa pitävämmän alustan lyönnille. Grippaa mailasta alempaa, jotta alkuasennon korkeus mukautuu alempana sijaitseviin jalkoihin ja helpottaa mailan pitämistä ilmassa lähtöasennossa.

Jos pallon makuu on vähänkään epätasaisella hiekalla ja epäilet, että pallon ja mailan väliin voi jäädä hiekkaa, vartalon tähtäyslinjat pitää suunnata vähän enemmän vasemmalle ja myös lavan voi avata, jotta lavan bounce toimisi paremmin.

Hiero alkuasennossa jalat hiekkaan ja avaa lapaa jos epäröit puhdasta osumaa.

Taakseviennin aikana painopiste pysyy keskemmällä kuin normaalisti, jotta svingin alin kohta on vasta osuman jälkeen. Vartalon tulee pysyä korkeana, hyvässä ryhdissä. Varsinaisesti svingin aikana ei tehdä muutoksia, vaan puhdas osuma varmistetaan ennen lyöntiä tapahtuvilla alkuasetuksilla. Hyvässä bunkkerilyönnissä lyöntijälki on loiva ja pallo lentää lähes normaalin lentomatkan. 

Taakseviennissä vartalo pysyy ryhdikkäänä ja painopiste pallon yläpuolella.

Onnistuneen bunkkerilyönnin lyöntijälki on loiva.


Timo Karvinen on toiminut maajoukkuevalmentajana neljässä eri maassa ja valmentaa nykyään muun muassa huippulupaus Sami Välimäkeä. Karvinen opettaa Espoon Golfseurassa ja talvisin Season Golfissa. Osoitteessa timokarvinen.com lisätietoa Timon opetustarjonnasta.

GoGolf suosittelee