Hyppää sisältöön

Lauri Ruuska on entistä pelottomampi kisoissa: ”Kuudes vaihde lennättää palloa yli 300 metriä”

Lauri Ruuskan peli kulkee PGA de Catalunyassa

Lauri Ruuska on menestynyt Nordic Leaguella erinomaisesti ja kivunnut maailmanlistalla kauden aikana jo yli 1 000 sijaa.

Tarina Golfin kasvatti Lauri Ruuska oli amatööriaikoinaan parhaimmmillaan säkenöivän hyvä pelaaaja, bighitter joka vireen päälle saatuaan oli kotimaisissa kisoissa lähes vastustamaton. Kenttäennätyksiä hän on  tehtaillut seitsemällä eri kentällä,  amatööriuran kruunu oli SM-lyöntikisan voitto 13 lyönnin marginaalilla kaudella 2015.

Ammattilaiseksi siirtymisen jälkeenkin hän on väläyttänyt, mutta pysyvää tuloskuntoa ja tasoa, joka olisi sinkauttanut hänet Challenge Tourilla menestyjäksi, tai pääkiertueen pelaajaksi ei ole löytynyt ennen kuluvaa kautta.

Omat tavoitteet ja ulkopuoliset odotukset olivat olleet paljon korkeammalla kuin mitä maailmalistan sijoitus 1773 neljännen ammattilaisvuoden jälkeen joulukuussa 2019 osoitti. 

Ruuska oli toki voittanut yhden kisan Ruotsissa Nordic Leaguella (2017), mutta suoritustaso on vaihdellut kolmostason kisoissakin melkoisesti. 

Challenge Tourilla Lauri Ruuska on päässyt pelaamaan 23 kertaa, jatkoonpääsyjä on vain viisi, eikä näiden joukossa ole yhtään sijoitusta 20:n joukkoon.

Ennätyksellisen vahva kausi meneillään

Ruuska väläytti ET:n karsinnoissa 2019,  joissa hän pääsi finaaliin, selvittämättä itseään kuitenkaan kahdelle viimeiselle kierrokselle. Rajoitettu kortti CT:lle oli kuitenkin tuliaisena.

Talven CT-kisoissa tuli kolme karsiutumista, mutta sen jälkeen on alkanut Nordic Leaguella tapahtua.

Kaksi kakkostilaa, kolmasti kolmas ja yhteensä seitsemän  top 10-sijoitusta ovat nostaneet hänet pistelistan neljänneksi. Edessä on vielä kaksi kisaa, joissa hyvä menestys ja nousu listan kolmen ensimmäisen joukkoon toisi paikan Challenge Tourille.

Jo kaudella 2019  Ruuska sijoittui kahdeksan kertaa kymmenen joukkoon NGL:lla, joten vajaan kahden kauden aikana 15 top-ten sijoitusta voivat tuoda sen  tunteen, että Ruuska pyörii liian pienellä hiekkalaatikolla.

Lauri Ruuska (vas.) taistelii heinäkuun SM-kisoissa kärkipaikoista sijoittuen lopulta kolmanneksi. Peliakaverina Lassi Burman

Lauri Ruuska (vas.) taistelii heinäkuun SM-kisoissa kärkipaikoista sijoittuen lopulta kolmanneksi. Peliakaverina Lassi Burman

TOMI NATRI

”Peli on mennyt kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Olemme valmentajani David Silvan kanssa saaneet korona-aikana treenata paljon yhdessä. Se on entisestään tuonut valmiuksia peliin. Voittoon on ollut useita kertoja mahdollisuuksia. Koen, että minulla on valmiudet kehittyä menestyväksi pelaajaksi pääkiertueella”, Ruuska määrittää.

Juniorina ja menestyvänä amatöörinä Ruuska erottui muista erittäin räväkkänä pallonlyöjänä, jonka draivit väylän löytäessään jättivät muut pelaajat kauas taakse. 
Valmentaja David Silva näki kuitenkin Lauri Ruuskan avauslyönnit nimenomaan hänen akilleen kantapääkseen. Liian usein nimittäin pallot päätyivät pelaamattomiin paikkoihin.

