Lee Westwood vuoden pelaaja European Tourilla – Sami Välimäki edellä urakehityksessä

Lee Westwood käynnistää uransa 28:n kauden European Tourilla puolustamalla tammikuussa Abu Dhabin kisan voittoa

Race to Dubain voittaja, 47-vuotias Lee Westwood johtaa selvällä marginaalilla ET:n kaikkien aikojen rahalistaa.

Kuka olisi tätä ennen kauden alkua uskonut?

Hyvin harva jos kukaan. Lee Westwood voitti kolmatta kertaa ET:n pistelistan, aiemmat ykköstilat tulivat vuosina 2000 ja 2009.

47-vuotias Westwood oli kalenterivuotensa ensimmäisessä kisasssa Abu Dhabissa paras. Hän oli keskimääräistä varovaisempi kilpailuohjelmansa rakentamisessa koronaviruksen pistettyä maailman sekaisin keväällä ja alkukesästä. Westwood jätti PGA Championshipin väliin, oli US OPenissa 13. ja Mastersissa 38.

Näiden lisäksi ET:lla tuli ennen Dubain finaalikisaa vain yksi sijoitus kärkikymmenikköön,  kymmenes sija Espanjasta, Valderramasta.

”Westy” oli isoissa kisoissa keskimäärin merkittävästi kärjen takana. Kunnes Dubain finaalikilpailun toinen sija nosti hänet koko listan ykköseksi.

”Olen erittäin ylpeä ja kiitollinen nimeämisestäni myös European Tourin vuoden pelaajaksi 2020″, Westwood lausui ET:n tiedotteessa.

Hän sai saman kunnian jo kaudella1998, vaikka ei tuolloista rahalistaa voittanutkaan. Nimeäminen osui Westwoodin kohdalle myös 2000 ja 2009, eikä valintaa päättyneellä kaudella voi vääryytenä pitää, vaikka suuria voittoja ei hänelle osunutkaan.

Huomionarvoista on, että Westwoodin (36.) edellä maailmanlistalla on peräti kahdeksan eurooppalaista, joista suinkaan kaikki eivät poikkeuksellisissa olosuhteissa tähdänneet Race to Dubain ykköstilaan, joka käytännössä toi Westwoodille myös valinnan vuoden pelaajaksi.

Supertähdistä Dubain kilpailun jättivät väliin muun muassa suurimmat voittajakandidaatit Jon Rahm sekä Rory McIlroy

Rahalistan kunkku sai paikan Mastersiin

Lee Westwoodin kolme viimeisintä urotekoa ovat tulleet merkittävissä kisoissa. Hän katkaisi ET:lla yli 4,5 vuotta kestäneen voitottoman jaksonsa Race to Dubain finaalikisoihin kuuluneessa Nedbank Challegessa Etelä-Afrikassa 2018. Monet arvelivat tämän jäävän silloin 45-vuotiaan englantilaisen viimeiseksi voitoksi.

Westwood yllätti epäilijänsä seuraavaksi tammikuussa 2020 yltämällä ykköseksi lähes yhtä kovassa kisassa, Abu Dhabi Championshipissa. Dubaissa tuli sekä hopeaa varsinaisesta kisasta, että kultaa Race to Dubain pistelistalta.

Menestys sinetöi hänelle ja caddienä työskentelevälle tyttöystävä Helen Storeylle paikan Mastersiin, johon Westy ei kausilla 2018 ja 2019 mahtunut.

Suomalaiset jännittivät reilu viikko sitten Westwoodin edesottamuksia tavanomaista enemmän, sillä hän pelasi päätöskierroksella Sami Välimäen kanssa.

Jossiteltavaakin jäi. 17:lle tultaessa parivaljakko oli tasatilanteessa. Heikkona chippaajana tunnettu Westy oli avauksellaan viheriön ulkopuolella, Välimäellä edessään 8 metrin birdieputti. Westwood chippasi kolme metriä pitkäksi, Välimäelle jäi ohi livahtaneen putin jälkeen vajaa metri paluuputtiin.

Niinhän siinä kuitenkin kävi, että Westy upotti kolmesta metristä, Välimäki suti metristä oh. Viimeisellä englantilainen teki birdien, joka nosti hänet toiseksi, Sami joutui tyytymään heikon avauksen jälkeen pariin.

JOS tulokset olisivat menneet toisinpäin, Välimäki olisi saanut paikan Mastersiin ja Openiin, Matthew Fitzpatrick olisi voittanut Dubain kisan lisäksi Race to Dubain.

Hatunnosto Lee Westwoodille, joka on lähes 38 miljoonan euron tienesteillään ET:n kaikkien aikojen rahalistan kärjessä ennen Rory McIlroyta.  Hyviä pelivuosia voi olla vielä muutama jäljellä, joten mahdollista on, että Westwood nousee vielä kisaamaan jonkin majorin voitosta viidenkympin villityksen innostamana.

Sami Välimäki hurjasti Westwoodin edellä urakehityksessä.

Sami Välimen keskimääräinen sijoitus European Tourilla on kuluvalla kaudella 47,2.

Getty Images

Sami Välimäkeä ei varmasti harmittanut Westwoodin hyvä peli loppupätkällä, vaan oma tehottomuus ja huono draivi 18:lla. Vertailussa neljästi ET:n parhaaksi valittuun Sami Välimäki jättää tämän lähtötelineisiin ensimmäisen ET-voiton osalta.

Westwood onnistui nousemaan ykköseksi vasta kolmannella täydellä kaudellaan Ruotsin kisassa, joka oli hänelle 83:s pääkiertueella. ET:lla hän ei tosiaankaan ollut mikään uraohjus, vaikka sijoittuikin tasaisesti kärjen taakse. Vertailu Välimäkeen on oikeutettua, mutta englantilaista kohtaan kova. Nokia River Golfin kasvatti oli Omanin voittonsa aikaan 21 vuoden, seitsemän kuukauden ja kahden viikon ikäinen. Westwoodin ensimmäinen ykköstila tuli vasta neljä kuukautta 23:n syntymäpäivän jälkeen.

Välimäki voitti jo kuudennen kisansa Suomalainen on edellä myös sijoituksissa kolmen ensimmäisen joukkoon. Välimäki saavutti sijaluvut yksi ja kaksi kisoissa, jotka olivat järjestyksessään kuudes ja 12:s. Westwood oli toinen kisassa #70, voitto tuli yrittämällä 83.

ET: rahalista, Career Money