Pitkät avaukset ja muista pelaajista poikkeavat pelilinjat

Kun menestystä nyt on tullut NGL:lla, kysymys siitä, onko Lauri Ruuska muuttanut pelistrategiaansa aiempaa konservatiivisemmaksi on varsin luonnollinen.

”Svingini on varmempi ja toistettavampi kuin nuorena. Tämä on tehnyt minusta entistä rohkeamman. Pelaan aggressiivisesti, Nordic Leaguella  tulee usein tilanteita, joissa pelilinjani poikkeavat rohkeuteni vuoksi merkittävästi muista” vastaa Ruuska salamannopeasti.

Tässä vaiheessa tulee toimittajan mieleen muuan Bryson DeChambeau.

”Arvostan hänen lähestymistapaansa oman golfin kehittämiseen ja rajojen rikkomiseen. Odotin kyllä, että DeChambeau olisi US Openissa erottunut selvemmin pitkien lyöntiensä kautta”, Ruuska kommentoi.

Kuluvan kauden menestys pohjautuu myös hyvään puttipeliin. 

”Olen aina ollut mielestäni hyvä puttaaja. Pienet asiat, kuten oikein hyvän alkuasennon saaminen puttiin ovat vieneet tekemistä piirun eteenpäin.”

Visbyssä torstaina päättyneessä kisassa Ruuska johti ennen viimeistä, jääden jaetulle kolmannelle tilalle uusintaan menneistä Joakim Wikströmistä (1.) ja Juuso Kahloksesta (2.)

”Tietysti harmittaa, että en ole voittanut kuluvan kauden aikana. Uskon kuitenkin siihen, että kun jatkan hyviä pelejä, palkintoja voittojen kauttakin on tulossa.”

Maailmanlistalla Lauri  Ruuska on tuoreimman kisan jälkeen  769:s, 1 004 sijaa korkeammalla kuin edelliskauden päättyesssä.

Seuraavan miehuuskokeen muodostavat NGL:n kaksi viimeistä kisaa, joiden perusteella selviää, saako hän nykyistä paremman kategorian CT:lle vuodeksi 2021 nousemalla listalla kolmen joukkoon.

”Niide kisojen jälkeen seuraavat tapahtumat ovat kysymysmerkkejä. Vuoden 2021 CT:n ohjelmasta ei tiedä vielä. Talvikaudella toivon pääseväni ulkomaille minikiertueille. Portugal on yksi vaihtoehto – mikäli tilanne ei mene huonompaan suuntaan.”

Pallo lentää yli 300 metriä kuutosvaihteella 

Lauri Ruuskan entistä aggressiivisempi pelitapa jää soimaan vastauksena päähäni. Se kaipaa täsmennystä.

Ilman mitään uhoa Ruuska selittää. 

”Kyllä minulla on draiverin kanssa kuutosvaihde olemassa. Jos normaalisti draivaan viitosvaihteella, lyön oikein rivakasti ”kuutosella” niillä väylillä, joissa on reunoilla reilusti tilaa.  Näitä voi kierroksen aikana olla useitakin. Viitosellakin pallo lentää normioloissa 290 metriä, kuutosella hyvinkin kymmenen metriä pidemmälle” hän valaisee lopuksi  lyöntiensä mittoja. 

Lauri Ruuskan parasta osaamista nähneet tietävät, että pallo on aina paennut komeasti lavasta. Entistä aggressiivisemman ja pelottomamman Ruuskan peliä olisi mukava seurata  jatkossa isommillakin hiekkalaatikoilla kuin Nordic Leaguella.

Nordic League, pistelista

Golfin maailmanlista, Lauri Ruuska

Challenge Tour, Lauri Ruuska

Etsi luettavaa